Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Välja rätt grafikkort – GeForce RTX 40-serien

Om det är dags att uppgradera grafikkortet för att spela de senaste spelen kollar du troligen på GeForce RTX 40-serien från NVIDIA. På den här sidan summerar vi hela serien och ger förslag på vilket grafikkort du ska välja till din skärms upplösning.

Vad är nytt med RTX 40-serien?

I slutet av 2022 släppte NVIDIA RTX 40-serien, som bjöd på stora prestandaförbättringar, exceptionell energieffektivitet och banbrytande nya tekniker som DLSS 3 Frame Generation. I början av 2024 introducerade NVIDIA den uppdaterade RTX SUPER-serien, som ger mer prestanda för samma lanseringspris.

På den här sidan hjälper vi dig välja ett RTX-grafikkort som passar ditt användningsområde och i videon kan du se en generell summering av hur mycket bättre RTX 40-serien presterar än dess föregångare.

Utgå från upplösningen när du väljer grafikkort

När du väljer grafikkort vill du alltid börja med att kolla vilken upplösning skärmen du använder har. Ju fler pixlar en skärm har, ju tyngre blir det för grafikkortet. Därför är det viktigt att välja ett grafikkort som presterar bra i den upplösningen du tänkt spela i, såvida du inte vill sänka grafikinställningarna.

Nedan listar vi modellerna vi tycker passar bra för de vanligaste upplösningarna, där vi utgår från vanliga gamingskärmar med bildformatet 16:9. Om du har en ultrawide-skärm kommer den ha fler pixlar än motsvarande standardmodell. Exempelvis har en 1440p-skärm med bildformatet 21:9 cirka 34% fler pixlar än en med bildformatet 16:9 – då vill du välja bland de kraftfullaste grafikkorten inom 1440p-kategorin nedan.

Hur mycket minne behöver grafikkortet?

Just nu vill du ha minst 8 GB för 1080p, 12 GB för 1440p och 16 GB för 4K – men mer än så är aldrig negativt. Grafikminne är nämligen även viktigt när du aktiverar Ray Tracing i spel, det är väldigt resurskrävande, och grafikkort med mycket minne ger i regel lång livslängd.

Välja RTX-grafikkort för 1080p-gaming

Om du vill spela moderna spel med höga grafikinställningar i 1080p (Full HD), eller få hög fps i e-sport, rekommenderar vi att välja en av följande modeller. Ti- och SUPER-modeller är kraftfullare än motsvarande modell utan suffix.

 • GeForce RTX 4060 (8GB)
 • GeForce RTX 4060 (16 GB)
 • GeForce RTX 4060 Ti

Välja RTX-grafikkort för 1440p-gaming

För bra prestanda i moderna spel med höga grafikinställningar i 1440p (QHD) rekommenderar vi någon av följande modeller. Om din skärm är ultrawide eller om du vill spela med Ray Tracing rekommenderar vi primärt RTX 4070 Ti Super.

 • GeForce RTX 4070
 • GeForce RTX 4070 SUPER
 • GeForce RTX 4070 Ti
 • GeForce RTX 4070 Ti SUPER

Välja RTX-grafikkort för 4K-gaming

För att spela moderna spel med höga inställningar i upplösningen 4K (UHD) behöver du ett kraftfullt grafikkort med stort videominne, de tre modellerna som passar det allra bäst är:

 • GeForce RTX 4080
 • GeForce RTX 4080 SUPER
 • GeForce RTX 4090

Vad är DLSS?

DLSS står för Deep Learning Super Samling och är en samlingsterm NVIDIA använder för AI-driven uppskalning. De använder DLSS för att ge ökad prestanda, förbättra kvalitén på ray tracing och för att generera fler bilder per sekund till skärmen.

RTX-grafikkort är utrustade med särskilda beräkningskärnor, Tensor-kärnor, som är specifikt framtagna för att göra den här typen av AI-beräkningar effektivt. Med RTX 40-serien introducerade de även en Optical Flow Accelerator för att möjliggöra effektiv bildgenerering.

DLSS, DLSS 2.0, DLSS 3.0 Frame Gen, DLSS 3.5

Här är de olika typerna av DLSS, vad de används till och vilka grafikkort som har stöd för funktionerna:

 • DLSS 2.0/3.0 Super Resolution och Deep Learning Anti-aliasing – Alla RTX-modeller. Med Super Resolution kan ditt RTX-grafikkort skala upp en mindre bild till att visas i fullskärm, vilket innebär att grafikkortet får färre pixlar att beräkna. Med Super Resolution kan du få högre fps, alltså fler bilder per sekund, med liten skillnad i bildkvalitet.
 • DLSS 3 Frame Gen – Endast RTX 40-serien. DLSS 3 Frame Generation är en funktion som gör möjligt för grafikkortet att generera nya bildrutor baserade på de som redan genererats, vilket i praktiken kan dubblera antalet bilder per sekund som skickas till din skärm. DLSS 3 ger inte fler faktiska bildrutor per sekund, men kan ge markant bättre flyt i bilden.
 • DLSS 3.5 – Alla RTX-modeller. DLSS 3.5 möjliggör en funktion som kallas ray reconstruction, vilket är ett nytt sätt att beräkna hur ljuset bör falla när du har ray tracing aktiverat. DLSS 3.5 ray reconstruction kan med hjälp av AI bearbeta fem gånger så mycket data som deras vanliga denoiser – för både bättre och mer effektiv ray tracing.

Vad är ray tracing?

Med ray tracing beräknar man hur ljus studsar och reflekteras mot olika material, för att skapa en verklighetstrogen och levande ljussättning i en 3D-miljö. Det som är nytt med RTX-grafikkorten är att de kan göra detta i realtid, för både snyggare och mer realistisk ljussättning i spel.

Ray tracing kan användas för olika saker i spel, exempelvis för generell belysning, för reflektioner eller för att beräkna skuggor. När ray tracing används för all beräkning av ljus kallas det path tracing. RTX 40-serien ligger i framkant inom ray tracing, men det är en krävande funktion och vi rekommenderar att välja en kraftfull modell med mycket videominne om du vill spela med ray tracing aktiverat. Därtill rekommenderar vi att använda DLSS ihop med ray tracing, för att ge dig själv bästa förutsättningar att få bra prestanda.

Hjälp att välja grafikkort

Det händer alltid mycket på grafikkortsmarkanden och om du inte köpt ny dator på ett tag kan det lätt bli överväldigande med alla nya tekniker och modeller. För att göra det enklare att sätta ihop en dator kan vi tipsa om att använda dig av vårt verktyg Datorbyggare, som automatiskt sorterar bort delar som inte är kompatibla med de du börjar med att välja.

Om du vill ha rådgivning och hjälp att välja ett grafikkort till din nya dator är du alltid välkommen att höra av dig till oss via vår kundservice, så kan vi guida dig till en modell som passar dig och din dator.

Senaste guider