Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg

Så här monterar du NVMe-lagring / M.2-SSD i din dator

I den här delen av vår Datorbyggarguide går vi igenom hur du monterar NVMe-lagring, även kallad M.2-lagring. Den här typen av lagring är ett självklart val i en modern dator, NVMe-lagring är mycket snabbare än SATA-lagring och vi rekommenderar alltid att använda det som systemlagring. NVMe-lagring monteras direkt på moderkortet, därför vill du installera det innan du sätter moderkortet i chassit.

Vad är M.2?

För att det ska bli enklare att hänga med i guiden är det bra att känna till termerna, däribland M.2. Även om man ofta säger M.2-lagring så berättar det egentligen inte vilken typ av lagring det är, bara i vilken anslutning det monteras. M.2 är alltså en typ av anslutning och fördelen med den är att den kan ge både ström och snabb dataöverföring genom en och samma anslutning. M.2 kan placeras direkt på moderkortet, så att du slipper att dra fler kablar än nödvändigt i datorn.

Vad är NVMe?

Nästa term att känna till är NVMe, vilket är ett protokoll som låter lagringsenheten kommunicera via moderkortets snabba PCIe-längor. All NVMe-lagring är snabb lagring, men just hur snabb den kan vara avgörs av vilken PCIe-generation längorna som används för kommunikationen har, de vanligaste just nu är PCIe 3.0, PCIe 4.0 och PCIe 5.0 – med en dubblering i bandbredd för varje generation.

PCIe är bakåtkompatibelt, men för att få ut maximal prestanda från en modern lagringsenhet vill du att ditt moderkort har stöd för den PCIe-generationen som lagringsenheten har. Om du exempelvis har en lagringsenhet med PCIe 5.0 behöver ditt moderkorts M.2-plats också ha stöd för PCIe 5.0 för att du ska få ut maximal prestanda. Om moderkortet istället har PCIe 4.0 kommer den potentiella maxhastigheten bli halverad.

Hitta rätt M.2-plats för rätt lagring

Om ditt moderkort har flera M.2-platser vill du kolla i manualen för att se vilka PCIe-generationer de har, det kan nämligen skilja mellan olika platser och för att inte låta prestanda gå förlorad vill du se till att matcha rätt plats med rätt lagringsenhet. I regel är den längst upp, närmast processorn, den snabbaste – men kolla alltid i manualen.

Glöm inte värmespridaren

För att få bästa möjliga prestanda vill du även se till att din NVMe-lagring får kylning, vilket blir särskilt viktigare ju snabbare lagringsenheten är. Det är vanligt att moderkort levereras med förmonterade värmespridare på en eller flera M.2-platser, men om det inte ingår någon kan du köpa en lagringsenhet med en förmonterad – eller köpa till en universell värmespridare att montera på din lagringsenhet innan du monterar den.

Förbered M.2-platsen

Innan du sätter i din lagring vill du se till att M.2-platsen du ska använda är förberedd. Börja med att avlägsna värmespridaren om det finns en sådan, och se sedan till att distansen du ska fästa lagringsenheten mot sitter på rätt plats.

Du vill att distansen sitter i platsen som motsvarar längden på din lagringsenhet, på stationära datorer är längden M.2 2280 den överlägset vanligaste. Distanserna kan enkelt flyttas med hjälp av en stjärnmejsel.

På själva distanserna kommer du sedan se antingen en skruv eller ett snabbfäste. Om den har ett snabbfäste är det bara att öppna det genom att skjuta det åt sidan, men om det sitter en skruv på distansen vill du avlägsna och spara den. Ibland sitter inte skruven på distansen, då ingår den i moderkortslådan – aldrig till lagringsenheten.

Ansluta NVMe-lagring

När du har rätt M.2-plats och att den är förberedd är det dags att sätta i lagringsenheten. Plocka försiktigt upp den om sidorna och trä in den i M.2-platsen med kontakterna först, i en vinkel om cirka 30°. För in lagringsenheten hela vägen in i anslutningen och vik sedan ner den mot distansen. Om distansen har ett snabbfäste är det bara att förskjuta det för att säkra lagringen, om distansen hade en skruv använder du densamma för att säkra lagringen.

Glöm inte tejpen

När din NVMe-lagring är ansluten och säkrad är det dags att sätta på värmespridaren igen, om den inte sitter monterad på enheten i sig. Det enda viktiga att komma ihåg när du gör det är att tejpen på de värmeavledande kuddarna måste tas bort, annars hämmas värmeöverföringen märkbart. Om du glömmer det på en högpresterande lagringsenhet kommer den underprestera tydligt, så dubbelkolla verkligen så att tejpen är avlägsnad. Är den det är det bara att skruva på värmespridaren, så är din NVMe-lagring installerad och klar.

Nästa del i monteringen

I det här skedet rekommenderar vi att förbereda för och eventuellt montera processorkylaren, men innan dess kommer vi visa hur du tar bort och applicerar ny kylpasta – det är relevant att veta oavsett vilken typ av kylare du har och när i processen du behöver göra det.

Senaste guider