Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

HTC VIVE XR Elite

Hybridheadset för mer än VR

Det nya flaggskeppet HTC VIVE XR Elite är en oerhört intressant bekantskap för dig som vill bege dig in i en virtuell värld, eller som vill förändra verkligheten du lever i. Det här är nämligen ett påkostat och mångsidigt headset för XR, extended reality, och i den här videon går vi igenom headsetet och delar med oss av våra tankar kring det.

Termen extended reality är ett samlingsnamn för virtual reality (VR), augmented reality (AR) och mixed reality (MR). Med VR förflyttas du till en helt virtuell verklighet genom headsetets inbyggda skärmar, medan AR och MR även blandar in den verkliga världen i ekvationen.

För att göra den mixen möjlig är XR Elite utrustad med inbyggd spårning tillsammans med högkvalitativa skärmar och kameror – som i kombination ger dig en uppsjö möjligheter. Om du vill spela i VR kan du det, om du vill se hur 3D-objekt ser ut om de placeras i den verkliga världen eller om du vill mixa den verkliga världen med en digital kan du även det.

Men mångsidigheten slutar inte där. XR Elite kan användas både fristående och kopplad till en dator, antingen via kabel eller trådlöst. Om du kör headsetet fristående används den inbygga Snapdragon XR2-processorn, som ackompanjeras av 128 GB lagring och 12 GB internminne. Det är nog med kraft för mer lättdrivna spel och upplevelser, men för tungdrivna spel vill du ansluta det till en dator och njuta fullt ut av den höga upplösningen och uppdateringsfrekvens.

Elite XR är nämligen utrustade med oerhört trevliga LCD-paneler som bjuder på hela 1 920 x 1 920 pixlar per öga, 90 Hz och 110° synfält. För att se till att så många som möjligt ska få en bra upplevelse har HTC lagt till finjustering av både linserna och skärmarnas placering i relation till dina ögon.

Linsjusteringen hjälper för dig som är när- eller långsynt, så att du ska kunna använda headsetet utan glasögon. Dessvärre finns inga justeringsmöjligheter som kan kompensera för trångsynthet, det hoppas vi se reviderat till nästa version. Möjligheten att finjustera panelernas placering är dock varmt välkommet, så att du kan matcha dem med ditt pupillavstånd (IPD) och få en klar bild.

Trots all inbyggd teknik är XR Elite ett smidigt headset med förvånansvärt låg vikt och god ergonomi. Det ingår ett justerbart huvudband med inbyggt batteriet, men om du ansluter headsetet med kabel till din dator kan du använda headsetet helt utan den bakre delen. I videon går vi igenom hur allt hänger ihop och pratar om hur det är att använda, så se gärna den innan du läser mer om XR Elite via länken nedan.


Publicerad 2023‑04‑10, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter