Montera en sluten vattenkylare
I den här delen av vår Datorbyggarguide går vi igenom hur du monterar en sluten vattenkylare i en dator. En sluten vattenkylare kallas ofta även AIO-kylare, vilket står för all-in-one. För att få ut bästa möjliga prestanda och livslängd ur din kylare är det viktigt att du monterar den på rätt sätt, vilket vi hjälper dig göra här och i videon.
Följ alltid manualen
Innan vi går igenom de olika delarna av monteringsprocessen vill vi berätta att du alltid vill följa din specifika kylares manual när du monterar. Hur en sluten vattenkylare monteras och installeras kan skilja markant mellan olika märken och modeller, så här kommer vi framför allt hålla det generellt och fokusera på det som är gemensamt för majoriteten av kylarna.
Börja med fästanordningen
Vi rekommenderar varmt att montera kylarens fästanordning innan du monterar moderkortet i chassit. Det allra vanligaste är att ersätta fästena som sitter på moderkortet från början, men kolla alltid i din manual vilken fästanordning som ska användas för just den plattformen du ska montera på.
Till kylare ingår nämligen normalt flera olika tillbehör som är gjorda för olika typer av moderkort, exempelvis AMD AM5 eller Intel LGA1700, och för att säkerställa kompatibilitet vill du vara noga med att ta rätt tillbehör och följa stegen i kylarens manual.
Placering spelar stor roll
Det allra viktigaste att känna till för alla slutna vattenkylare är att det finns luft inuti dem, vilket påverkar hur man bör placera dem inuti ett chassi. Det du vill undvika är att luft kan fastna i delar av kylaren där det kan påverka funktionen, mer specifikt vid pumpen och sidan av radiatorn med slangarna.
På nästan alla slutna vattenkylare sitter pumpen direkt ovanpå processorn, och målet när du bestämmer dig för hur du ska placera radiatorn är då att se till att pumphuvudet inte blir den högsta punkten av kylaren.
Om den hade blivit det, exempelvis om du sätter radiatorn i botten av chassit, kommer luft fastna i pumpen och då kommer den inte kunna flytta vattnet på ett effektivt sätt. Detta kommer garanterat resultera i oljud och försämrad prestanda, men om din kylare har så pass mycket luft att pumpen blir helt torr kan det skada kylaren permanent – utöver att din processor överhettas.
Skulle du istället placera radiatorn så att sidan av den med slangarna på hamnar längst upp i kedjan riskerar du att luft kontinuerligt vandrar genom kylare. Detta är inte ett alls lika allvarligt problem, men det kan ge störiga oljud när större luftbubblor passerar genom kylaren.
Med andra ord vill du allra helst placera radiatorn i toppen av chassit, så att pumphuvudet blir den lägsta delen i kedjan. Det näst bästa är att placera radiatorn i så långt upp som möjligt i fronten eller på sidointaget av chassit, med slangarna pekandes nedåt. Om det inte går att placera radiatorn på det sättet kan du sätta den med slangarna pekandes uppåt istället, men var då medveten om att det kan låta mer. Sätt aldrig radiatorn under pumpen, oavsett.
När du vet var i chassit radiatorn ska sitta är det dags att fundera på hur luftflödet i ditt chassi går, det påverkar hur du vill placera radiatorn och fläktarna i relation till varandra.
AIO-kylare som utblås
Om vi utgår från ett vanligt tower-chassi har de i regel intag i fronten och utblås både i toppen och på baksidan av chassit. Får din radiator plats i toppen av chassit rekommenderar vi att i de fallen använda din slutna vattenkylare som utblås, med fläktarna på insidan av chassit.
Då vill du hålla upp radiatorn så som den ska sitta och sedan hålla upp fläktarna så att deras pilar pekar mot radiatorn, samtidigt som fläktarnas kablar pekar bakåt mot hålen för kabeldragning. Det är så du vill skruva på fläktarna, innan du monterar radiatorn i chassit. Med den här orienteringen kan fläktarna obehindrat suga luft från insidan av chassit och trycka ut luften genom radiatorn, plus att du faktiskt ser fläktarna snygga sida på insidan av chassit.
AIO-kylare som intag
Skulle din AIO-kylare inte få plats i toppen av chassit vill du istället använda den som intag i fronten eller på sidan av chassit. I regel är fläktar som ingår till chassin gjorda för att flytta mycket luft med lågt tryck, medan fläktar som ingår till radiatorer är gjorda för att kunna forcera luft genom radiatorn med högt tryck.
