Arbeta på iPad Pro
Med iPad Pro (2024) har Apples surfplattor blivit ännu bättre för arbete än tidigare. I den här guiden går vi igenom vad som är nytt med de senaste surfplattorna, och varför många väljer att arbeta på en iPad Pro – där kombinationen av imponerande beräkningskraft, proffsanpassad hårdvara och funktionella tillbehör gör iPad Pro till mer än en surfplatta.
Prestandan med Apple M4
Att iPad Pro är gjord för arbete syns inte minst på prestandan, där vi erbjuds samma kraftfulla kretsar som i Apples Mac- och MacBook-modeller – förutom Pro- och Max-varianterna. Inuti iPad Pro (2024) sitter den allra senaste kretsen, M4, som bjuder på imponerande prestanda för formatet.
M4 är en ARM-baserad krets med exceptionell energieffektivitet och flera chip dedikerade olika arbetsuppgifter, för både vardag och produktivitet.
Kretsarna inuti nya iPad Pro har upp till tio CPU-kärnor, tio GPU-kärnor och en NPU, av Apple kallad Neural Engine, med 38 TOPS. Den sistnämnda används för att accelerera AI-relaterade beräkningar, vilket bara blir viktigare och viktigare i takt med att nya AI-tjänster tillkommer.
Utöver rå beräkningskraft har M4 även en dedikerad displaymotor och en mediamotor med stöd för AV1 och ProRes, vilket är oerhört uppskattad av den som arbetar med kreativa sysslor och den som vill titta på högupplöst streaming.
Förutom de olika chippen är M4 i iPad Pro (2024) utrustad med 8 eller 16 GB RAM med 120 GB/s minnesbandbredd och dynamic caching, vilket är en funktion som disponerar arbetsminnet dit det behövs – vilket ökar både prestanda och effektivitet.
Just för att M4 är ARM-baserad och i mångt och mycket sin egen grej är det svårt att dra direkta jämförelser mot motsvarande komponenter i PC-världen, så vi rekommenderar att kolla på tester där det du gör testas med Apples kretsar.
Vi kan dock summera att M4 är en oerhört kompetent krets som klarar av många arbetsuppgifter endast långt mer energikrävande kretsar brukar vara kapabla till, så som högupplöst videoredigering. Att Apple lyckats väl med sina egenutvecklade chip är det inget tvivel om – vi rekommenderar bara att undersöka hur väl de lyckats med just det du gör, för att få den bästa bilden av hur de lämpar sig dina arbetsuppgifter.
Staplad OLED
Apple iPad Pro (2024) är gjord för kreativt arbete, så utöver god prestanda behöver vi så klart en skärm som gör jobbet. Det får vi här, med besked. De nya iPad Pro-modellerna är nämligen utrustade med staplad OLED, som bjuder på suverän ljusstyrka och precis färgåtergivning.
Med staplad OLED menar vi alltså det som det låter, att Apple staplat en OLED-panel ovanpå en annan. Detta har gjorts för att kringgå stora OLED-panelers typiska akilleshäl – låg ljusstyrka. Genom att stapla OLED får de ljusstyrkan från två paneler samtidigt, vilket ger både iPad Pro (2024) 11” och 13” upp till hela 1 000 nits över hela skärmen, och upp till 1 600 nits vid HDR, ihop med kontrastförhållandet 2 000 000:1.
Det har parats ihop med Apple True Tune, för naturtrogna färger, och stort färgomfång i P3-skalan, för att ge den som sysslar med exempelvis fotoredigering, grafik och filmskapande rätt förutsättningar att göra det. Som grädde på moset har skärmen även funktionen ProMotion, adaptiv uppdateringsfrekvens med spannet 10–120 Hz, för en mer flytande användarupplevelse som inte offrar onödig batteritid.
Apple Pencil Pro
iPad Pro har historiskt framförallt tilltalat de kreativt lagda, mycket tack vare de suveräna pennorna. Med Apple Pencil har man kunnat sketcha, måla och anteckna direkt på skärmen på ett pålitligt och precist sätt.
I samband med releasen av iPad Pro (2024) med M4 släppte Apple även den nya pennan Apple Pencil Pro, som bjuder på några trevliga nyheter. Pencil Pro är nämligen utrustad med ett gyroskop, en feedback-motor och trycksensorer.
Med dessa kan vi nu vrida pennan, och då få en formad pensel eller penna att rotera, för att få än bättre precision och valfrihet vid såväl målande som skrivande. Klämmer du på pennan kan du nu, beroende på applikationen, få upp en meny där du snabbt och smidigt kan byta exempelvis verktyg och färg. Den nya motorn avger subtila vibrationer vid tryck, så att man som användare får bättre feedback.
Magic Keyboard till iPad Pro
Precis som med pennan så kan tangentbordet Magic Keybord förvandla iPad Pro till något mer än bara en surfplatta. Här bjuds vi på uppdaterad design med aluminiumtopp runt tangenterna, och en större styrplatta med haptisk feedback. Därutöver är det återigen ett otroligt högkvalitativt tillbehör, med lagom starka magneter, stabilt gångjärn och pass-through för USB-C.
Det finns egentligen inte mycket mer att säga om själva produkten i sig, men vad den gör för iPad Pro som koncept finns det mer att säga om. Med Magic Keyboard kan man snabbt och smidigt omvandla iPad Pro till något som mer liknar en laptop, vilket bör tilltala den som letar efter en smidig allt-i-allo-enhet för exempelvis jobbresorna bör uppskatta.
Kombinationen av prestanda, hårdvara och tillbehör gör iPad Pro (2024) till ett smidigt multiverktyg som för vissa kan agera som den primära enheten, men för andra som ett kreatör- eller resekomplement till en stationär Mac eller en inte fullt lika flexibel MacBook Pro. Att kunna sketcha, anteckna, presentera eller bara avnjuta en härlig TV-serie känns allt naturligt på en iPad Pro – till stor del tack vare tillbehören.
iPad OS
Hårdvaran och tillbehören bjuder verkligen in till många olika typer av användningsområden, men det kanske allra viktigaste att beakta innan du bestämmer dig för en iPad Pro (2024) med M4 för arbete är dock mjukvaran.
iPad OS är i mångt och mycket mer likt iOS än macOS, där vi ofta erbjuds appar snarare än fullskaliga program. För många, särskilt de som främst jobbar med webbaserade verktyg, kan detta spela mindre roll – men för dig som utgår från macOS vill vi rekommendera att undersöka vilka möjligheter du får på iPad OS. Det finns en enorm mängd applikationer och många av dem är kraftfulla, såsom de för redigering – men alla har inte nödvändigtvis samma valmöjligheter som motsvarigheterna på macOS.
Så även om iPad Pro (2024) har genuint imponerande prestanda för formatet, suverän skärm och tillbehör som kan lyfta den rejält så är det fortfarande en surfplatta. Vissa kommer kunna jobba precis lika effektivt på iOS som på macOS, men för andra fungerar det bättre som komplement än som primär enhet.
Oavsett vilket har Apple lyckats otroligt bra med sin hårdvara, så är du intresserad rekommenderar vi verkligen att undersöka möjligheterna för ditt arbetsflöde – för chansen att du kan arbeta på en surfplatta är större än någonsin.