Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Ny prestandakung

Samsung 990 Pro tänjer gränserna

För dig som letar efter den bästa M.2-lagringen med NVMe och PCIe 4.0 är jakten över.

Nykomlingen Samsung 990 Pro bjuder nämligen på marknadsledande sekventiella läshastigheter, med upp till hela 7 450 MB/s, och de högsta slumpmässiga skriv- och läshastigheterna på marknaden med god marginal, med upp till otroliga 1 550K respektive 1 400K IOPS. Därtill är de ytterst nära förstaplatsen även med sekventiella läshastigheter, med upp till 6 900 MB/s.

De förbättrade slumpmässiga skriv- och läshastigheterna är oerhört välkomna i synnerhet, då de är starkast bidragande till lagringens generella rapphet, och gör 990 Pro till superb systemlagring.

För dig som letar efter högpresterande lagring till ditt PlayStation 5 är 990 Pro givetvis ett suveränt alternativ även för, dock lanseras modellerna med förmonterad värmespridare först i början av nästa år. Tillsvidare rekommenderar vi därför att använda dig av tredjepartskylare, det är inte en god idé att köra helt utan kylare.

Utöver markanta prestandaförbättringar mot föregångaren 980 Pro bjuds det även på otroliga förbättringar av energieffektiviteten. 990 Pro klarar av att skriva hela 50% mer per watt än föregångaren, och läser dessutom över 20% mer vid samma effekt.

Något som däremot inte förbättrats är den förväntade livslängden, som ligger kvar på 600 TBW för 1 TB-modellen och 1 200 TBW för 2 TB-modellen. Det här är normala siffror för högpresterande NVMe, men självklart hade vi önskat förbättringar även på den här fronten.

Krass är det dock oerhört få som ens kommer i närheten av att använda sina SSD:er så pass mycket att man närmar sig den förväntade livslängden under dess livstid, men för dig som exempelvis använder din SSD för redigering eller andra användarscenarion där du skriver oerhörda mängder data dagligdags, då kan andra alternativ vara bättre för dig.

Du kan enkelt hålla koll på hur mycket data du skriver med Samsungs egna mjukvara Magician, som bjuder på både diagnostikverktyg och extrafunktioner som säkerhetskopiering.

Samsung 990 Pro lanseras med 1 TB och 2 TB kapacitet 18 november, och letar du efter en exceptionellt högpresterande M.2-SSD till din dator eller PlayStation 5 bör Samsung 990 Pro definitivt stå högt upp på önskelistan. Står den där kan du läsa mer och förboka ditt exemplar via länken nedan.

Publicerad 2022‑10‑31, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter