Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg

Så här monterar du DDR4 och DDR5 i din dator

I den här delen av vår datorbyggarguide visar vi dig hur du monterar internminnen på ett moderkort, både DDR4 och DDR5.

När du monterar en dator rekommenderar vi att installera dina RAM-minnen innan du sätter in moderkortet i chassit, om du har en tornkylare vill du även göra det innan du sätter på kylaren – annars kan den hamna i vägen för minnesplatserna.

DDR4 eller DDR5

Det första du vill försäkra dig om är att du har rätt minnestyp. Just nu är de två vanligaste typerna DDR4 och DDR4, de har olika fysisk utformning och är inte kompatibla med varandra. Med andra ord vill du se till att välja den minnestypen som ditt moderkort har stöd för, annars kommer du inte kunna installera minnena.

I vilka platser ska RAM-minnena sitta?

Om du har fler minnesplatser, även kallad DIMM-platser, på moderkortet än vad du har minnesstickor vill du se till att sätta dem i rätt platser – annars kan prestanda gå förlorad.

På vanliga konsumentmoderkort är det vanligt att det finns fyra minnesplatser, som är fördelade på två minneskanaler. Om du har två internminnen vill du sätta ett i varje kanal, det ger mer prestanda än att sätta båda i samma minneskanal.

För det mesta står det skrivet vilka platser du ska använda direkt intill minnesplatserna, men om det inte gör det hittar du den informationen i moderkortets manual. Det allra vanligaste är att man ska använda plats 2 och plats 4 sett från processorn. Då lämnas plats 1 ledig, den som är närmast processorn, och om du har en stor tornkylare kan det utrymmet användas för att få plats med en fläkt på processorkylaren.

Det är enkelt att montera RAM-minnen

När du vet hur dina internminnen ska sitta är själva monteringen lätt. Du börjar med att öppna minnesplatsens lås, vissa har på båda och andra bara på en sida. Därefter tittar du ner i minnesplatsen för att se var avdelaren sitter, det sitter en liten skiljevägg i minnesplatsen och den ska överensstämma med hålet på undersidan av minnet.

Ett tips är att sätta ner minnet och se så att avskiljaren och hålet är i linje innan du trycker till, sitter minnet åt fel håll kommer det vara helt stopp. När du är försäkrad om att minnet sitter åt rätt håll lägger du en tumme på vardera sida av minnet och trycker det rakt ner. Det krävs lite kraft för att det ska gå i och tighta minnesplatser kan knaka lite, men om inget tar stopp eller sitter snett kan du trycka hela vägen ner tills att låsen låser sig igen – då är internminnet installerat.

I nästa del av guiden går vi igenom hur man monterar M.2-lagring, vilket är en typ av SSD som monteras direkt på moderkortet. Även detta rekommenderar vi att göra innan du sätter moderkortet i chassit.

Senaste guider