Därför är det ofta bättre att flytta de inkluderade intagsfläktarna till exempelvis baksidan eller toppen av chassit, där kan de göra mer nytta som utblås än vad de hade gjort som intag med en radiator i vägen. Om du redan har tillräckligt med fläktar för utblås kan du annars ofta behålla chassifläktarna samtidigt som du använder de inkluderade radiatorfläktarna. Då kan du sätta dem på endera sida av radiatorn, vilket kallas push-n-pull, men tänk på att det kan påverka hur långa grafikkort du kan ha.
Om du väljer att endast använda de inkluderade radiatorfläktarna som intag kan du välja att antingen ha dem på utsidan eller på insidan av radiatorn, de är både bra på att trycka och suga luft genom radiatorer. Har ditt chassi exempelvis mesh eller annat som går att se igenom i fronten kan det bli snyggare att sätta fläktarna först om möjligt, men annars kan du sätta dem på insidan av radiatorn och se dem inifrån chassit.
Montera radiator och fläktar
När du vet både var och hur din slutna vattenkylare ska monteras kan du börja skruva. Vi rekommenderar att börja med att skruva i fläktarna, förutom om de ska sitta längst ut som intag, med hjälp av de långa skruvarna som ingår till kylaren – de går igenom fläktarna och sedan in i radiatorn. Tänk på att orientera fläktarna så att de blåser åt rätt håll och att kablarna pekar åt det hållet du vill.
Nästa steg är att montera radiatorn i chassit. För enkelhetens skull vill du i regel göra det först efter att moderkortet är på plats och att du dragit kablarna till moderkortet, annars blir det svårare att placera och moderkortets övre anslutningar kan bli svårtillgängliga. Vi visar hur du monterar ett moderkort i guidens nästa del, se knappen nedan.
När det väl är dags att skruva fast radiatorn vill du plocka fram de korta skruvarna, använd gärna brickor om det ingår, och hitta den skenan som är så långt ut från moderkortet som möjligt och som har stöd för radiatorstorleken. Vi rekommenderar att se till att alla skruvar gängat i innan du drar åt någon fullt, både för att se så att radiatorn inte monteras snett och för att kunna justera radiatorn så att den hamnar där du vill ha den.
Applicera kylpasta
Innan du slutför monteringen vill du se till att ha kylpasta på plats. Majoriteten av slutna vattenkylare levereras med förapplicerad kylpasta, den räcker gott och väl. Om din inte har förapplicerad, eller om du återanvänder en kylare, vill du se till att rengöra både pumphuvud och processor innan du applicerar ny kylpasta. Vi går igenom hur du gör båda delar i den här delen av guiden.
Montera pumphuvudet
Med fästanordning, radiator och kylpasta på plats är det dags att montera pumphuvudet mot processorn. Exakt hur du gör det skiljer mellan olika modeller, men vi har ett par tips som gäller oavsett kylare.
Det första är att föra ner pumphuvudet rakt över processorn och ner mot fästanordningen, och sedan hålla den där. Slangarna till pumphuvudet är ofta ganska så styva och vill förskjuta pumphuvudet, och om du inte håller det på plats kan det kladda ut kylpastan och skapa gap i hur det sprider ut sig sedan.
Vårt andra tips är att se till att båda eller alla hörnen av fästanordningen gängar i innan du börjar skruva, och att du sedan skruvar lite i taget på varje skruv tillsdess att du når naturliga stopp – du behöver inte ta i. Detta säkerställer så pumphuvudet hamnar rakt, att kylpastan fördelas väl och att du inte skadar moderkortet.
Anslut kylaren
Det sista du vill göra är att koppla in fläktarna och ansluta din slutna vattenkylare till moderkortet. Det här kan se väldigt annorlunda ut beroende på vilken modell du har, så kolla alltid i manualen vad som gäller för just din kylare. Till vissa modeller ingår en hubb, till andra kopplar du de individuella delarna till olika anslutningar direkt på moderkortet – så det är viktigt att följa stegen i manualen.
Fortsätt montera
Nu är din AIO-kylare på plats och det enda som eventuellt är kvar att göra med den är att installera tillhörande mjukvara inne i Windows. För att komma till det steget behöver du dock montera klart resten av datorn. I nästa del visar vi hur du monterar ett moderkort.