Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Laptops med nya AMD Ryzen AI – varför är det en stor grej?
Laptops med nya AMD Ryzen AI – varför är det en stor grej?

Ryzen AI till laptops – varför är det en stor grej?

I och med lanseringen av Ryzen AI 300-serien till laptops, kodnamn Strix Point, har AMD adderat AI direkt i själva processorernas produktnamn, exempelvis Ryzen AI 9 HX370, och det av en god anledning.

AMD har nämligen tagit ett stort kliv mot framtiden med den nya generationen och fått alla stora tillverkare uppspelta. Den här guiden är både till för att förklara vad som är nytt med de senaste kretsarna och vad förbättringarna innebär, så att du är välinformerad inför ditt nästa laptopköp.

Ryzen vs Ryzen AI

Det här är Ryzen AI

Vi får börja med att förklara vad Ryzen AI är för någonting, för det är en klassificering som flera olika Ryzen-modeller både till desktop och laptop har – men det är inte ett klassificering som berättar hela historien.

En traditionell Ryzen-processor har i regel haft två kretsar, en processordel (CPU) och en grafikdel (GPU). Nyare modeller med klassificeringen Ryzen AI har i sin tur fått ytterligare en krets som kallas för NPU, Neural Processing Unit. En NPU är en annan typ av krets, som är designad för att vara särskilt effektiv för AI-relaterade beräkningar – för högre prestanda och bättre energieffektivitet.

För att på ett övergripande och enkelt sätt definiera hur kraftfull en NPU är används termen TOPS, Trillion Operations Per Second, som berättar hur många AI-instruktioner en NPU kan hantera per sekund – där högre är bättre.

Det som kan bli förvillande är att klassificeringen Ryzen AI inte berättar hur kraftfull NPU en Ryzen-modell har, utan bara att modell i fråga har en NPU över huvud taget, vilket gör det enkelt att blanda ihop modeller.

Ryzen AI 300

Nytt med Ryzen AI 300-serien

Den stora och mest uppmärksammade skillnaden med den senaste AMD Ryzen-generationen till laptops är att de är uppgraderade med NPU:er ur den nya generationen, XDNA2. De är både långt kraftfullare och mer energieffektiva än första generationens modeller, som användes i Ryzen AI-klassade modeller ur Ryzen 7000- och 8000-serien. Föregångarna hade 10 respektive 16 TOPS, medan de nya modellerna med XDNA2 har hela 50 TOPS.

Det innebär att de nya modellerna, så som Ryzen AI 9 365, HX370 och HX375, har NPU-prestanda som överskrider kravet för Microsoft Copilot+ PC, som vi förklarar närmre i nästa stycke.

Först vill vi nämligen understryka att förbättrad AI-prestanda verkligen inte är det enda trevliga med Ryzen AI 300-serien. De har nämligen även processorer baserade på AMD Zen5-arkitekturen, som i skrivande stund (augusti 2024) är de mest energieffektiva X86-processorerna på marknaden. Det ihop med suverän prestanda gör dem särskilt bra för laptops, då man med bättre energieffektivitet kan få längre batteritid, lägre värmeutvecklingen och i förlängningen tystare datorer.

Därtill har AMD Ryzen AI 300-serien även de just nu kraftfullaste integrerade grafikkretsarna i klassen, baserade på Radeon RDNA 3.5, som ger en bra skjuts i produktivitetsprestanda i jämförelse med äldre modeller. De nya kretsarna kan även användas för enklare gaming, men för moderna och tungdrivna spel rekommenderar vi fortsatt att välja en bärbar dator med ett dedikerat grafikkort – vilket finns att få ihop med de nya Ryzen AI-kretsarna.

Copilot+ PC

Skillnaden mellan AI PC och Microsoft Copilot+ PC

Nu när vi vet vad Ryzen AI är och vad som är nytt med den senaste generationen är det dags att prata om vad en AI PC är, och varför Microsoft Copilot+ PC är en mycket bättre märkning att kika efter när du väljer laptop.

AI PC är nämligen en term som använts vitt och brett, ofta slarvigt, som bara berättar att datorn i fråga har en NPU – men inte hur kraftfull den är eller vad den används till. När du väljer laptop kommer det ofta stå vilka funktioner som använder AI, vilket är bättre att kika efter än att bara gå på att det står AI på produktsidan. Exempelvis kan AI användas för att delegera en laptops resurser på ett dynamiskt och smartare sätt, för att exempelvis förbättra prestandan eller förlänga batteritiden.

USP

För att veta att en laptop är redo för mer krävande AI-uppgifter är det dock Copilot+ PC du vill kika efter. Det är en klassificering som Microsoft tagit fram för att göra det enklare att välja, och för att få den behöver datorn erbjuda lång batteritid och en NPU kraftfull nog för att använda betydande delar av deras AI-svit Copilot lokalt på datorn. Som exempel är det generativa kreatörverktyget Paint Cocreator, direktöversättningsverktyget Live Captions och speluppskalningsfunktionen Automatic super resolution exklusiva för Copilot+, och de har flera andra funktioner på gång i exempelvis Foto-appen.

Därtill kan en kraftfull NPU användas för att accelerera både lokala och externa AI-funktioner även i tredjepartsprogram. Microsoft samarbetar med flera stora aktörer, däribland Adobe, för att se till att datorer med Copilot+ effektivt kan använda AI-funktioner i program som Photoshop, Illustrator och Premiere Pro med flera.

Listan med funktioner och partners väntas bara växa, så om man har en dator med Copilot+ ska man vara väl rustad för framtiden. För att ens kvala in till Copilot+ behöver datorns NPU har minst 40 TOPS, och AMD Ryzen AI 300-serien har alltså 50 TOPS – vilket är bäst på laptop-marknaden när detta skrivs.

AI lokalt på datorn

Med Copilot+ har Microsoft fokuserat mycket på att lokal AI är framtiden. Så varför vill man använda AI direkt på datorn istället för att använda sig av molnet? Anledningarna är flera och inkluderar bland annat snabbhet, säkerhet och integritet.

Om du förlitar dig på molnbaserade AI-tjänster kommer du alltid vara beroende av hur snabbt internet du har, hur lång tid det tar att komma åt deras servrar och hur lång tid beräkningen tar för dem – en kedja som kan variera i längd. Detta ställer till att börja med till det om du inte har internet, att du då inte ens kan använda funktioner du brukar använda. Att behöva vänta ett par eller flera sekunder för funktioner du använder ofta kan också bli ett störningsmoment som gör att man drar sig för att ens använda dem, vilket elimineras när uppgiften kan göras snabbt och smidigt direkt på datorns NPU.

Gällande säkerhet och integritet kan en NPU till att börja med användas för säkerhetsfunktioner direkt på datorn, men det är framförallt att din data inte behöver lämna datorn om uppgiften görs lokalt som lyfts. Om du vill använda en AI-funktion för att förändra eller förbättra exempelvis bild eller ljud i realtid, att dina kamera och mikrofon används, är det helt enkelt att föredra att det görs lokalt på datorn snarare än att det strömmas till en extern tjänst.

Med andra ord är det en god idé att välja en laptop med en kraftfull inbyggd NPU om du vill använda dig av AI, och Microsoft Copilot+ är en klassificering som gör det enkelt och tydligt om laptopen i fråga har det. AMD Ryzen AI 300-serien har i skrivande stund inte fått klassificeringen ännu, men det är bekräftat att det kommer med en Windows 11-uppdatering under 2024.

Oavsett vilket har de nya modellerna en imponerande kombination av processorprestanda, grafikprestanda och AI-prestanda i ett strömsnål paket – så om du vill ha en laptop både för nu och för framtiden rekommenderar vi att spana in och läsa recensioner med modeller som har nya AMD Ryzen AI.

Senaste guider