Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
USB-C

Vad är USB-C?

USB-C, även kallad USB Type-C, är en typ av anslutning som blivit standard för laddning av och dataöverföring till en lång rad typer av hemelektronik. USB-C förväntas vara standarden under många år framöver. EU har nämligen beslutat att all ny mindre elektronik, så som smartphones, surfplattor och kameror, som tillverkas från och med hösten 2024 ska utrustas med USB-C där möjligt.

Har USB-C stöd för allt?

En vanlig missuppfattning är att all USB-C är likadan och att det är en universell kontakt som alltid passar till allt, men det är dessvärre långt från sanningen. Termen USB-C berättar nämligen bara vilken fysisk anslutning som används, vilket är en kompakt och vändbar kontakt som är långt mindre än den äldre standarden USB-A, och vad det kan finnas stöd för – inte vad det faktiskt finns stöd för.

USB-C-anslutningar har plats för flera olika typer av interna kablar som resulterar i olika funktioner, överföringshastighet och laddningskapacitet. Det gör det möjligt för tillverkare att anpassa kablar och anslutningar till specifika syften, exempelvis kan en kabel vara oerhört bra för laddning men ge långsamma överföringshastigheter.

När du kabel med USB Type-C vill du därför vara uppmärksam på vilka egenskaper just den kabeln har, och hitta en som passar enheten du ska använda kabeln med. I resten av guiden går vi igenom de vanligaste egenskaperna och vad du ska hålla utkik efter.

Signalstandarden avgör hastigheten

Om du ska köpa en USB-C-kabel för dataöverföring vill du välja en med stöd för samma USB-standard som enheten du ska använda kabeln med har, båda behöver ha stöd för att du ska få full hastighet. Här är de vanligaste typerna av USB och vilka överföringshastigheter de har stöd för:

  • USB 2.0: överföringshastigheter upp till 480 Mbit/s

  • USB 3/3.2 Gen 1: överföringshastigheter upp till 5 Gbit/s

  • USB 3.2 Gen 2: överföringshastigheter upp till 10 Gbit/s

  • USB 3.2 Gen 2x2: överföringshastigheter upp till 20 Gbit/s

  • USB 4: överföringshastigheter upp till 40 Gbit/s

Utöver att berätta vilka överföringshastigheter det finns stöd för inkluderar även moderna USB-standarder stöd för olika funktioner, exempelvis bildöverföring. När du väljer kabel rekommenderar vi alltid att kolla vilka alternativa lägen det finns stöd för, många kablar kan mer än att bara ladda och föra över data.

USB 4 har exempelvis utöver hög överföringshastighet även stöd för DisplayPort 2.0, Thunderbolt 3, PCIe och minst 100 W laddning – om kabeln har modern PowerDelivery kan den ge ännu högre effekt, vilket vi kommer till snart.

Alternativa lägen

På många kablars produktsidor kommer du se att det står ”Maxupplösning”. Det innebär att kabeln har stöd för bildöverföring, den maximala upplösningen är vanligtvis över DisplayPort-gränssnittet. Om du exempelvis har en laptop med DP Alt. Mode-funktionalitet på en USB-C-anslutning kan du då överföra bild med en USB-C-kabel.

Vi erbjuder dedikerade adapterkablar som ger USB-C till HDMI och USB-C till Displayport, men om du har en bildskärm med stöd för bild, data och laddning över USB-C vill du välja en kompatibel kabel med USB-C till USB-C.

USB-C med Thunderbolt

Något annat som USB-C-kablar kan ha stöd för är Intels gränssnitt Thunderbolt, som finns i olika versioner. I regel ger Thunderbolt stöd för höga överföringshastigheter, högupplösta skärmar, kraftfull laddning och smidiga extrafunktioner. Exempelvis har Thunderbolt 4 stöd för kedjekoppling, externa grafikkort, nätverk, 40 Gbit/s, 100 W och två 4K-skärmar vid 60 Hz eller en 8K-skärm vid 60 Hz.

Om din enhet har stöd för Thunderbolt rekommenderar vi varmt att köpa en USB-C-kabel med stöd samma generation av Thunderbolt, det är ett smidigt gränssnitt med stöd för det allra mesta. USB 4 ger mycket av den funktionaliteten Thunderbolt 4 erbjuder, men de följer inte exakt samma standard och du vill alltid matcha kabel med enhet.

Använda USB-C för laddning

Utöver att Thunderbolt och de olika USB-standarderna har stöd för laddning med olika effekt redan från början finns det även en standard som heter Power Delivery, som kan ge ännu högre effekt. Power Delivery, ofta förkortat PD, återfinns ofta i skärmar med USB-C och har blivit ett vanligt förkommande alternativ för laptopladdning.

Power Delivery finns i olika generationer och för att du ska få maximal effekt behöver enhet, laddare och kabel alla ha stöd för samma generation. Exempelvis har PD 3.1 stöd för upp till 240 W laddning, om du har en laptop med stöd för det behöver då även väggladdaren och kabeln ha stöd för PD 3.1.

Värt att notera är att det finns USB-C-kablar som är gjorda specifikt för laddning, de har ofta den långsamma standarden USB 2.0 med överföringshastigheter på 480 Mbit/s. Om du exempelvis har en skärm med en USB-C-anslutning som kan ge laddning, bild och data över en enda kabel vill du då att kabeln har stöd alltsammans – det räcker inte att den har rätt generation Power Delivery.

USB-C till externt grafikkort

Om du har ett externt grafikkort, som brukar kallas eGPU, med USB-C används i regel PCIe-gränssnittet för överföringen. Thunderbolt 3 och 4 har stöd för PCIe över USB-C, vilket även USB 4 kan ha. Var uppmärksam på vilken av dem ditt externa grafikkort använder och se till att enheten som du ska koppla grafikkortet till har stöd för en eGPU.

Senaste guider