Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Välja rätt NVMe

WD SN850X är här och vi pratar SSD

Nu är Western Digitals andra generation högpresterande NVMe-lagring med PCIe 4.0 här och heter SN850X. Det är en direkt ersättare till deras populära SN850, och bjuder på fina förbättringar på alla plan.

Med sekventiella läs- och skrivhastigheter på upp till hela 7 300 respektive 6 600 MB/s och slumpmässiga läs- och skrivhastigheter på upp till 1 200K respektive 1 100K IOPS är det här oerhört snabb lagring för exempelvis systemdiskar i högpresterande datorer eller som spellagring i ett PlayStation 5. Är det en SSD till PS5 du är ute efter kan vi tipsa om att SN850X erbjuds med förmonterad värmespridare, i kapaciteterna 1 TB och 2 TB.

För att sätta nykomlingens suveräna allroundprestanda i kontext passade vi även på att lyfta upp två andra av deras mest populära modeller: SN770 och SN570. Därtill passar vi på att förklara viktiga termer och varför det är bättre att köpa en stor NVMe-enhet snarare än två mindre.

SN770 är också NVMe med PCIe 4.0, men har annan inriktning. Istället för att sikta på den absoluta toppen är det här en mer prispressad modell som är tänkt att vara en slags mellanklass i premiumsegmentet, där vi får ändå får hög prestanda.

Och krasst sett är det här långsammare lagring än SN850X på alla plan, men ett intressant alternativ om priset är rätt. För trots att den är märkbart långsammare än sitt nykomna storasyskon är det fortfarande oerhört snabb lagring som passar suveränt som exempelvis systemlagring.

SN570 är i sin tur en mer budgetorienterad modell med gränssnittet PCIe 3.0, och har av naturliga skäl långt lägre hastigheter. Men den här typen av lagring är fortfarande högst relevant, även för dig med ett modernt moderkort med PCIe 4.0.

För utöver att kräva mer av din plånbok tar också NVMe med PCIe 4.0 mer bandbredd i anspråk, och beroende på ditt moderkort kan det innebära begräsningar av exempelvis bandbredd på grafikkortsplatsen eller att SATA-portar avaktiveras när du maximerar antalet NVMe-enheter med PCIe 4.0.

Därför har många moderna moderkort ett mer begränsat antal PCIe 4.0-platser, så att den som vill fylla sitt moderkort med ännu mer lagring får använda PCIe 3.0-enheter istället. Och bland de är SN570 ett snabbt och prisvärt alternativ som gör sig suverän som exempelvis spellagring.

Se videon för de olika kapaciteternas fulla specifikationer och för att höra varför det är bättre att välja en större NVMe direkt, snarare än att börja smått och köpa en till senare. Därefter hittar du alla modeller som nämns i videon via länken nedan.

Publicerad 2022‑10‑30, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter