Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Välja dockningsstation

Vi tipsar och kikar på två varianter från Acer

Om du vill utöka mängder anslutningar på din dator eller göra det enkelt att sadla om från bärbart till stationärt arbete kan en dockningsstation vara precis vad du är ute efter.

I den här videon går vi igenom det viktigaste att känna till när du väljer dockningsstation, för även om de flesta nu använder anslutningen USB-C så finns det fler variabler som påverkar funktionaliteteten. Till vår hjälp har vi tagit med oss två populära alternativ från Acer, en med sju och en med 12 portar.

Det som gör det lite knixigt att välja dockningsstation är att den fysiska kontakten USB-C kan ha stöd för flera olika standarder och gränssnitt, och att man behöver ha stöd för dem både på datorn och på dockningsstationen om man vill kunna använda portarnas fulla potential.

För att visualisera upplägget kan vi likna en USB-C-kabel med en tunnel fylld med flera tågrälser, där varje räls kör tåg mellan två stationer avsedda för en specifik typ av last. Exempel på last kan vara vanlig dataöverföring, vilket sker genom USB-gränssnittet, och en annan kan vara bildsignal, vilket transporteras via exempelvis DisplayPort-gränssnittet.

Om du då väljer en dockningsstation med en tågstation som är gjord för att ta emot bildsignal, men att din dators port saknar stationen för att skicka bildsignaler, får du inte ut den fulla potentialen och den porten på din dockningsstation kommer då inte till användning.

Därför är det viktigt att välja en dockningsstation som din dator faktiskt kan använda fullt ut, då datortillverkaren själv väljer vilka gränssnitt, de som vi liknar vid tågstationer, de utrustar anslutningen med.

De vanligaste gränssnitten är USB för dataöverföring, Power Delivery (PD) för extra strömöverföring och DisplayPort (DP) för bildöverföring. Alla dessa finns dessutom i olika versioner, där en högre siffra innebär högre överföringshastigheter, effekt respektive bandbredd. Exempel på olika versioner är USB 2.0 och USB 3.0, där båda gör det möjligt att föra över filer – men där det går snabbare över USB 3.0.

För att konkretisera det vill du alltså ta reda på vilka gränssnitt din dators USB-C har stöd för innan du väljer en dockningsstation. Om din dators USB-C exempelvis har stöd för USB, DP och PD vet du att du kommer kunna föra över data, använda en skärm och ladda via en och samma port samtidigt. Nästa steg är se vilka versioner datorn anslutning har för att veta hur snabb filöverföringen kan bli, hur hög upplösning och hur många skärmar du kan använda samtidigt samt hur hög effekt du kan ladda i.

Vi vet att det här är komplicerat, men det är så här USB-C är uppbyggt. Därför vill vi framför allt upplysa om att det finns många variationer och att de kommer påverka funktionaliteten du kan få ut av din dockningsstation.

Ett enklare, men dyrare, svar är att välja en dator och en dockningsstation med Thunderbolt. Det är en mer strikt reglerad standard som per automatik har stöd för de ovan nämnda gränssnitten, men det är både färre och långt mer påkostade alternativ som erbjuder det.

För dig som letar efter prisvärda dockningsstationer är det exempelvis de från Acer du bör kika på först. De är prisvärda men högkvalitativa modeller i aluminium, med bra anslutningsuppsättningar för de allra flesta. Är du ute efter möjligheten att använda flera skärmar är modellen med 12 anslutningar särskilt intressant, då den har hela tre bildanslutningar trots dess slanka formfaktor.

Efter att du sett videon kan du läsa mer om Acers två dockningsstationer via länken nedan.Publicerad 2022‑11‑05, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter