Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Video: Välja grafikkort

Vi går igenom ASUS och Republic of Gamers olika serier

När det är dags att välja grafikkort är det lätt att bli överväldigad av mängden modeller och det är inte alltid lätt att se varför vissa modeller kostar mer än andra. I den här videon ger vi dig en övergripande genomgång av tillverkaren ASUS olika modellserier, så att du förhoppningsvis enklare hittar en modell som passar just dig.

Exakt vilka modeller ur ASUS sortiment vi erbjuder skiljer sig från generation till generation. Den här generationen erbjuder vi sex olika modellserier, vilka har olika inriktningar.

Turbo

ASUS Turbo-kort är utrustat med en så kallad Blower-kylare, vilken puttar luft igenom grafikkortet och ut ur chassit. Den här typen av kylare är normalt inte lika tystgående som öppna kylare då de inte fungerar vid semipassiv drift, men om du har ett kompakt bygge där du inte vill förlita dig på chassifläktarnas luftflöde är detta ett utmärkt val. I välventilerade chassin med gott om luftflöde är dock öppna kylare att föredra.

Phoenix

Det här är ASUS fysiskt minsta grafikkortsserie och erbjuder kompakta grafikkort i instegs- och mellanklassen. De här är anpassade för ITX-byggen och har korta kretskort med kompakta, öppna kylare. Phoenix passar utmärkt för exempelvis HTPC eller andra typer av kompaktbyggen.

Dual

ASUS Dual-serie erbjuder grafikkort som enklast beskrivs som lagom. Med kompetenta men anspråkslösa kylare med dubbla fläktar och bara de mest väsentliga funktionerna är det en grafikkortsserie som passar de allra flesta. Självklart erbjuder toppmodellerna extrafunktioner, men fokus ligger främst på att ge schyssta grafikkort vid rättprispunkter.

Dual-serien erbjuder modeller i alla priskategorier, men finns även i en specialversion som heter Evo. Evo-varianterna är utrustade med särskilda kretskort som ger högre strömbudget och klockfrekvenser än referensutförandet, för dig som vill ha ett roligare alternativ än vanliga Dual utan att ta steget upp till toppmodellen Strix.

TUF

TUF står för The Ultimate Force, vilket är en klassisk och militärinspirerad modellserie som involverat flera olika tillverkare. Grafikkorten i TUF-serien är väldigt lika Dual i vad de gör, men har lite kaxigare design och fler extrafunktioner som standard. Just nu erbjuder ASUS TUF-varianter i instegs- och mittensegmenten.

Strix

Är du ute efter en av marknadens absoluta toppkort bör Strix sättas på korta listan. För den här serien väljer ASUS ut högpresterande chip och sätter dem på kretskort med rejäl strömbudget, överdimensionerade värmespridare och deras bästa fläktar.

Utöver extra prestanda och bättre kylare erbjuder Strix-modellerna även fler extrafunktioner. Bonusar som backplates, ASUS Aura Sync-RGB och semipassiv drift är vanliga här - men även unika funktioner som FanConnect. Med FanConnect kan du koppla in chassifläktar till grafikkortet och låta det styra fläktarna, så att chassifläktarna kan reagera på temperaturförändringar i både processorn och grafikchippet.

Matrix

Älskar du vattenkylning erbjuder ASUS just nu marknadens kanske mest unika vattenkylda grafikkort. ROG Matrix ser vi första anblick ut att vara ett vanligt, om än väldigt lyxigt, luftkylt grafikkort. Men under den läckra ytan döljer sig en hel AiO-kylare, på själva kretskortet.

Ja, med Matrix har ASUS lyckats med konstycket att skapa ett vattenkylningssystem som får plats på ett grafikkort, och det erbjuder självklart enorm prestanda. Det är också på de här grafikkorten ASUS satt sina absolut mest högpresterande chip, vilka handplockas specifikt för Matrix.

Är du sugen på att uppgradera grafikkortet hittar du hela vårt ASUS-sortiment på knappen nedan.

Publicerad 2019‑07‑19, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter