Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
7 st bilder och 0 st videor.

Netgear på #CES2019

Nya standarder och smarta tavlor visas upp

Under årets mässa presenterade Netgear sina första produkter för framtidens kommunikation, både hemmavid med det nya protokollet 802.11ax och mobilt med världens första hotspot med stöd för 5G. Därtill fick vi även kika på de smarta digitala tavlorna Meural, vilka är framtagna i samarbete med Netgear.

Vad är 802.11ax?

802.11ax är en direkt ersättare och tänkt att vara standarden som ersätter AC, vilken varit standarden för hemroutrar i flera år. Likt 802.11ac används banden 2.4 GHz och 5 GHz, men genom flera nya tekniker ökas mängden trafik som kan hanteras markant, samtidigt som svarstiden går ner. Enligt Netgear kan de hantera fyra gånger så mycket trafik genom 802.11ax än vad de kan med den nuvarande standarden 802.11ac.

802.11ax ger bland annat stöd för fler kanaler inom frekvensbanden och ger högre bandbredd, längre räckvidd och bättre stabilitet till fler enheter samtidigt. 802.11ax använder ett nytt och smartare sätt för kommunikationen mellan router och enheter: OFDMA. I jämförelse med OFDM som används för 802.11ac -standarden, där routern alltid behöver invänta svar från en enhet innan den kommunicerar med nästa, kan routern nu kommunicera med flera enheter samtidigt och styra trafiken så att mer krävande enheter så som datorer inte får påverkade svarstider av långsammare enheter.

Därtill har 802.11ax även stöd för upp till åtta simultana strömmar med MU-MIMO, en teknik som gör det möjligt för routern och enheter med stöd för tekniken att kommunicera helt utan påverkan av andra enheter. Denna tekniken blir allt vanligare i enheter med krav på låg svarstid, så som smarta TV-apparater.

Bland Netgears nyheter var det två 802.11ax -routrar som var extra intressanta.

Det första vi fick kika på var mesh-systemet Orbi Wi-Fi 6. Med stöd för gigabit-hastigheter, tolv simultana strömmar, Tri-band och internkommunikation, även kallad backhaul, över 802.11ax kommer detta bli ett system som passar stora hem fullproppade med uppkopplade enheter perfekt.

Den andra routern vi kikade på var Nighthawk AX8, en gaming- och streaminganpassad router som tack vare 802.11ax klarar av att leverera hiskeliga 6Gbps över två band.Nighthawk AX8 finns redan på lager hos oss och du kan läsa mer om och beställa den på knappen nedan.

Nighthawk 5G Mobile Hotspot

Netgear visade även upp världens första hotspot med stöd för 5G-nätet: Nighthawk 5G Mobile Hotspot. Med det nya 5G-nätet ökas bandbredden markant och vi kommer framöver kunna njuta av hastigheter på flera gigabits helt trådlöst. Men det är den förbättrade svarstiden som vi ser fram emot mest, vilken enligt Netgear nu når svarstider bra nog att spela med. Kanske kommer det inte vara så illa att spendera sommaren i husvagnen framöver.

Nighthawk 5G Mobile Hotspot lanseras i USA först, i samarbete med AT&T Mobile. Vi har ännu inga europeiska priser eller releasedatum för någon av produkterna.

Meural

Något oväntat hittade vi även gott om konst hos Netgear. De har nämligen inlett ett samarbete med Meural, vilka tillverkar uppkopplade, smarta och digitala tavlor.

De är i grund och botten skärmar med ramar, men tack vare oerhört effektiv skärmbehandling framstår de som levande tavlor och inte som skärmar. Likt Samsungs The Frame är tavlorna utrustade med en rad smarta funktioner anpassade för ändamålet.

Meural Canvas, som själva produkten heter, är 27” stora IPS-paneler med Full HD-upplösning. De har inbyggda minidatorer, Wi-Fi och styrs med mobilen, genom Alexa eller med handrörelser. Canvas är utrustade med två olika sensorer, en som känner av nämnda handrörelser och en som känner av ljusförhållandet i rummet och anpassar skärmens ljusstyrka varefter. Skärmen

Publicerad 2019‑01‑10, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter