Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
VR med eye tracking

VR med eye tracking

HTC Vive Pro Eye använder tekniken för smartare rendering

Det redan kraftfulla, uppgraderade VR-headsetet HTC Vive Pro, som vi tittade på här, har nu släppts i en ny version. Ordet Eye har lagts till i namnet, vilket innebär att de försett produkten med eye tracking. Bakom funktionen står etablerade eye tracking-utvecklaren Tobii från Sverige, som tidigare tagit fram lösningar för en hel rad spel, däribland Assassins Creed-serien.

I tidigare tester har vi sett att den här nya funktionen bland annat kommer användas till att sikta genom att titta på något, istället för att använda rörelsekänsliga kontroller som tidigare. Det här är också något som fungerar i menyerna, där du bara behöver titta på valet du vill göra för att aktivera det. Men det finns en funktion som definitivt står ut från mängden.

Anpassad upplösning där du tittar

En av de mest intressanta funktionerna i Vive Eye är något som kallas för ”foveated rendering”. Likt Nvidias variable rate shading i de nya Turing-grafikkorten lägger den här tekniken kraften på det du faktiskt tittar på. Det här området renderas då i högre upplösning än det som gömmer sig i utkanten av synfältet.

Genom eye tracking kan de implementera det här precist nog för att tekniken hela tiden ska anpassa sig efter din blick under spelets gång. På så vis får du en skarpare bild utan att behöva spendera mer prestanda. De tester som genomförts hittills pekar på att upplevelsen inte påverkas av den lägre upplösningen i kanterna. Fördelarna med den ökade kvalitén i synfältet är värt det.

Tekniken gör att du som inte sitter på det kraftfullaste grafikkortet kan dra nytta av headsetets upplösning till lägre kostnad än tidigare.

Kraftfullt headset

I övrigt är det samma kraftfulla headset som den ursprungliga versionen av Vive Pro.

  • Skarp upplösning på 2880 x 1600
  • 615 PPI, 37% högre än första Vive
  • Stödet för Steam VR 2.0 låter dig spela på en yta på upp till 10 x 10 meter

Är du intresserad att ta del av HTCs nya värsting-headset så hittar du det här på Inet.

Publicerad 2019‑05‑16, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter