Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

AMD Ryzen-nyheter

Tillbaka på speltronen med 100MB cache?

I april släpper AMD totalt sju nya Ryzen-processorer, från instegssegmentet till det absoluta toppskiktet för gaming. Därtill bjuder de på en otroligt välkommen uppdatering – nämligen att 300-seriens moderkort kommer kunna få stöd för den senaste generationens processorer.

Det stora utropstecknet bland de nya processormodellerna är Ryzen 7 5800X3D. Den presenterades tidigare i år, men har först nu fått ett releasedatum. 20 april kommer vi välkomna vad AMD menar kommer bli den bästa spelprocessorn någonsin, med hela 15% högre spelprestanda än deras egna 5900X.

Nyckeln till den ökade spelprestandan stavas cache. Genom att stapla cache ovanpå processorn med en teknik som heter 3D V-cache har de lyckats klämma in hela 96MB L3-cache till processorns ensamma Zen 3-chiplet, vilket ska bidra till markant lägre latens – något spelmotorer i regel svarar bra på.

För dig som jagar prisvärdhet och energieffektivitet istället är de sex modellerna som släpps 4 april kanske mer intressanta för dig. De är alla kompletterande modeller med lägre energiåtgång och/eller prislapp än motsvarande modeller ur det nuvarande Ryzen-sortimentet. Här hittar vi både modeller med Zen 3-kärnor, vilka används i 5000-serien, och förra generationens Zen 2-kärnor, vilka används i 4000-serien.

I 5000-serien hittar vi tre modeller, varav två är nygamla modeller från tidigare generationer. Ryzen 7 5700X är uppföljaren till 3700X och ger precis samma attraktiva helhetspaket, fast med Zen 3-kärnornas fördelar. Med suverän spelprestanda och allmänprestanda vid lägre TDP än de mer högpresterande syskonen kan det här bli ett otroligt trevligt alternativ för exempelvis en energieffektiv och lättkyld workstation.

Därtill får även storsäljaren Ryzen 5 3600 en uppföljare i form av Ryzen 5 5600, som på pappret ser ut att bli ett otroligt välsvarvat alternativ för den prismedvetna. Är inte spelprestanda lika viktigt kan istället Ryzen 5 5500 vara aktuell, som också den har förutsättningar för god allmänprestanda – men som har mindre cache, och lägre pris.

Kikar vi på nyheterna i 4000-serien är de tre nykomlingarna budgetorienterade alternativ gjorda för att nå prispunkter där AMD just nu saknar modeller, vilket är mycket välkommet för konkurrensen i de prissegmenten.

Sist men inte minst kommer det alltså snart också mikrokod som låser upp 5000-seriens processorer för moderkort med chipset X370, B350 och A320. Det kommer dock vara upp till moderkortstillverkarna att implementera detta i nya BIOS-uppdateringar, och det kommer innebära vissa kompromisser.

Exempelvis kan du inte ha BIOS med stöd för både 5000-serien och äldre generationer samtidigt och du kommer troligtvis inte ha lika bra stöd för högpresterande minnen med äldre moderkort som med nya. Sedan har inte 300-seriens moderkort PCIe 4.0, vilket processorerna har.

Men oavsett är det fantastiskt trevligt att se att AMD ger möjligheten att använda flera generationer gamla moderkort till helt nya processorer, för dig som vill göra en stor prestandauppgradering utan att byta moderkort.

Se videon för ytterligare information och läs sedan mer om de nya processorerna via länken nedan. Vi kommer fylla på landsidan löpande.

Publicerad 2022‑03‑20, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter