Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

USB Type-C

Se alla datorskolor

USB Type-C har ni säkert sett och hört talas om redan – att det är den nya kabelstandarden som kommer ta över en uppsjö av olika anslutningar framöver. På grund av att det är en ny teknik som kan användas till blandade ändamål kan det därför bli krångligt att hålla reda på exakt vilken Type C som gör vad och som passar till vad. På den här sidan går vi igenom de vanligaste sakerna att tänka på när det gäller Type-C och Quickcharge.


Formfaktorn

USB Type-C, eller USB-C, är den senaste formfaktorn för USB-anslutningar. Den är mindre än den traditionella USB-A och är smal och rektangulär i formen. En av de absolut största skillnaderna mellan Type-C andra varianter av USB är att den går att stoppa in upp och ner – du behöver alltså aldrig vända tillbaka kabeln flera gånger för att hitta vilket håll som är rätt, det funkar alltid första gången.

Ännu större skillnader hittar vi dock inuti själva kabeln – den är nämligen gjord för att kunna användas till en rad olika saker samtidigt, och har därför en stor mängd inre kablar som kan användas till flera saker. En vanlig missuppfattning är dock att Type-C alltid klarar allt, vilket inte stämmer. Type-C beskriver bara formfaktorn, inte innehållet, och du kan hitta Type-C-anslutningar och kablar med långt olika egenskaper.


Signalstandard

När du letar efter Type-C-kablar till din enhet måste du därför ta reda på vad enheten erbjuder och vad kabeln erbjuder. Type-C är alltid bakåtkompatibel men kan ha stöd för olika signalstandarder med olika hastigheter – vilka är följande:

  • USB 2.0 med en överföringshastighet på 480Mbit/s
  • USB 3.0 med en överföringshastighet på 5Gbit/s
  • USB 3.1 Gen 1 med en överföringshastighet på 5Gbit/s
  • USB 3.1 Gen 2 med en överföringshastighet på 10Gbit/s
  • USB 3.2 med en överföringshastighet på 16Gbit/s väntas lanseras under 2018

USB 3.1 är den senaste standarden och kan användas till långt fler ändamål än vad tidigare standarder kan – där Gen 1 och Gen 2 skiljer sig i bandbredd. De båda kan ha stöd för Thunderbolt, HDMI 1.4b, DP 1.3 och MHL. En så kallad ”Full Feature Type-C to Type-C” har stöd för alla fyra standarder utöver USB 3.1 – medan adapterkablar kan ha en av standarderna på ena änden och Type-C på andra. Tänk på att både anslutningen på din enhet och kabeln behöver ha stöd för en standard för att du skall kunna nyttja den. Om du vill ha ut 40 Gbit/s över Thunderbolt 3 krävs en aktiv Type-C till Type-C-kabel 3.1 gen 2 med stöd för det. Sammanfattningsvis ska du alltid bära med dig att stöd kan finnas - men det är ingen garanti.


Strömförsörjning till skärmar, laptops osv.

Alla USB Type-C-kablar måste klara av 3A och upp till 60W, men kan också certifieras till 5A upp till 100W. Med upp till 100W kan kabeln då användas till att driva datorskärmar och till att ladda laptops – samtidigt som du får tillgång till USB 3.1. Så vill du driva din Type-C-kompatibla skärm genom en endaste kabel, både bild och ström, behöver den ha vad som kallas USB PD (Power Delivery) med stöd för 5A 100W. Observera att det finns olika nivåer av USB PD, och att det inte alltid krävs 5A 100W för att driva skärmar och enheter – men att det är viktigt att eftersöka hur mycket effekt just det du vill driva behöver.


Snabbladdning

Tack vare att USB C har en oerhörd bandbredd och potentiellt generös strömförsörjning har flera tillverkare av olika typer av enheter tagit till vara på detta genom att erbjuda tekniker som påskyndar uppladdning av deras produkter. Dessa tekniker är lika varandra men följer olika standarder och kräver därför att både kabel, adapter och enhet har stöd för samma standard. En stor standard är Qualcomm Fast Rapid Charge, vilken inkluderad Quick Charge 2.0, 3.0 och 4.0 – och återfinns på en rad olika produkter. När du köper en enhet med Quick Charge ingår adapter och kabel med stöd för det – men om du letar efter ersättare är det viktigt att du hittar kablar och adaptrar med specifikt stöd för standarden, annars kommer du inte få snabbare laddning än vad du fått utan Quick Charge. Andra kända tekniker är till exempel OnePlus Dash Charge, som kräver kabel och adapter från OnePlus själva, då det är deras egna teknik.


Driva grafikkort via Type-C

Tack vare att USB Type C har en ofantligt hög bandbredd som den har går det faktiskt att använda externa grafikkort genom kabeln. Bild, signal och filöverföring alltså. Än finns det ingen standard som gör det möjligt att använda alla datorer med alla externa grafikkort, utan det är upp till tillverkarna att ge stöd. Då det krävs väldigt mycket optimering för att få en laptop att lägga över alla sina grafiska beräkningar på en extern enhet håller sig de flesta tillverkarna till sina egna laptops. Men för dig som vill kunna använda din bärbara arbetsdator som en kraftfull gamingdator närhelst du vill kan detta vara ett spännande alternativ.

Visar 0 produkter

Visar 0 produkter

Visa produkter:

    Din filtrering gav inget resultat. Prova att använda andra alternativ.