Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Nytt om PlayStation 5

Nytt om PlayStation 5

Sony avslöjar mer om deras kommande konsol

Vi fick höra om den nästkommande maskinen i Playstation-familjen för första gången nu i våras. Då stod det klart att PS5 kommer utrustas med en kraftfull SSD för att göra både laddningar och strömmandet av material snabbare än någonsin tidigare på konsoler.

Demonstrationen i senaste Spider-Man påvisade att det nu är möjligt att flyga fram genom staden likt ett jetplan utan att detaljer går förlorade eller en laddningsskärm kastas i ansiktet på en.

Ray Tracing på hårdvarunivå

Utöver det har hårdvarustöd för Ray Tracing nu slagits i sten av Sonys egna Mark Cerny i en intervju med Wired. Bakom det hela står AMD på både grafik- och processorfronten. Det är senaste generationen Ryzen och Navi som ligger till grund för båda de nya konsolerna, vilket innebär en hel del kraft under ytan. Intressant är dock att AMD ännu inte släppt en GPU med stöd för Ray Tracing.

Det återstår att se exakt vad som finns under huven. Men för att driva spel i 4K, en 4K BluRay-spelare har utlovats, och Ray Tracing krävs den absolut senaste teknologin.

Playstation 5 heter Playstation 5

I intervjun och från Sony själva avslöjades vidare att konsolen faktiskt kommer heta Playstation 5 och släppas lagom till julhandeln nästa år. Spelen kommer fortfarande släppas på skivor. Men för att dra nytta av snabbheten i den nya SSD:n krävs installation för varje titel.

Sony ger dock användaren mer kontroll över allt material här, då du kan skräddarsy exakt vilka delar av spelet som ska finnas tillgängliga och vilka som inte behövs för stunden. Ladda bara ner singleplayer-läget om det är vad du är ute efter, eller strunta helt i det och fokusera på multiplayer.

Den uppgraderade handkontrollen

Den stora nyheten var annars den nya handkontrollen. Rent utformningsmässigt ligger den nära tidigare DualShock 4, med vissa skillnader.

Haptisk feedback är det nya heta här, i form av ”adaptiva avtryckare”. Enligt beskrivningen ska avtryckarna kunna applicera ett bestämt motstånd baserat på vad du interagerar med i spelvärlden. Drar du exempelvis tillbaka strängen på en pilbåge kommer du känna hur den stretar emot ju längre bak du för den.

Vibrationer överlag har blivit mer inlevelsefulla i vad som förmodligen kommer kallas DualShock 5. Wireds förklaring är lite flummig, men tydligen ska vibrationerna kunna inge känslan av att befinna sig på hal is, dyka i vatten och balansera på en ranglig bro. Exakt hur det här manifesteras är svårt att säga utan att ha kontrollen i handen själv, men det får definitivt fantasin att rusa.

Vi gillar USB-C här på Inet, därför är det trevligt att höra att kontrollerna i PS5 använder sig av just den här formfaktorn.

Bara ett år kvar

Det återstår ännu ett helt år innan Playstation 5 når oss i en gissningsvis blå kartong, men vi börjar kunna skönja exakt hur konsolen kommer manifesteras. Sony kommer säkerligen släppa ifrån sig mer och mer info ju närmare release vi kommer, så se till att hålla koll här på Inet för att inte missa när nya Playstation avslöjas på riktigt.

Du kan redan nu förhandsboka PS5 här för att säkra ditt exemplar på releasedagen.

Publicerad 2019‑10‑08, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter