Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Google satsar på spel

Streamingtjänsten Stadia avtäcks

I höstas så drog giganten Google igång ett test. Det handlade om möjligheten att streama det senaste spelet i Assassins Creed serien, Assassins Creed: Odyssey, direkt i sin webbläsare. Resultaten var blandade, men för en hel del människor var det här ett tydligt tecken på vilket håll marknaden för spel är på väg.

Igår så var det då dags för Google att avslöja vad det här första testet skulle leda till. Stadia är namnet på en ny tjänst som internetjätten kommer släppa senare i år. Målet är att ta spelande i hög kvalitet till i princip vilken plattform som helst genom streaming. Man demonstrerade hur spelupplevelsen kunde flyttas från en dator till en mobil till en surfplatta, utan att förlora den grafiska kvalitén eller dras med långa väntetider.

Det hela låter ju som en naturlig utveckling som flera andra branscher redan genomgått, serier och Netflix, musik och Spotify med mera. Problemet med spel har dock alltid varit latensen, alltså hur snabbt spelet reagerar på knapptryck, som varit på tok för hög i tidigare försök.

Tidigare försök har varit haltande

Är det någon som minns OnLive? De är numer ägda av Sony och deras teknologi är en bidragande orsak till den för Sverige nya tjänsten Playstation Now, genom vilken man kan streama spel från flera olika generationer av Playstation.

Stadia kommer hur som helst använda sig av dedikerade plattformar för att strömma ut spelupplevelsen till varje spelare. Från början använder man sig av grafikkretsar från AMD där kraften kommer uppnå 10,7 teraflops, vilket kan jämföras med PS4 Pro (4,12) och Xbox One X (6). Teraflops är en vedertagen term som kort sagt beskriver hur grafiskt stark en maskin är.

60 fps i 4K en möjlighet

I slutändan så är det förstås ens internetuppkoppling som avgör resultatet. Men när Google menar att man som mest kan få ut 4K med 60 fps så pekar siffrorna på att det faktiskt kan stämma. Nu återstår det bara att se vilket pris Google sätter på kalaset, och vilka spel som kommer finnas att tillgå. De har redan knutit till sig kända företag som Ubisoft och ID Software och deras egna division för spelutveckling leds av Jade Raymond, kvinna bakom hela Assassins Creed-serien.

Det finns alltså goda anledningar att vara hoppfull, men efter alla tidigare besvikelser är det upp till bevis för Google att verkligen leverera en streaming-tjänst som håller måttet.

Fram tills releasen kan du förbereda dig för att ta del av det hela. Just nu i vårkampanjen har vi rabatt på Google Chromecast (3rd gen) som både ger din tv smarta funktioner och kommer vara kompatibel med Stadia. Köp en genom knappen här nedanför.

Publicerad 2019‑03‑20, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter