Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Video: ASUS X570

Vi tar en titt på tillverkarens utbud för Ryzen 3000

Tillsammans med nya generationen Ryzen-processorer från AMD släpptes också ett helt gäng nya moderkort med chipset X570. Dessa brädor har fullt stöd för alla nya modeller av Ryzen 3000 hela vägen upp till det 16-kärniga monstret 3950. X570 låter, till skillnad från tidigare alternativ, din nya Ryzen-processor att verkligen sträcka på benen. Så om du är ute efter att pressa processorn rekommenderar vi dessa moderkort.

Det nya med X570 är framförallt stödet för PCIe 4.0 och den dubblerade bandbredden som detta ger tillgång till. Ökningen låter dig använda de senaste M.2 SSD:erna till fullo och ger dig god framtidssäkerhet när kommande komponenter börjar dra nytta av den extra bandbredden.

Prime X570 - Instegsmodellen

Prime X570-P, instegsmodellen för dig som vill utnyttja prestanda i nya Ryzen-processorerna utan några extra funktioner och bling-bling. Bra strömförsörjning är ett direkt krav för att alla processorer i den nya serien ska stödjas, vilket gör alla X570-moderkort till premiumalternativ oavsett modell.

X570-P ger dubbla platser för M.2 med PCIe 4.0, fyra platser för RAM-minnen och två PCIe 4.0 platser. Till skillnad från lyxigare modeller saknas trevligheter som mer RGB, hölje över I/O-panelen och heatsinks för dina M.2-enheter.

Är du ute efter detta bör du ta en titt på Prime X570-PRO. Här är I/O-panelen uppgraderad med ett hölje. VRM tar ett steg upp också, vilket ger större möjligheter för överklockning. Du får även en extra PCIe-plats och bättre nätverkskort från Intel. Ljudkortet är dock oförändrat, så siktar du på ljud av nivån bättre bör du kika på de mer avancerade modellerna.

TUF mellanklass

I mellanklassen hittar vi ASUS TUF-serie, valet för dig som siktar på att bygga en gamingdator.

Gaming X570-PLUS kommer i två modeller, en med och en utan wi-fi. Överlag så är mycket likt PRO-varianten av tidigare nämnda Prime. Du får en heatsink över en av M.2-platserna, förbättrad VRM för bättre överklockning och inbyggt ESD-skydd.

Gaming med ROG Strix

För dig som är ute efter gaming med lite mer design är det ROG Strix som gäller. I det här segmentet erbjuder ASUS två olika modeller, en för större ATX och en för mindre ITX. Den största skillnaden jämfört med tidigare modeller är den utökade funktionaliteten för RGB och en överlag lyxigare byggkvalitet. Även ljudkortet har tagit ett steg upp här och ger kvalité som räcker för de flesta användarna.

E-varianten är ett vanligt förekommande fenomen i ROG Strix-serien. Vanligtvis är skillnaden att denna kommer med wi-fi, men i X570s fall får den också förbättrad VRM och 2,5 Gbit nätverkskort.

Minstingen X570-I Gaming är till för dig som vill bygga så litet som möjligt, utan att för den delen förlora trevliga funktioner som fullgod VRM, två M.2-platser och samma kraftfulla ljudkort som ATX-varianten. I mån av utrymme får du här en PCIe-plats och två DDR4-platser för RAM-minnen.

ROG Crosshair - Bästa möjliga moderkort

Gemensamt för modellerna i entusiastsegmentet är den absolut bästa VRM:en som ger dig goda möjligheter för överklockning, särskilt i kombination med de särskilda funktionerna som gör processen smidigare - exempelvis Clear CMOS. För audiofilen finns här ett SupremeFX-ljudkort och en DAC.

Siktar du på vattenkylning med din egen custom loop finns nu ASUS särskilda modell Formula i det här segmentet, för första gången till AMDs processorer. Det trevliga med denna är att det finns ett inbyggt vattenblock över VRM:en. Här kan du enkelt koppla in dina slangar utan att installera några fler delar. Formula kommer även med en OLED-skärm som kan användas till vadhelst du känner för, men framförallt för att visa upp temperaturer och dylikt.

Som synes så finns det passande modeller oavsett vad du är ute efter med din dator - från enklare Prime X570-P hela vägen upp till besten ROG Crosshair VIII Formula. Framtidssäkra ditt nya byg

Publicerad 2019‑10‑02, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter