Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Är drömskärmarna här?

OLED med 240 Hz och 0.03 ms från LG

Nu har vi äntligen fått sätta tänderna i LG UltraGear 27GR95QE och 45GR95QE, två ruggigt snabba OLED-gamingskärmar för PC. I den här videon går vi igenom dem och pratar om varför de här är så otroligt framemotsedda.

Tekniskt sett har LG släppt OLED-skärmar till datorer tidigare, men de har varit 48”-modeller som i grund och botten varit omvandlade TV-apparater. De här nya modellerna är de första som specifikt skapats för gaming på PC, och för det är de helt magnifika.

Nykomlingarna har nämligen hela 240 Hz i uppdateringsfrekvens ihop med sanslöst låga 0.03 ms i svarstid och ögonblicklig pixelrespons, vilket ger en silkeslen spelupplevelse även i högoktaniga e-sportspel. Men de levererar inte bara bilder i otrolig takt, utan också med otrolig kvalitet.

Ja, det går inte att sluta njuta av den perfekta svärtan och det otroliga kontrastförhållandet OLED-paneler levererar, tack vare att varje pixel lyser upp sig själv istället för att förlita sig på bakgrundsbelysning. Här får vi det ihop med suverän färgåtergivning, båda modellerna har 10 bitar färgdjup och färgrymd som inkluderar 98,5% av DCI-P3.

Utöver exceptionell bildkvalitet är OLED-paneler också befriade från många andra panelers nackdelar, så som begränsade betraktningsvinklar, back light bleed och IPS-glow. Med all erfarenhet från TV-marknaden har LG också hittat sätt att i princip eliminera risken för inbränning, där nykomlingarna har inbyggda, automatiska skydd mot detta.

Men även om de här nya OLED-modellerna är otroligt enkla att älska kommer de också med en tydlig begränsning, och en aspekt inte alla kommer gilla.

Begräsningen stavas ljusstyrka. De nya skärmarna har båda en ljusstyrka på 200 cd/m² över hela panelen, vilket gör dem mindre lämpade att stå intill ett fönster under dagtid eller i andra starkt upplysta miljöer. För majoriteten av gamers kommer det här troligen inte vara ett problem, kika på vad din nuvarande skärm har för ljusstyrka och vilken nivå du använder just nu för att få en referens, men om du exempelvis jobbar hemifrån och sitter vid ett fönster kan det vara begränsande för dig.

Den vattendelande aspekten har också med att sitta i närheten av fönster att göra, nämligen att båda skärmarna har matt ytskikt på panelerna. De här hjälper till med att minimera reflektioner från andra ljuskällor och kompenserar för den lägre ljusstyrkan, men det innebär också att vi inte får en fullt lika poppig och livlig bild som vi får av OLED-paneler med högglansigt ytskikt.

Om du med det i åtanke ändå är sugen på en av de nya skärmarna har du som sagt två modeller att välja på. UltraGear 27GR95QE är en 26.5” stor modell med bildförhållandet 16:9 och 2 560 x 1 440 pixlar medan storasyskonet 45GR95QE bjuder på en 44.5” stor panel med bildförhållandet 21:9 och upplösningen 3 440 x 1 440 pixlar.

Kort och gott kommer 27GR95QE passa de allra flesta, medan 45GR95QE är en mer nischad skärm. Med det mer konventionella bildförhållandet 16:9 och lagom hög pixeltäthet bjuder den på god detaljrikedom för storleken, samtidigt som det är relativt enkelt för moderna grafikkort att nå höga antal bilder per sekund (fps). Välbalanserat och lagom för de flesta, med andra ord.

45GR95QE bjuder i sin tur på en kraftigt välvd och enorm panel med samma antal pixlar i höjdled, som då ger oss förhållandevis låg pixeltäthet. Detta gör den suverän för gaming, den lägre pixeltätheten är inte noterbar på samma sätt när man spelar och det är enkelt att nå hög fps även med denna, men för exempelvis arbete är det generellt mer önskvärt med platta paneler och högre upplösning.

Men det den saknar ur en praktisk synvinkel kompenserar den mer än väl för när man väl sätter sig och spelar. Då är den helt magisk. Inlevelsen man får av en så stor och kraftigt välvd skärm är genuint häftig, och att den samtidigt bjuder på prestanda som utmanar marknadens allra snabbaste e-sportskärmar gör den

Publicerad 2023‑03‑12, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter