
Ansluta kablarna till moderkortet och komponenterna
När du fått moderkortet och nätaggregatet på plats rekommenderar vi att passa på att ansluta och förbereda alla kablar. Flera anslutningar på moderkortet blir nämligen svårtillgängliga efter att du monterat ett grafikkort, vilket även kan vara fallet om du monterar en sluten vattenkylare i toppen av chassit.
Ansluta moderkortet
Kablar:
- 24-pin till moderkortet
- 8-pin till processorn
Det finns två anslutningar som alltid behövs, vilka båda sitter på moderkortet. Den ena är en 24-pin till moderkortet, vilken ger ström till moderkortets och alla dess komponenter – förutom processorn. Anslutningen heter ATX_PWR och kabeln ATX 24-pin. 24-pinsanslutningen sitter normalt till höger på moderkortet och går endast att sätta in åt ett håll. Du vill se till att trycka in kabeln hela vägen, så att låset på kabeln lägger sig under flärpen på anslutningen.
Processorn får i sin tur ström via separata 8-pinanslutningar (ATX_12V). Dessa sitter normalt upp till vänster om processorsockeln och konsumentmoderkort har för det mesta en anslutning, vissa överklockningsvänliga moderkort har dock två. Om ditt moderkort har två anslutningar vill du ansluta båda, annars kan inte moderkortet nå sin fulla potential.
8-pinsanslutningarna på moderkortet kan delas på två, exempelvis kan ett moderkort ha en anslutning med 4 stift och ett annan kan ha både en anslutning med 8 stift och en med 4 stift, vilket även innebär att kabeln (EPS12V) är tudelad. När du ansluter kabeln vill du därför vara noga med att båda halvorna hakar i varandra och att de är i linje innan du trycker in kabeln i anslutningen. Du vill att hakarna lägger sig under anslutningens flärp, då är kabeln säkrad.
Ansluta chassits frontpanel
Kablar:
- F_Panel (varierar)
- HD Audio
- USB 2.0/3.0/3.1 (varierar)
- Fläkt/RGB-styrning (varierar)
När du ska ansluta ditt chassis frontpanel till moderkortet kommer du märka att det kan se väldigt annorlunda ut från ett chassi till ett annat, olika modeller kan nämligen ha vitt skilda anslutningstyper.
Alla chassin har dock grundfunktionalitet så som en startknapp. Kabeln till startknappen och exempelvis reset-knappen och aktivitetsdioderna ansluts med små, avlånga kablar på en del av moderkortet som heter F_Panel, vilket står för Front Panel. Exakt hur de ska sitta är alltid enklast att se i moderkortets manual, där kommer du hitta instruktioner och bilder på hur de ansluts. Notera att vissa av de här anslutningarna har två poler, du vill vara noga med att de sitter åt rätt håll.
Hörlursanslutningen
Något annat som finns på majoriteten av chassin är analoga anslutningar för hörlurar- och mikrofoner. De ansluts till moderkortets ljudkort med hjälp av en kabel som heter HD Audio. Namnet på anslutningen den ska kopplas i är normalt F_Audio, men vissa tillverkare har andra namn för den. Det här är dock en unik anslutning med ett av de tio stiftplatserna blockerade, så om du inte har moderkortsmanualen tillhands kan du se vilken det är genom att helt enkelt leta efter anslutningen som motsvarar kontakten på kabeln.
USB på chassit
Majoriteten av chassin har även inbyggda USB-portar, som i sin tur kan ha olika USB-versioner. Just nu är de tre vanligaste typerna USB 2.0, USB 3.0 och USB 3.1.
-
USB 2.0 är en äldre, långsammare standard som normal används till USB-A. Moderkort har ofta flera anslutningar för USB 2.0, då de även används för tillbehör, och anslutningen är snarlik den som används för ljudanslutningarna. Skillnaden här är att ett stift saknas i ett av hörnen istället för en rad in, så det går inte att ansluta dessa i fel anslutning.
-
USB 3.0 är en snabbare standard som även den för det mesta används till USB-A. Kontakten till USB 3.0 är långt större än den till USB 2.0 och moderkort har normalt endast en av dessa anslutningar, som kallas U32G1. De går endast att sätta in åt ett håll och vi rekommenderar att vara försiktig när du tar i och ur den här kontakten, då stiften i anslutningen kan böjas eller följa med om du skulle dra ut kabeln i en vinkel.
-
USB 3.1 är den snabbaste standarden bland de just nu vanligaste USB-anslutningarna på chassin och används nästan uteslutande till USB-C. Kabeln till USB 3.1 är långt mer kompakt än den till USB 3.0 och sätts i anslutningen som heter U32G2X2, den går endast att sätta in åt ett håll. Den här anslutningen är ovanlig på gamla och/eller budgetorienterade moderkort, så vi rekommenderar att se om ditt moderkort har det innan du väljer ett chassi med USB-C.
Ansluta fläktar
Kablar:
- 4-pin PWM (varierar)
- 3-pin PWM (varierar)
- 3/4-pin RGB (varierar)
- USB/specialkabel (varierar)
PWM-fläktar
När du ska ansluta dina datorfläktar vill du börja med att se vad det är för typ av fläkt och hur den ska användas. Fläktarna till processorkylare ansluts i regel till CPU_FAN-anslutningen på moderkortet, men vi rekommenderar att kolla i din kylares manual för att se hur den är tänkt att anslutas. Vissa har även RGB och andra ansluts med specialkablar.
Chassifläktar ansluts i sin tur med kontakter som antingen har tre eller fyra stift. Det allra vanligaste är varianterna med fyra stift, det är en så kallad PWM-fläkt och hastigheten på en sådan är variabel. Du vill koppla din PWM-fläkt till en CHA_FAN-anslutning på moderkortet med fyra stift. Då kan du exempelvis basera fläkthastigheten på processorns temperatur, alltså att fläkten ska spinna snabbare om processorn blir varm. Du kan ställa in hur du vill att den fläktkurvan ska se ut inne i moderkortets BIOS/UEFI, eller med hjälp av moderkortstillverkares egna Windows-program.
DC-fläktar
Om kontakten på din chassifläkt har tre stift är det istället en så kallad DC-fläkt. Hastigheten på dem styrs inte av variabler så som temperatur, utan istället av fördefinierade spänningsnivåer som ger en viss fläkthastighet. Även dessa kan anslutas till CHA_FAN-anslutningar med fyra stift, men får då inte styrningen som det fjärde stiftet styr över.
Har ditt chassi en inkluderad fläkthubb, eller om du köpt till det själv, vill du se i manualen hur de fungerar. Vissa är gjorda för specifika typer av fläktar, men i regel är de gjorda för helt vanliga fläktar med tre eller fyra stift. För det mesta kopplas fläktarna till hubben, som i sin tur har en fläktkabel som går till moderkortet, men det finns även fläkthubbar som är helt frikopplade moderkortet också.
Anslut SATA-lagring
Kablar:
- SATA (data)
- SATA (ström)
Om du har en 2.5” SSD eller en 3.5” mekanisk hårddisk som ansluts via SATA behöver den två kablar, en SATA-kabel för data och en SATA-kabel för ström.
SATA-kabeln för data är en smalare kabel med ett inbyggt lås. Denna går bara att sätta i åt ett håll, så var noga med att planera ditt bygge om din kabel har vinklade kontakter, och kopplar samman din lagringsenhet med ditt moderkort.
Olika hastigheter på SATA
Om du ska ansluta en SSD är det viktigt att du väljer en SATA-anslutning som det står SATA_6G intill, det finns nämligen två typer av SATA-anslutningar – särskilt på äldre moderkort. SATA_6G har en bandbredd på 600 MB/s medan den äldre typen SATA_3G har en bandbredd på 300 MB/s. En modern SSD som ansluts med SATA har typiskt hastigheter kring 550 MB/s, så om du ansluter en sådan till en SATA_3G kommer du begränsa dess hastighet. En mekanisk hårddisk har typiskt mellan 100 – 270 MB/s, så de kan anslutas till SATA_3G.
Med datakabeln på plats vill du ge din lagringsenhet ström med hjälp av en SATA-strömkabel från nätaggregatet. Vårt enda tips här är att inventera och planera var du ska sätta dina lagringsenheter, och eventuellt andra tillbehör som får ström via SATA, i förväg. SATA-strömkablar från nätaggregat har nämligen i regel flera anslutningar, så för att slippa använda för många kablar kan du planera ditt bygge så att alla tillbehör får ström från samma kabel.
Ansluta RGB-hubbar och tillbehör
Kablar:
- USB 2.0 (varierar)
- 3-pin ARGB (varierar)
- 4-pin RGB (varierar)
- Specialkablar (varierar)
Om ditt bygge inkluderar separata tillbehör, så som LED-lister, RGB-hubbar eller styrenheter, vill du se till att läsa manualerna. Det kan skilja markant i hur olika tillbehör ansluts, men de tre vanligaste anslutningarna för tillbehör är USB 2.0, 3-pin 5V för A-RGB och 4-pin 12V RGB.
Intern USB 2.0 används för att göra det möjligt för tillbehör att kommunicera digitalt med moderkortet, så att du exempelvis kan styra din belysning via ett program inne i Windows. De här ansluts på precis samma sätt som exempelvis USB 2.0 i frontpanelen av ett chassi. Många hubbar och tillbehör som pratar med moderkortet över USB 2.0 behöver separat strömförsörjning, vanligtvis med SATA- eller molex-kablar från nätaggregatet.
Om du har enskilda RGB-tillbehör eller -fläktar har de ofta en dedikerad kabel för belysningen. Den kallas 3-pin 5V och används för A-RGB, även kallad D-RGB eller adresserbar RGB, och har stöd för att styra individuella dioder eller zoner. Bland moderna moderkort och tillbehör är 3-pin 5V det överlägset vanligaste. Dessa går bara att sätta åt ett håll.
Till äldre RGB-tillbehör och fläktar används ofta anslutningen 4-pin 12V för RGB, som endast har stöd för att styra alla dioder på en och samma gång. Det viktiga att känna till när du ansluter 4-pin 12V är att det går att sätta kabeln åt fel håll, vilket du verkligen inte vill göra. På ena sidan av kontakten kommer du se en pil, den ska möta sidan av anslutningen på moderkortet det står ”+12V” på.
Ansluta grafikkortet
Kablar:
- 8-pin PCIe (varierar)
- 12+4-pin 12VHPWR (varierar)
När alla kablar som ska till moderkortet är på plats är det dags att montera grafikkortet. Vi visar dig hur du gör det i nästa del av guiden, men du kan förbereda kablarna för ditt grafikkort redan nu.
Vilka kablar du ska använda beror på ditt grafikkort, nu för tiden finns det nämligen två olika typer av strömanslutningar på grafikkort, både klassiska 8-pin PCIe och nya 12VHPWR.
Om vi börjar med 12VHPWR, vilket står för 12V high power, är det en kompakt anslutning med 8+4-pin. De åtta lite större stiften är för strömöverföring och de fyra mindre är för intelligent strömreglering och styrning. 12VHPWR kan ge upp till 600W över en enda kabel, men det beror på kabeln och ditt nätaggregat – så kolla vad de är specificerade för och använd inte delar med lägre effekt än vad ditt grafikkort kräver.
ATX 3.0
På moderna nätaggregat med ATX 3.0 finns en dedikerad anslutning och medföljande kabel för 12VHPWR, men om ditt nätaggregat inte har stöd för det kan du använda en adapter eller köpa till en 12VHPWR-kabel. Adaptrar medföljer normalt till grafikkorten, då kopplar du in vanliga 8-pin PCIe i adaptern, som du sedan sätter i grafikkortet. Om du vill köpa till en dedikerad 12VHPWR-kabel är det viktigt att du väljer en som är gjord för ditt nätaggregat, med tillräckligt hög effekt för ditt grafikkort.
Har ditt grafikkort 8-pin PCIe vill du ansluta motsvarande antal PCIe-kontakter som ditt grafikkort har anslutningar. PCIe-kablar från nätaggregatet har ofta två kontakter och det är inget konstigt att exempelvis använda en kabel med två kontakter om ditt grafikkort har två anslutningar, nätaggregat med det upplägget är gjorda för att kunna leverera hela effekten över en kabel. För säkerhets skull, om ditt nätaggregat är av enklare sort eller om du vill ha bästa möjliga förutsättningar för överklockning kan du använda en kabel per anslutning, det blir dock mer kabel att hantera om du gör på det sättet.
Värt att känna till är att 8-pin PCIe-kontakter är tudelade och kan användas som 4-pin, så om ditt grafikkort exempelvis har en 8-pin och en 4-pin kan du dela en kontakt och bara använda ena halvan. Detta gör det dock viktigt att se till att båda halvorna hakar i varandra och ligger i linje när du ska ansluta kabeln i en anslutning med 8-pin, annars riskerar du att ena halvan glider ut vid drift.
Fortsätt din datormontering
Nu ska allt förutom grafikkortet vara inkopplat, så det är dags att fortsätta din datormontering med att sätta i just grafikkortet. Om du bygger en dator utan grafikkort kan du hoppa över det steget.