Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
CES 2020 – ASUS

CES 2020 – ASUS

Laptops med Ryzen 4000, stilrena datorer och ljusstarka skärmar från den här välkända tillverkaren

En av de stora nyheterna på CES 2020 var hur AMD tog plats i mängder av nya, kraftfulla laptops på bred front. Det är Zen 2-arkitekturen i form av Ryzen 4000-serien som är boven i dramat. Steget till 7nm har gjort det möjligt att få in mer prestanda på mindre yta, vilket har lett fram till mobila processorer med hela 8 kärnor och 16 trådar – tillsammans med boostfrekvenser över 4.0 GHz.

ASUS ROG Zephyrus G14

Bland dessa laptops fanns en modell som verkligen drog till sig blicken: den tunna och lätta gaminglaptopen ROG Zephyrus G14.

Till skillnad från andra modeller i ROG-serien är det här ett mer stilrent alternativ, utan RGB och den sedvanliga skarpa röda nyansen.

På insidan återfinns en av de nya AMD-processorerna, i form av Ryzen 7 4800HS. Det här är en skräddarsydd modell anpassad för ASUS med snäppet lägre TDP-värde (35W istället för 45W). Det innebär att den är lättare att kyla, men kanske inte når 100% av potentialen.

Vad gäller grafikkort så kommer valet stå mellan Nvidias RTX 2060 Max-Q eller GTX 1660 Ti – fullgoda alternativ för att driva datorns 1440p-skärm. Det här är för övrigt en upplösningen som hittills varit sällsynt bland laptops, där hoppet gick direkt till 4K.

Det kommer även finnas modeller med vanligare 1080p och 120 Hz. Oavsett vad du väljer kommer det inte vara något fel på färgåtergivningen, som klarar av att återspegla 100% av sRGB-skalan.

Laptopens defining feature är annars de 1215 mini-LEDs på baksidan som kan visa upp både bilder och animerade GIF:ar. Ställ själv in en egen show genom den dedikerade mjukvaran.

ASUS ROG Swift PG32UQX

ASUS kommer också ut med två iögonfallande skärmar, en på 32” och en större på hela 43”.

Först ut är ROG Swift PG32UQX, en modell som erbjuder skarp 4K-upplösningen med nästan löjligt ljusstarka 1400 nits – långt över de 1000 som brukar krävas för riktig HDR. Styrkan uppnås genom den nya tekniken Mini-LED, som möjliggör hela 1152 zoner för local dimming. Det gör upphov till en kontrast som få andra skärmar kan tävla med i dagsläget.

Lägg till färgdjup på 10-bitar, en uppdateringsfrekvens på 144 Hz och G-Sync Ultimate så är den här modellen en snudd på fulländad gamingskärm.

ASUS ROG Swift PG43UQ

Det större alternativet är inte fullt lika ljusstark, men uppnår ändå de 1000 nits som ger fullgod HDR. Specifikationerna är annars snarlika med 4K-upplösning, 144 Hz och stöd för VESA Adaptive Sync (G-Sync Compatible).

En av skärmens intressanta funktioner är komprimering via DSC. Detta gör det möjligt att nå 144 Hz utan någon förlust i färgåtergivningen, ett problem som uppstår när bandbredden i dagens DisplayPort-kablar inte räcker till. Bilden komprimeras visserligen av den här tekniken, men enligt ASUS ska skillnaden vara minimal, samtidigt som de bättre färgerna väger upp avsevärt.

Först ut med 360 Hz

Slutligen tog vi en titt på världen första skärm med uppdateringsfrekvensen 360 Hz. Fps-gränsen höjs här alltså till löjliga 360 fps, en nivå som ger mycket utrymme att nå hög bilduppdatering, samtidigt som det kan ge den där extra fördelen i e-sport som den tävlande alltid är ute efter.

Skärmen i fråga har ännu inte fått ett namn. I nuläget handlar det om en TN-panel med Full HD-upplösning.

Besten har tagits fram genom ett samarbete tillsammans med Nvidia och AU Optronics. Nvidia som tagit fram en helt ny modul för G-Sync till den här namnlösa skärmen. De menar att den ska stödja adaptiv synkronisering i ett span från 1 till 360 Hz, alltså alla möjliga frekvenser som skärmen kan visa upp.

Vi vet ännu

Publicerad 2020‑01‑08, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter