Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Vad är AMD Advantage?

Datorer med mer än Ryzen och Radeon

När du kikar bland laptops och färdigbyggda stationära datorer kan du stöta på märkningen AMD Advantage. Men vad är det?

Det är en typ av kvalitetssäkring som AMD tagit fram för att göra det enkelt att hitta högkvalitativa datorer som bland annat utrustats med senaste generationen Ryzen-processorer och Radeon-grafikkort.

Dessa datorer är framtagna tillsammans med andra tillverkare, där de har en kravlista med specifikationer de behöver möta för att få märka datorn med AMD Advantage. Den här listan skiljer sig mellan laptops och stationära datorer, och kommer även komma att ändras löpande när nya komponenter äntrar marknaden.

Exempelvis behöver stationära datorer just nu minst 32 GB DDR5 med AMD Expo och minst 2 TB NVMe-lagring med PCIe 4.0 för att kvala in till att märkas med AMD Advantage – men vid nästa generation kan det ha höjts för att inkludera det bästa som finns att tillgå då.

Men utöver hårda krav på hög prestanda och moderna anslutningar finns också andra, mindre självklara krav. De stationära datorerna behöver exempelvis vara lätta att öppna och ha kylning som låter komponenterna sträcka på benen, medan de bärbara behöver ha bra skärmar med FreeSync Premium, mer slimmade chassin och mer påkostade kyllösningar än vad som är standard.

Utöver alla individuella fördelar AMD:s imponerande nya generationer komponenter erbjuder får vi också ytterligare bonusar av att kombinera Ryzen och Radeon, då AMD själva styr optimeringen av både processorn och grafikkortet. Däribland hittar vi ”gratisprestanda” med Smart Access Memory och bättre utnyttjande av resurser på laptops, där vi kan få mer kraft vid samma effektuttag alternativt få längre batteritid genom att automatiskt byta till den integrerade grafiken vid batteridrift.

Om du vill veta mer om AMD Advantage får du gärna se videon här ovan. Vi kommer löpande samla alla modeller med certifikatet på sidan vi länkar till här nedanför.

Publicerad 2023‑02‑28, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter