Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Video: ROG Zephyrus G14

ASUS släpper stilrena laptops för både spel och arbete

Dags för nya gaminglaptops från den välkända tillverkaren ASUS. Det handlar om två modeller i deras Republic of Gamers-serie. Till skillnad från det vanliga designspråket ROG brukar köra på är Zephyrus G14-serien lite mer vuxen i sitt utseende, utan att gå överstyr.

Dessa laptops utgör lite av en premiär, då riktiga gaminglaptops i formatet 14” inte har funnits på marknaden tidigare. Du kanske tror att det innebär avkall i prestanda, men med hjälp av de senaste komponenterna klarar Zephyrus G14 av att leverera en hel del kraft - trots sin ringa storlek.

Kompakt och kraftfull processor

Den främsta anledning till att formatet fungerar är AMD:s nya serie Ryzen-processorer för bärbara datorer: Ryzen 4000. Det är processorer byggda med 7nm, vilket leder till mer kraft på en mindre yta. En tydlig anledning till den minskade storleken alltså.

Specifikt handlar det om Ryzen 7 4800HS - ett riktigt monster med åtta kärnor, 16 trådar och en hastighet på 4,2 GHz i Turbo. Genom denna får laptopen nog med kraft för att hantera det mesta du ställer i dess väg, oavsett om det handlar om spel eller tyngre grafiskt arbete.

TDP-värdet ligger också på endast 35W, vilket är mindre än vad som är vanligt för en så kraftfull processor.

Gott om kraft under huven

Utöver den kraftfulla processorn kommer G14 serien med 16 GB DDR4 RAM med en hastighet på imponerande 3200 MHz. En av de två enheterna kan också bytas ut för en maximal gräns på 24 GB.

Lagringen kommer i form av en NVMe SSD med antingen 512 GB eller 1 TB utrymme, beroende på vilken modell du väljer.

Valet av modell påverkar också vilket grafikkort du får inbyggt i datorn. De två alternativen är båda från Nvidia: GeForce GTX 1660 Ti eller RTX 2060.

Allting visas upp på en 14” IPS-skärm i Full-HD med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Du får alltså gamingspecifikationer och en god färgåtergivning som underlättar grafiskt arbete.

För trådlös uppkoppling använder G14-serien av den senaste tekniken. Det innebär svart på vitt Bluetooth 5.0 och WiFi 6.

ROG Zephyrus G14 tar därmed plats som ett riktigt trevligt allround-val - särskilt om du är intresserad av både gaming och arbete.

Vuxet och lätt format

Bygget är genomgående av hög kvalitet, med en kropp i magnesium. Det är en metall som är både tåligare och lättare än det annars vanliga aluminium.

Likt ASUS Zenbook-serie använder G14 Ergolift. Den övre delen skjuts alltså ner för att höja tangentbordet till en mer ergonomisk position. Det är både bekvämare under användning, samtidigt som det ger mer utrymme för kylningen att komma till sin rätta.

På utsidan hittar vi en god uppsättning med anslutningar. Du har möjlighet att ladda laptopen via USB-C, en port som också har stöd för DisplayPort via USB. Kombinerat med en HDMI 2.0-port kan du koppla din G14 till två skärmar samtidigt.

Ett avkall som ASUS valt att göra med den här serien är webbkameran. Du behöver köpa en separat enhet för att synas under videosamtal med Zephyrus G14.

Mycket att tycka om

ROG Zephyrus G14 levererar god byggkvalitet i en vuxen stil som hittar en bra balans mellan gaming och arbete. Detsamma gäller komponenterna på insidan. Med en kraftfull ny processor och grafikkort anpassad för spel finns det en hel del kraft att leka med här. Du hittar hela serien gen

Publicerad 2020‑04‑02, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter