Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg
Bygga dator - så här gör du 2024 | Hur du bygger en gamingdator, steg för steg

Ta bort kylpasta

Om du ska återanvända en processor eller en processorkylare vill du ersätta den använda kylpastan med ny, särskilt om den torkat. I den här delen av datorbyggarguiden går vi snabbt igenom hur du gör det.

Ha rätt lösningsmedel tillhands

För att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ny kylpasta att skapa bra kontakt mellan processorkylaren och processorns värmespridare vill du lösa upp och få bort alla spår av den gamla kylpastan.

Detta gör du enklast och säkrast med exempelvis kemiskt rent aceton, ArctiClean eller isopropanol, förkortat IPA. De löser enkelt upp kylpasta och avdunstar snabbt, så att du inte riskerar att ha vätska kvar i datorn när du ska starta upp den igen.

Lämna inga rester

För att se till att få med dig alla rester från kylpastan och inte lämna för många rester från det du rengör med vill du helst använda något som inte vittrar sönder när det blir blött, så som exempelvis toalettpapper gör.

Bra alternativ att rengöra med är tåligt hushållspapper, oanvända mikrofiberdukar, bättre bomullspads, bomullspinnar och kaffefilter. Dutta rengöringsvätska på det du använder för att torka, så undviker du risk för spill.

Rengör noggrant

Torka sedan i cirkulärt mönster och försök att undvika att kylpasta väller ut över värmespridarens kanter. Det är ingen fara att kylpasta väller över, så länge det inte är ledande. Återupprepa processen tills att det du använder att torka med förblir rent efter att ha gnuggats mot ytan, då är det tillräckligt rent för att applicera ny kylpasta. Om du ser små kvarvarande partiklar, som är svåra att få bort genom att torka, kan du använda dig av tryckluft för att blåsa bort dem.

Om du använder dig av flytande metall istället för kylpasta vill du vara särskilt försiktig och använda tillbehören som medföljde den flytande metallen, inte vanliga hushållsartiklar.

Nästa steg

I nästa steg av vår Datorbyggarguide visar vi hur du applicerar ny kylpasta, men det är inte nödvändigtvis nästa steg i ditt bygge. Om du exempelvis använder en AIO-kylare är det i regel enklare att sätta på den först efter att moderkortet monterats i chassit. Via länken nedan hittar du alla våra guider för datormontering, se och läs gärna dem.

Senaste guider