Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Video: Chipset X570

Vi pratar moderkort till nya AMD Ryzen gen 3

Med nya Ryzen 3000-serien lanserades utöver rejält förbättrade processorer på 7nm också en helt ny kretsuppsättning: chipset X570.

Med X570 är AMD först ut på marknaden med stöd för PCIe Gen 4, som dubblerar bandbredden från föregående generation. Den nya bandbredden kan exempelvis användas för extremt högpresterande NVMe-lagring, så som Corsair MP600, men även fler högpresterande USB-anslutningar, förbättrade hastigheter för framtidens grafikkort och mycket mer. Exakt hur den nya bandbredden används är upp till moderkortstillverkarna och vi ser redan nu vid lansering hur de distribuerat bandbredden olika bland sina olika modeller.


X570 är just nu det enda chipset som är specifikt anpassat för de nya Ryzen-processorerna och det vi rekommenderar vid nyköp, men det finns även möjlighet att använda äldre moderkort till den nya generationen.

Precis som AMD tidigare utlovat fortsätter de ge stöd till AM4-sockeln och de har krävt garanterat stöd för alla moderkort med chipset B450 eller X470 från föregående generation. Med stöd innebär det att processorerna efter bios-uppdatering fungerar tillsammans med andra generationens moderkort, men det innebär inte att du får tillgång till nya funktioner så som PCIe gen 4 på ditt äldre moderkort - det är endast X570 som erbjuder alla nyheter.

Vad gäller stöd för B350 och X370 är det upp till moderkortstillverkarna att ge bios-uppdateringar som ger stöd för de nya processorerna. Majoriteten av moderkorten från den första generationen får stöd och du kan hitta länkar till våra tillverkares officiella listor för B350 och X370 på knapparna nedan. De nya processorerna kommer inte att kunna starta tillsammans med äldre moderkort som inte har uppdaterat BIOS.


En oerhört viktig aspekt med att para ihop nya generationens Ryzen med äldre moderkort är att ta de nya toppmodellernas strömförbrukning i beaktning. Trots att AMD nu har bäst energieffektivitet på marknaden går det inte att komma ifrån hur krävande deras nya 12-kärniga 3900X och deras kommande 16-kärniga 3950X kommer vara för moderkortens VRM.

Det finns många moderkort från både första och andra generationen som utan problem kommer kunna ge de nya toppmodellerna all kraft de behöver, men också flera som inte har vad som krävs. Om du funderar på att para ihop en av de nya toppmodellerna med ditt nuvarande moderkort rekommenderar vi därför att dubbelkolla om dess VRM kommer klara av att hantera din nya processor.

Väljer du att inte satsa på nya X570 finns det alltså flera saker att ta i beaktning och om du har några funderingar angående din uppgradering är du alltid välkommen att höra av dig till oss för rådgivning.

Publicerad 2019‑07‑08, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter