Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
16 st bilder och 0 st videor.

MSI på CES

Laptopnyheter för både gamers och kreatörer

Efter att NVIDIA presenterat en ny generation laptopgrafikkort inför CES 2023 stod det som väntat bärbara gamingdatorerer på menyn när MSI visade upp sitt kommande sortiment, men de passade även på att visa upp nyheter för kreatörer på språng.

Om vi börjar med de spelinriktade modellerna stod nästa modell i deras populära premiumserie Raider i fokus. Nykomlingen Raider GE78 HX är precis som föregångaren tänkt att vara ett kraftfullt desktopalternativ, där vi bjuds på högpresterande komponenter, kraftfull kylning och flera anslutningar på datorns baksida.

Här kan vi välja på upp till GeForce RTX 4090 med 175W TDP, 24-kärniga Core i9 13980HX med 75W TDP och DDR5 5600 MHz, för prestanda som kan nyttja den 17” stora skärmens uppdateringsfrekvens 240 Hz i upplösningen 2 560 x 1 600 pixlar. MSI har även adderat en MUX-switch till den här modellen, vilket gör det möjligt att direkt i hårdvaran koppla bort den interna grafikkretsen för att få full kapacitet av det dedikerade grafikkortet när du använder en extern skärm.

Utöver rejält förbättrad prestanda bjuder nya Raider bland annat på bättre högtalare, mer högpresterande nätverkskort och flera designförbättringar, däribland en ny och läckrare RGB-list som utgör underdelens främre kant. De visade även upp en alternativ version av GE78 HX, som var utrustad med vad de kallar Smart Touchpad. På den här versionen var en stor del av underdelen en dold pekplatta med touchknappar, vilka ger tillgång till diverse snabbkommandon.

Utöver GE78 HX visade de även upp flaggskeppet Titan GT77 HX, en tjockare modell med ännu större kylanordning, mekaniskt tangentbord och en mini LED-panel med 4K och 144 Hz, och det mindre Raider-syskonet GE68 HX, för dig som föredrar 16”.

För dig som letar efter en laptop med mer fokus på mångsidighet och portabilitet snarare än rå kraft visade MSI också upp de nya modellerna Stealth 14 Studio, Stealth 15 och Stealth 16 Studio. Stealth-modellerna är tunnare, lättare och har lägre strömbudget, och är tänkta som hybridmodeller för både kreatörer som letar efter NVIDIA Studio-certifierade datorer och för gamers som letar efter något både kraftfullt och läckert att ta med på språng.

De bjuder alla på mer livlig och ljusare design, och påminner mer om lifestyle-modeller än typiska gamingdatorer. Men luras inte av utseendet, även de kan husera rejält med spelprestanda. Exempelvis kan 14”-modellen specificeras med upp till RTX 4070, Intel Core i7 och en 240 Hz-skärm med 1600p-upplösning. Det är inget man först räknar med, med tanke på dess storlek och utformning.

Skulle du inte behöva kraften hos ett dedikerat grafikkort finns även Stealth-modeller med endast integrerad grafik, där du bland annat får bättre batteritid och lägre pris på bekostnad av långt mer begränsad grafisk beräkningskapacitet.

Sist men inte minst presenterade MSI också nyheter i Prestige-serien, som är uppdelad i två klasser. Den första klassen, Prestige Studio, liknar Stealth-modellerna på många sätt. Här kan vi välja dedikerad grafik och skärmar med hög uppdateringsfrekvens, men här står inte gaming lika mycket i fokus. Här finns exempelvis inga modeller med MUX-switchar.

Den andra klassen, Prestige EVO, är istället en serie laptops helt inriktade mot portabilitet och modern elegans. Här ersätts hög beräkningskapacitet med slimmade byggen, lång batteritid och påkostade materialval med oerhört låg vikt. Exempelvis väger minstingen Prestige 13 in på cirka 1kg, trots att den känns oerhört gedigen och att den bjuder på ett batteri med 75 Wh kapacitet.

Våra sammantagna intryck av MSI är att de verkligen fortsätter gasa och att de utvecklas snabbt, särskilt när det kommer till att bredda sortimentet. Bärbara datorer för spelande har de varit duktiga på länge, men det var bara några få år sedan de började göra laptops för kreatörer och kräsna vardagsanvändare. Att de nu kan leverera ett brett sortiment med

Publicerad 2023‑01‑10, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter