Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Inet på Computex - Dag 3

Inet på Computex - Dag 3

ASUS feta bås med nyheter och ett besök hos Cooler Master

Under mässans tredje dag började vi med att bege oss till Thermaltakes bås på mässgolvet. Trots att de är en stor spelare internationellt är de relativt inaktuella i norden, så vi ville se vad för nyheter de hade att erbjuda. Bland dem hittade vi exempelvis chassin anpassade för ASUS nya och speciella TUF-moderkort, mer om det nedan, en lång rad fläktar, kylare och chassin för olika smaker. Ett roligt koncept som de visade upp var fläktar med utbytbara blad, där vi både fick välja åt vilket håll luften skulle gå och om vi ville prioritera tryck eller flöde. Ett välkommet tillskott för den som vill ha ett enhetligt utseende, oavsett om man sätter fläkten som intag eller utblås.

Efter Thermaltake begav vi oss till ASUS bås, som kändes som det största på hela mässan. Där bjöds det på många nyheter både för gamers och kreatörer, där de bland annat visade upp nya 3D-skärmar som inte kräver glasögon. De fungerade faktiskt suveränt och gav rejält djup i bilden för exempelvis 3D-arbete, och kändes inte alls som en gimmick så som tidigare iterationer av 3D-skärmar gjort. Vi har gjort en videogenomgång av de viktigaste nyheterna, som du hittar här.

I den videon spanar vi bland annat in det nya monstergrafikkortet ROG Matrix, en ultrabred OLED-skärm på 49”, en 38” stor 4K-skärm och ett nytt gamingtangentbord med nya switchar. Men trots att ROG är ASUS entusiastinriktade märke fann vi även ett otroligt spännande koncept bland deras TUF-produkter.

Där visade de nämligen upp TUF-moderkort och -grafikkort gjorda med målet att dölja alla kablar inuti datorn. I praktiken innebär det att alla moderkortets anslutningar sitter på andra sidan, så att man ska komma åt att ansluta allt via baksidan av moderkortsplåten. Detta gör det otroligt mycket enklare att ansluta kablar, särskilt i efterhand, och ger ett långt mer elegant intryck på insidan av datorn. För att det här ska fungera som det är tänkt behöver du dock ett chassi anpassat för moderkortet, vilket bland annat då ThermalTake erbjuder.

Men minst lika intressant var ASUS nya lösning för strömförsörjning av grafikkortet, som även det blir helt utan sladd. Med det nya konceptet är grafikkortet utrustat med fler PCIe-stift, som ansluter i en ny PCIe-anslutning på moderkortet. Den kan förse grafikkortet med upp till hela 600W, så att vi ska kunna använda rejält högpresterande modeller helt utan kabel.

Andra oerhört intressanta komponenter hittade vi även bland de nya ProArt-produkterna, där ASUS visade upp nya workstation-inriktade AIO-kylare och grafikkort, att ackompanjera deras redan lanserade moderkort. Kort och gott är det rejält högpresterande modeller som i mångt och mycket använder många av delarna vi återfinner i de mest påkostade ASUS ROG-komponenterna, men här med en långt mer sober design. Särskilt grafikkortet såg oerhört trevligt ut, kan mycket väl bli en het kandidat även för de som vill bygga en snygg gamingdator.

Efter ASUS begav vi oss till Cooler Masters huvudkontor, som ligger i Taipei, för att spana in deras Computex-nyheter. Och vi blev kort och gott golvade, av flera anledningar. Dels har de ett otroligt häftigt kontor och dels har de en uppsjö av nya produkter, men de arbetar även på flera oerhört intressanta koncept som ska förhöja spelupplevelsen. Du får väldigt gärna se våra videogenomgångar från deras huvudkontor, vi har både en kortare video där vi visar upp hur det ser ut, och en längre video där

Publicerad 2023‑06‑01, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter