Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Så här installerar du Windows 11
Så här installerar du Windows 11

Så här installerar du Windows 11 på din dator, steg för steg

I den här guiden visar vi dig både hur du uppgraderar till och installerar Windows 11 på en ny dator. I texten beskriver vi även hur du installerar Windows 11 utan internet.

Är din dator kompatibel med Windows 11?

Innan du börjar installera vill du försäkra dig om att din dator är kompatibel med Windows 11, framförallt om du vill uppgradera en äldre dator.

Windows 11 kräver nämligen modernare hårdvara och säkerhetsfunktionen TPM 2.0 för att fungera. Du kan använda applikationen Hälsokontroll i Windows 10 för att se om du kan uppgradera din nuvarande dator, bygger du en ny kan du istället läsa om alla systemkrav på den här länken.

Vi har en videoguide där vi går in mer på hur du tar reda på om din dator är kompatibel med Windows 11, den kan du se här.

Uppgradera från Windows 10

Om din Windows 10-dator är kompatibel med Windows 11 kan du enkelt uppgradera genom att använda Installationsassistenten för Windows 11, som du hittar på den här länken.

Ladda ner och kör Installationsassistenen, så kommer din dator mer eller mindre uppgraderas till Windows 11. Du kommer behöva acceptera nya villkor och starta om datorn, men det är en enkel process och vi rekommenderar att helt enkelt följa stegen i programmet. Vår enda rekommendation är att inte stänga av datorn under uppgraderingen, då kan installationen bli korrupt.

Installera Windows 11 på en ny dator

Om du ska installera Windows 11 på en dator som helt saknar operativsystem kommer du till att börja med behöva installationsmedia. Om du har köpt Windows 11 i fullversion medföljer en USB-sticka med installationsprogrammet, men om du exempelvis köpt en OEM-licens medföljer inte installationsmedia.

Skapa installationsmedia

Lyckligtvis är det enkelt att skapa installationsmedia med hjälp av en annan Windows-dator. Det går att skapa installationsmedia på antingen en DVD eller ett USB-minne. Vi rekommenderar att använda ett USB-minne, då det är enklare och mer lättillgängligt för fler, så det är det vi kommer fokusera på här.

För att skapa installationsmedia för Windows 11 behöver du utöver tillgång till en dator med internet även ett USB-minne med minst 8 GB tillgängligt utrymme ansluten till den datorn. Använd ett tomt USB-minne, det kommer rensas helt när du skapar installationsmediet. Därefter vill du ladda ner verktyget för att skapa media, som du hittar på den här sidan. När du laddat ner verktyget vill du köra det och följa anvisningarna i programmet, och sedan välja USB-minnet när du bestämmer var installationsmediet ska skapas. Därefter kommer programmet ladda ner och skapa ett installationsmedia, vilket tar olika lång tid beroende på hur snabbt ditt internet är.

När programmet gått klart kommer USB-minnet var helt förberett för att användas för installation, så följ anvisningarna och låt programmet göra sitt – ta inte ut minnet förrän det står att allt är redo.

Förbered BIOS/UEFI för Windows 11

I nästa steg vill du ansluta USB-minnet i den nya datorns moderkort och starta upp datorn. Därefter vill du gå in i moderkortets BIOS/UEFI för att säkerställa så att rätt inställningar är aktiva och så att moderkortet laddar direkt från USB-minnet vid uppstart. Det når du normalt genom att trycka på Delete under moderkortets uppstart.

Det första du vill säkerställa är att TPM 2.0 är aktiverat, vilket du normalt hittar under avancerade inställningar. Moderna plattformar använder ofta virtuella versioner av TPM 2.0, så som fTPM, dTPM och sTPM. Oavsett vilken av dem ditt moderkort har vill du dubbelkolla att de står som ”enabled” inne i BIOS, annars kommer du inte kunna slutföra installationen av Windows 11 senare.

Boot priority

När du är inne i BIOS/UEFI vill du även se till att datorn startar från USB-minnet med installationsmediet. Det gör du genom att se till att USB-minnet ligger längst upp i listan som brukar kallas ”boot priority” eller ”boot order”. När det är gjort sparar du dina ändringar och startar om datorn.

Du kan även manuellt välja vilken källa du ska starta från när du startar datorn. För att göra det vill du öppna boot-menyn när datorn startas. Med ASUS-moderkort trycker du på F8, med MSI F11, med ASRock F11 och med Gigabyte F12. Markera sedan USB-minnet med installationsmediet och tryck på enter, så ska Windows-installationen på USB-minnet laddas.

Installera Windows 11 – steg för steg

När du startat din dator med installationsmediet som första källa kommer den ladda rakt in i installationsprogrammet för Windows. Där kommer du få börja med att välja språk innan du klickar vidare för att starta installationen.

Aktivera produktnyckel

När du startat installationen kommer du först mötas av en sida där du kan aktivera ditt Windows med en produktnyckel. Om du inte har en tillhands kan du göra det här steget i efterhand, inne i Windows, genom att klicka på ”Jag har ingen produktnyckel”. I nästa steg vill du i så fall välja den version du tänkt aktivera senare, Windows 11 Home är den överlägset vanligaste för vanliga konsumentdatorer.

Fortsätt sedan vidare och godkänn licensvillkoren, så hamnar du på en sida som ger dig två alternativ på typer av installationer. Här vill du välja det nedre alternativet, anpassad installation, det övre alternativet är endast till för uppgraderingar av befintligt operativsystem.

Välj rätt lagring

Efter att du tryckt där hamnar du på en sida som låter dig välja var du ska installera Windows, med en lista som visar alla dina olika lagringsenheter. Om du ska installera på en helt ny lagringsenhet är det bara att markera den och trycka på ”nästa”, men om du återanvänder lagring eller om du har flera behöver du göra några ytterligare steg.

Du behöver till att börja med identifiera vilken lagring du ska installera på. I regel vill du använda din snabbaste lagring för Windows. Om du har flera lagringsenheter med samma kapacitet kan du förenkla processen genom att stänga av datorn och koppla ur enheterna du inte vill installera på, så att bara den du ska använda syns.

Formatera vid behov

Om du ska installera på en lagringsenhet som redan använts vill du se till att rensa den helt. Det gör du genom att markera partionerna, vilka är virtuella fördelningar av lagringen, och trycka på ”ta bort”. När du gjort det på alla partioner kommer de samla sig som ett gemensamt, oallokerat utrymme. Det här steget kommer radera all data på lagringsenheten, så se till att ha gjort din säkerhetskopiering i förväg om du vill spara något från lagringen.

När lagringsenheten är rensad är det samma procedur som med en helt ny lagringsenhet, att du markerar den och trycker på ”nästa”. Därefter kommer själva installationen på lagringsenheten påbörjas och du behöver inte göra något mer förrän det tuggat klart, annat än att inte stänga av datorn.

Logga in på ditt Microsoft-konto

När installationen gått klart är det bara konfigurationen kvar, där du väljer saker så som språk, tangentbordslayout och spårningspreferenser. Det här steget är designat så att det förväntas att du är uppkopplad till internet, men om du saknar det eller om du helt enkelt vill skapa ett lokalt konto är det ändå möjligt. Om du vill använda dig av ditt Microsoft-konto är det bara att fortsätta processen, göra dina val och ange dina kontouppgifter – så kommer programmet leda dig hela vägen in till själva Windows.

Installera Windows 11 utan internet

Om du försöker installera Windows 11 utan att datorn är inkopplad till internet kommer du hamna på en sida som säger ”Låt oss ansluta till ett nätverk”, där knappen för att klicka sig vidare är inaktiverad. För att ta dig förbi det här steget och skapa ett lokalt konto behöver du avaktivera det här kravet i kommandotolken.

Du öppnar kommandotolken genom att trycka på Shift + F10 på ditt tangentbord. I kommandotolken skriver du sedan OOBE\BYPASSNRO och trycker på enter-knappen. Efter omstart kommer du när du kommer till samma del av konfigurationen nu få möjligheten att välja ”Jag har inte internet”. Om du klickar där kommer du kunna skapa ett lokalt Windows-konto, helt utan internet. Fullfölj sedan de olika stegen i konfigurationsprocessen, så är du snart inne i själva Windows-miljön.

Vad gör man efter att Windows är installerat?

När du är klar med Windows-installationen har du fortfarande några saker kvar som du vill göra. Det innefattar lite mer än att bara uppdatera Windows, så vi har samlat några tips i sista och avslutande delen av guiden.

Senaste guider