Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Världsrekord SuperPi 32M

Nytt världsrekord i SuperPi 32M

Överklockning är kanske inte en fullt lika vanlig hobby som det var förr, men det finns fortfarande en dedikerad skara entusiaster som fortsätter tömma kvävetankar och flytta fram gränser. En sådan är den sydkoreanska överklockaren SonnHo ”SAFEDISK” Jeong, som med en gyllene Core i9 14900KF och en multipler ställd på 84 lyckades bli den första någonsin att slutföra SuperPi 32M på under tre minuter.

Goda marginaler

Klockan stannade på 179.919 s, vilket innebär att SAFEDISK hade hela 81 millisekunder tillgodo när rekordet kammades hem. För att sätta det i relation är det mer än dubbelt så snabbt som en Core i9 14900K mäktar med vid standardfrekvenser.

För att kunna nå denna extrema prestanda användes självklart flytande kväve, men det krävdes även ytterligare justeringar. Till att börja med var alla utom fyra kärnor avaktiverade, vilket är anledningen till att han kunde nå hela 8 450 MHz, och ruggigt snabba minnen. SAFEDISK använde G-Skill-minnen överklockade till över 9 000 MHz, med timings på CL32-48-45-36-2T. Ja, jag vill använda en viss bild från Dragon Ball Z här, men jag håller mig. Sist men inte minst behövdes ett högpresterande moderkort, som vi kanske även råkar ha i lager.

Nå toppen med Apex

Som så många gånger förr är det ett av ASUS överklockningsinriktade ROG Maximus-moderkort som används vid överklockningsrekord. I det här fallet var det ett ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore, som använder ASUS så kallade Teamed Power Stage Design, med 24+0+2 faser som alla ska klara 105 ampere.

ROG Maximus Z790 Apex Encore är ett på riktigt seriöst överklockningsmoderkort, så om du vill se vad din processor verkligen går för får du gärna läsa mer om det via länken.

Publicerad 2024‑02‑26 av Johan Backelin, redigerad 2024‑03‑05.

Senaste nyheter