
Komma igång i Windows
Om du precis monterat din nya dator och installerat Windows får vi börja med att gratulera, bra jobbat! Men, vi är inte riktigt hela vägen in i hamn än.
Efter att du installerat Windows finns det nämligen några saker som du borde, vill eller kanske vill göra. I den här guiden ger vi tips på bra saker att göra när du kommit in i Windows för första gången, gärna innan du börjar installera dina favoritspel.
Uppdatera Windows
Det första du alltid vill göra när du installerat Windows är att se om det finns uppdateringar. Tryck in Windows-knappen på ditt tangentbord och skriv in ”uppdateringar” så borde du få ”Sök efter uppdateringar” som förslag. Tryck där och börja sedan söka efter uppdateringar.
Om det är en helt ny dator kan det behövas en hel del tidskrävande uppdateringar, men det är verkligen värt det att låta uppdateringarna laddas ner och installeras innan du fortsätter med annat – många av uppdateringarna är nämligen säkerhetsuppdateringar eller kritiska funktionsuppdateringar. Det kan krävas omstarter för att få alla uppdateringar att träda i kraft, så se till att följa anvisningarna du får från Windows.
Uppdatera moderkortets drivrutiner
Om du har ett modernt moderkort kommer Windows-uppdateringarna innehålla drivrutiner till ditt moderkort, men om du har ett äldre moderkort eller om du vill försäkra dig om att få alla drivrutiner och uppdateringar du vill ha kan du även uppdatera moderkortet manuellt.
Sök på tillverkarens artikelnummer i en sökmotor, du kan exempelvis hitta det numret bland specifikationerna på våra produktsidor, och klicka dig in på tillverkarens produktsida för moderkortet.
På supportdelen av produktsidan kommer du hitta de senaste drivrutinerna, ofta kallade ”Driver & Tools”. Ladda ner, packa upp och kör installationsprogrammen för drivrutinerna och eventuella extraprogram du vill ha, så vet du att du har de senaste uppdateringarna.
Uppdatera moderkortets BIOS
Intill drivrutinerna på tillverkarens produktsida kommer du se att det även går att ladda ner BIOS och Firmware. Det är inte alltid nödvändigt att uppdatera ditt moderkorts BIOS, men vi rekommenderar att läsa vad som är nytt med uppdateringarna som kommit efter versionen som ditt moderkort har.
Om det finns kritiska säkerhetsuppdateringar, stora funktionsuppdateringar eller liknande rekommenderar vi att uppdatera direkt. Det går att uppdatera BIOS på flera olika sätt beroende på moderkort, vi rekommenderar att läsa på gällande vad som gäller för just din modell innan du sätter igång.
Installera grafikkortets drivrutiner
Om du har ett dedikerat grafikkort vill du installera drivrutiner för det. NVIDIA, AMD och Intel erbjuder alla tre mjukvaror som gör det enklare att installera och uppdatera drivrutinerna till deras grafikkort, vilket vi rekommenderar att använda för bekvämlighet.
För NVIDIA heter det här programmet GeForce Experience, för AMD heter det AMD Software: Adrenaline Edition och för Intel heter det Arc Control. De här programmen identifierar vilket grafikkort du har och ger förslag på passande drivrutiner, som du enkelt kan installera och uppdatera direkt i programmen.
Föredrar du att installera drivrutinerna manuellt hittar du dem på respektive grafikkorttillverkares hemsida, tänk bara på att välja rätt modell och operativsystem när du filtrerar bland drivrutinerna.
Installera antivirus
Vill du ha ett extra lager säkerhet rekommenderar vi att installera säkerhetsmjukvaror i ett tidigt skede, innan du laddar ner din föredragna webbläsare och börjar surfa runt på tveksamma sidor. Säkerhetssviter från exempelvis ESET är bra på att hjälpa dig hålla dig säker och de är alltid snabba med att skydda dig från nya faror ute på internet.
Det inbyggda skyddet i Windows är dock bra och det är inget krav att installera ytterligare säkerhetsmjukvaror. Viktigast av allt är att du inte avaktiverar någon kritisk del av Windows inbyggda säkerhetsfunktioner och att du är varsam med vad du laddar ner, att du inte öppnar bifogade filer i e-post du inte förväntat dig få och att du skyddar dina lösenord med exempelvis tvåvägsverifiering och lösenordshanterare.
###Öka hastigheten på dina RAM-minnen
Med alla nödvändiga uppdateringar kan du som köpt snabbare internminnen än vad som är standardhastighet för moderkortet att försöka ställa upp hastigheten på dem. Det enklaste sättet att göra det är att aktivera en förkonfigurerad minnesprofil, förutsatt att dina minnen har stöd för det.
Dessa profiler hittar du inte i moderkortets BIOS, för Intel-plattformar kallas de XMP och för moderna AMD-plattformar kallas de EXPO. Aktivera en profil som dina minnen ha stöd för, så ska du förhoppningsvis få en fin hastighetsförbättring.
Om ditt system inte är stabilt efter att du satt upp hastigheten kan du testa en annan profil eller manuellt justera minnets frekvenser och latens, men tänk på att det aldrig finns en garanti på att du kommer nå de högre hastigheterna. Skulle du inte nå BIOS igen efter att du ställt upp hastigheterna rekommenderar vi att rensa moderkortets CMOS-minne, anvisningar för hur du gör det hittar du i moderkortsmanualen.
Justera fläkthastigheterna
Nybyggda datorer kan ofta vara mer högljudda än nödvändigt, fläktkurvorna från fabrik är ofta satta mer aggressivt än vad som behövs för att skydda systemet från överhettning. Om du upplever din dator högljudd kan du justera fläktkurvorna direkt i BIOS, förutom om du har en hubb eller kontrolldosa med helt egen fläktstyrning.
Har du så kallade PWM-fläktar med fyra stift kan de ställas in så att de går upp i hastighet ju varmare exempelvis processorn blir, medan fläkthastigheterna på DC-fläktar med tre stift ställs in manuellt. Vi rekommenderar att testa dig fram till en nivå då är nöjd med, men för att se hur fläktkurvorna blir när komponenterna är under belastning kan du även vilja stresstesta din dator.
Stresstesta din nya dator
Om du vill se vad din dator verkligen går för kan du vilja stresstesta datorn, det är ett bra sätt att se om något inte fungerar som förväntat eller om du kanske behöver komplettera med mer kylning. Tänk dock på att helt ny kylpasta kan behöva ett tag att sätta sig, om temperaturerna är lite högre än väntat.
Det finns en uppsjö av olika program för att testa datorn, exempelvis är Prime95 ett klassiskt test för processorn och Furmark är ett bra program att testa grafikkortet med. För att få koll på temperaturerna kan du exempelvis använda dig av HWMonitor, som ger dig en detaljerad överblick.
Fri lek
Om allt ser bra ut är det bara att börja installera programmen du vill ha och använda datorn precis som du vill. Vi hoppas att Inet.se blir första bokmärket och startsidan i webbläsaren, men i övrigt har vi inga önskemål.
Vi får önska ett fortsatt lycka till med din nya dator och hoppas att den här guiden har varit till god hjälp. Tack för att du tittade eller läste – eller både och.