Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Mesh-router-wi-fi-7

Vad är Wi-Fi 7?

Om du vill lära dig mer om Wi-Fi 7 (802.11/be) har du kommit rätt. I den här guiden går vi igenom det viktigaste om den senaste versionen av det vida använda Wi-Fi-protokollet för trådlös överföring, som organisationen Wi-Fi Alliance reglerar. Wi-Fi används av bland annat accesspunkter, routrar och meshsystem för att kommunicera med och skicka data till exempelvis mobiltelefoner och datorer.

Wi-Fi 7 är en direkt uppföljare till Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E och erbjuder högre hastigheter, lägre latens, förbättrad säkerhet, ökad stabilitet och än bättre hantering av många samtida enheter – allt för att göra det moderna hemmet redo för en smartare framtid fylld med gaming, streaming, automatisering och mer.

Viktigaste nyheterna med Wi-Fi 7

Wi-Fi 7 bjuder både på nyheter och förbättrade versioner av tekniker och funktioner som redan existerar, exempelvis används en mer avancerad version av säkerhetsprotokollet WPA3 och en än mer effektiv variant av prioriteringsfunktionen QoS (quality of service). Det är dock först och främst nyheterna MLO, 320 Hz, 4K-QAM och 16x16 MU-MIMO som gör Wi-Fi 7 både snabbare, stabilare och mer mångsidigt än föregångarna – särskilt när flera enheter används samtidigt.

320 MHz

Högre hastigheter med 320 MHz och 4K-QAM

Om du kollar på våra kategorisidor kommer du se att routrar med Wi-Fi 7 erbjuder oerhört höga hastigheter. Detta beror till stor del på att bandbredden i 6 GHz-bandet fördubblats, med stöd för 320 MHz-kanaler, och att Wi-Fi 7 har stöd för 4K QAM. 6 GHz-bandet började användas med Wi-Fi 6E, men då med upp till 160 MHz, och erbjuder oerhört höga överföringshastigheter till exempelvis en smarta TV eller gaminglaptop med stöd för det.

Hur bandbredden nyttjas kommer skilja mellan olika routrar, beroende på om tillverkaren väljer att dela upp det i mindre kanaler eller inte, men kort och gott finns det nu möjligheter att nå hiskeliga trådlösa överföringshastigheter om man kombinerar en snabb router och en snabb enhet med Wi-Fi 7.

De allra högsta hastigheterna uppnås med hjälp av 4K-QAM, quadrature amplitude modulation. QAM används för att kunna packa mer data i samma signal, för att få högre bandbredd inom samma frekvensspann, där en högre siffra helt enkelt innebär än bättre optimering och mer data. Wi-Fi 5 har 256-QAM och Wi-Fi 6 1024-QAM, medan Wi-Fi 7 har 4096-QAM.

Ökningen i bandbredd är dock inte linjär, i jämförelse med föregångaren kan Wi-Fi 7 packa 20% mer data inom samma signal när 4K-QAM används. En annan bra sak att känna till är att ju högre QAM-värde desto känsligare är det för störning – så realistiskt kommer 4K-QAM främst vara aktuellt för överföring till klienter som är nära routern eller accesspunkten, för enheter längre ifrån kommer 1K-QAM användas. Med andra ord sa de marknadsförda maxhastigheterna tas med en nypa salt, det är flera aspekter som avgör hur snabb överföringen faktiskt kommer bli – även om du får bästa förutsättningar med Wi-Fi 7.

MLO

Optimerade hastigheter och mesh med MLO

En annan intressant nyhet med Wi-Fi 7 är funktionen MLO, multi-link operation. Med MLO kan en router eller ett meshsystem använda sig av två band för att kommunicera med och skicka data till en och samma klient samtidigt, exempelvis skicka över 5 GHz och 6 GHz simultant. Detta kan användas för att uppnå ännu högre bandbredd och hastighet till en specifik klient med stöd för det, men även för att göra mesh mer stabilt och kraftfullt.

Med MLO kan nämligen noderna inom ett meshnätverk använda dubbla band för att bättre optimera trafiken de skickar sinsemellan. Om en av noderna exempelvis behöver mer bandbredd för en klient som använder mycket data på ett band som redan är tätt trafikerat kan delar av bandbredden fördelas till ett annat band istället, för sömlös optimering av resurserna. Enorm bandbredd är dock långt ifrån allt när det kommer till hur det faktiskt är att använda routern, det är även viktigt att den klarar av att hantera en stor blandning av trafik från vitt skilda typer av enheter samtidigt – vilket är en annan stor förbättring med Wi-Fi 7.

Hanterar fler klienter bättre med OFDMA

En av de största och allra viktigaste förbättringarna som lanserades med Wi-Fi 6 var OFDMA, orthogonal frequency-division multiple access, vilket har förbättrats ytterligare för Wi-Fi 7. OFDMA är en lösning för att bättre hantera många enheter på samma band samtidigt, genom att dela upp kanaler inom bandet i fler mindre kanaler som kan användas oberoende av varandra. På så vis behöver inte routern invänta den långsammaste enheten på bandet innan den kommunicerar med nästa enhet, vilket gör hela nätverket långt mer effektivt. Med Wi-Fi 7 kan kanaler delas upp än mer finfördelat än tidigare och ihop med MLA kan OFDMA användas mer effektivt för att fördela trafik och bandbredd.

En annan vanligt förekommande funktion som hjälper till att förhindra att snabba klienter påverkas av långsammare är MU-MIMO, multiple-input och multiple-output, som med dedikerade antenner låter accesspunkter skapa separata kommunikationskanaler med klienter med stöd för det. Detta är vanligt förekommande på klienter där man vill garantera både bandbredd och låg responstid, så som gaminglaptops, och med Wi-Fi 7 har MU-MIMO förbättrats på två viktiga punkter.

Router

Fler kanaler med 16x16 MU-MIMO

Till att börja med har det teoretiska antalet kanaler fördubblats från Wi-Fi 6, med upp till 16 kanaler (16x16 MU-MIMO), så att antingen en enhet kan få större dedikerad bandbredd eller att fler enheter kan få lika mycket dedikerad bandbredd. Därtill har flödet uppströms kraftigt förbättrats, när klienten skickar data till accesspunkten/routern.

Alla dessa förbättringar jobbar alltså i tandem för att mer effektivt fördela trafik till klienter som behöver det, och säkerställa att de som behöver kortast svarstider också får det. Som vi sa tidigare har funktionen QoS förbättrats för att hjälpa till med det, men därtill har Wi-Fi 7 även fått förbättrad TSN, time sensitive networking. TSN kan se till att exempelvis en gamingdator eller ett VR-headset får högsta prioritet i kön – så att man undviker långa svarstider på nätverkstrafik som är känslig för det.

I andra änden av spektrumet har vi även förbättrad TWT, target wake time, som optimerar kommunikationen med smarta enheter. Smarta hem-prylar kräver i regel väldigt små mängder dataöverföring, men om man har många enheter som ofta skickar data kan din router eller ditt meshsystem få en ständigt lång kö med anrop. Med TWT kan denna kommunikation schemaläggas och optimeras, så att de smarta enheterna inte upptar onödig bandbredd och så att de inte spenderar onödig batteritid på att skicka eller ta emot data när det inte behövs.

Blir allt snabbare med Wi-Fi 7?

Så med alla dessa förbättringar, kommer du då få långt mycket bättre hastigheter på din dator eller surfplatta om du köper en router eller ett meshsystem med Wi-Fi 7? Inte nödvändigtvis.

Nätverket i sig blir snabbare med Wi-Fi 7, routrar och meshsystem med det är bättre rustade för att hantera många enheter samtidigt och ge rätt prioritet till enheterna som behöver det. Men om ditt nuvarande Wi-Fi ändå inte begränsas av det, att du exempelvis bara har några få enheter på nätverket och att din nuvarande router hanterar dem utan problem, kommer du framförallt bara se skillnad om du parar ihop både nätverk och klienter med Wi-Fi 7.

För att få de högre hastigheterna behöver nämligen inte bara din router ha Wi-Fi 7, utan även enheten du använder. Wi-Fi 7 är dock helt bakåtkompatibelt, vilket är varför vi exempelvis visar 802.11/a/b/g/n/ac/ax/be för routrar med Wi-Fi 7 snarare än bara 802.11/be. Om du exempelvis har en surfplatta med Wi-Fi 6 kan du förvänta dig likvärdiga hastigheter av Wi-Fi 7 som om du anslutit den till en motsvarande router med Wi-Fi 6, och så vidare.

Mesh

Behöver du Wi-Fi 7?

Om det är lönt för dig att uppgradera till Wi-Fi 7 beror i mångt och mycket på vilka typ av enheter du använder och hur många enheter du har. Har du exempelvis både gamingdator, smart TV och flera moderna laptops, surfplattor och mobiltelefoner i ditt hem ihop med smarta enheter har Wi-Fi 7 fler verktyg att hantera den typen av trafik – men det har även Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E, om än inte lika kraftfulla.

Har du däremot Wi-Fi 5 finns det goda anledningar att uppgradera, om inte till Wi-Fi 7 så åtminstone till Wi-Fi 6 för att få OFDMA. Minst lika viktigt är också att se till att ha täckning i alla delar av hemmet som behöver det. Om du just nu har en ensam router som har svårt att nå kan det vara bättre att kolla på ett meshsystem, läs gärna vår guide om mesh, med Wi-Fi 6 än det är att köpa en ensam router med Wi-Fi 7.

Men i syvende och sist går det alltid att rekommendera routrar och meshsystem med den senaste generationens Wi-Fi. Du får just nu bäst förutsättningar att hantera många enheter och nå höga hastigheter om du väljer Wi-Fi 7, utöver att det är en framtidssäkring.

Om du väljer Wi-Fi 7 vill vi förtydliga att alla specifikationer är potentiella max, inte garantier, och att olika modeller har olika styrkor. Vill du ha så bra täckning som möjligt ger meshsystem i regel det, och vill du att nätverket klarar av många krävande enheter vill du även ha så många och så kraftfulla band som möjligt – så anpassa valet baserat på dina krav.

Publicerad 2024‑05‑27 av Johan Backelin, redigerad 2024‑07‑10.

Senaste guider