Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg

Applicera kylpasta

I den här delen av vår Datorbyggarguide visar vi dig hur du applicerar ny kylpasta på din processor. Om din processorkylare kom med förapplicerad kylpasta behöver du inte addera mer, den som ingår räcker gott och väl.

I regel vill du sätta på tornkylare/luftkylare innan du monterar moderkortet i chassit, så då kan du sätta på kylpasta och montera processorkylaren först. Om du har en sluten vattenkylare är det i regel enklare att vänta med att applicera kylpasta och montera på pumphuvudet tillsdess att moderkortet är i monterat i chassit, så vänta då med kylpastan tills att du är i den delen av monteringsprocessen.

Ska man smeta ut kylpastan först?

En evig fråga bland de som monterar datorer är om man ska smeta ut kylpastan innan man sätter på kylaren eller inte. Det korta svaret är att både och går bra, om du inte smetar ut kylpastan i förväg kommer trycket från monteringen av kylaren smeta ut kylpastan åt dig.

Om du inte smetar ut kylpastan själv, vilket du kan göra med exempelvis en plastspatel eller ett plastkort, är det dock viktigt att du applicerar kylpastan på ett sätt så att den kan smetas ut över hela processorns värmespridare.

Applicera kylpastan på rätt sätt

Förr brukade man säga att det räcker med en ärta i mitten av processorn, men moderna processorer från både Intel och AMD tar nu större plats under processorns värmespridare – så nu är det viktigare att man täcker hela värmespridaren.

Det finns flera olika mönster som smetas ut på bra sätt både för kvadratiska och rektangulära värmespridare, två sätt som vi rekommenderar är X-metoden och fempunktsmetoden.

Med X-metoden applicerar du kylpasta i form av ett kryss, med tunna linjer som går från hörn till hörn – nästan hela vägen ut. Om din kylpasta har ett stort munstycke kan du skapa tunna linjer med kylpasta genom att trycka munstycket mot värmespridaren när du drar, då är det enklare att kontrollera mängden.

Fempunktsmetoden är som den låter. Placera fem små duttar med kylpasta på processorn i ett mönster som motsvarar ett kryss. Du kan ha en lite större klick i mitten, som en liten ärta, och sedan fyra mindre duttar åtminstone halvvägs ut mot processorns hörn.

För mycket kylpasta är bättre än för lite

Det är svårt att beskriva exakt hur mycket kylpasta som behövs för att täcka processorn, men så länge hela processorns värmespridare täcks spelar det inte särskilt stor roll hur mycket kylpasta du har.

Använder du vanlig kylpasta, som alltså inte leder ström, kommer inte din processor skadas av att kylpasta sipprar ut över kanterna av värmespridaren – det blir bara lite kladdigare. Därför är vår rekommendation att hellre ta lite för mycket än lite för lite. Om du är osäker kan du alltid applicera, montera och sedan ta av kylaren igen för att säkerställa att hela värmespridaren blev täckt.

Fortsätt monteringen

Om du vill veta hur du monterar en processorkylare hittar du vår guide för det och de andra delarna av vår monteringsguide via länken nedan, kika gärna på dem.

Senaste guider