Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
5 st bilder och 0 st videor.

ASUS – arbetslaptops

Extrema arbetsmaskiner på CES 2023

Två saker står tydligt fast efter vårt besök hos ASUS proffsinriktade del av CES-mässan:

ASUS gör ruskigt häftiga laptops för kreatörer och proffs.
ASUS nya logga gör sig förträffligt bra på laptoplock.

Ja, ASUS har nu börjat introducera sin nya logga på bred front på faktiska produkter och här i galleriet kan ni se hur den ser ut när den pryder deras arbetsinriktade, bärbara arbetsmaskiner i serierna Zenbook, Zenbook Pro och Studiobook.

Vanliga Zenbook är smidiga och eleganta bärbara datorer för de kräsna på språng, medan Zenbook Pro och Studiobook är för de som behöver gott om kräm under huven och som letar efter datorer som kan mer än de flesta.

Studiobook har vi kikat på tidigare, det är en proffsinriktad laptop med kraftfull hårdvara, färgkorrekta skärmar och ett inbyggt reglage, ASUS Dial, som ger dig större precision och fler inputmöjligheter i ditt arbete. Årets nykomling fortsätter på samma bana, fast med bättre hårdvara och många finjusteringar.

Men hur häftig Studiobook än är så var det det nya ZenBook Pro 16X OLED som stal showen. Här får vi nämligen en oerhört intressant kombination av ASUS innovationer, i en ny och prestandastinn skepnad. Till att börja med har vi även här en version av ASUS Dial, för bättre styrning, men även en smart numpad och ett tangentbord som lyfts upp när man fäller upp skärmen.

ASUS har använt det här konceptet tidigare, men att få det i det här mer kompakta formatet är otroligt trevligt att se. När tangentbordet lyfts upp får vi en markant större luftspalt för komponenterna i datorn, vilket gör det möjligt att kyla dem långt bättre än vad som hade varit möjligt med konventionell design.

Trots att datorn är blott 16.9mm tjock när den är stängd kan den på så vis husera upp till den 14-kärniga processorn Core i9 13905H och ett GeForce RTX 4080, som får dela på en strömbudget på 155W. Det är oerhört mycket kraft för klassen och gör det här till en på riktigt kraftfull och på riktigt bärbar workstation.

Utöver imponerande design och högpresterande hårdvara bjuds vi även på en fantastiskt trevlig OLED-panel. Den är 16” stor, har bildförhållandet 16:10, upplösningen 3 200 x 2 200 pixlar, 100% stöd för färgrymden DCI-P3, 550 nits ljusstyrka, touchfunktion och 120 Hz i uppdateringsfrekvens. Därtill har ASUS bland annat slängt in dubbla Thunderbolt 4-anslutningar, ett batteri med 96 Wh kapacitet, HDMI 2.1, SD Express 7.0-kortläsare och stöd för ASUS Pen 2.0, för att de kan.

Med andra ord är ZenBook Pro 16X OLED en genuint häftig och praktisk laptop för kreatörer, och en vi definitivt ser fram emot att bekanta oss bättre med. Sammantaget lämnade vi ASUS del av mässgolvet med en barnsligt nördig känsla, för de är verkligen suveräna på att fortsätta testa nya saker och utmana konceptet laptop. Oavsett om den tilltänkta kunden är en ung gamer eller ett fullvuxet proffs.

Publicerad 2023‑01‑10, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter