Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
ROG Ally X

Snart släpps ROG Ally X Z1 Extreme

Om du funderar på att köpa en handhållen gamingdator har vi glada nyheter – 22 juli är det dags att välkomna ASUS ROG Ally X1 Z1 Extreme, som går att förboka direkt. ROG Ally X är ett förbättrat alternativ till ursprungliga ROG Ally och bjuder bland annat på dubbelt så stort batteri, förfinad design och uppgraderad hårdvara.

X vs Ally

Vad är nytt med ROG Ally X Z1 Extreme?

ROG Ally X ser vid första anblick ut som en svart version av vanliga ROG Ally, men det finns faktiskt gott om olikheter. ASUS har till att börja med förbättrat ergonomin och gjort flera ändringar baserat på feedback.

Nu får vi bland annat matigare grepp för händerna, så att den ska vara skönare att hålla i fler vinklar och över längre tid, och vissa justeringar av var knappar och joysticks sitter – så att de ska sitta mer lättillgängliga för fler.

ASUS har även uppgraderat styrkorset och båda styrspakarna – för bättre precision, grepp och position. ROG Ally X är lika bred och hög som originalet, men är 4,5 mm tjockare och 62 g tyngre.

Ally X snett från sidan

Förbättrad hårdvara

En annan betydande förändring man kan se med blotta ögat är att en av anslutningarna bytts ut. Istället för ASUS egenutvecklade anslutning ROG XG Mobile interface används nu Thunderbolt 4, för att göra det enklare att ansluta externa grafikkort eller att hitta kraftfulla hubbar – vilket är varmt välkommet för den som vill använda sin ROG Ally X både handhållet och stationärt.

Bland uppgraderingarna som inte går att se har vi fått förbättrad hårdvara i form av dubblerad lagring, 1 TB NVMe-lagring med PCIe 4.0 istället för 512 GB, och 24 GB snabbare LPDDR5-minne, upp från 16 GB. Den kanske största uppgraderingen är dock av batteriet, som nu är 80 Whrs istället för 40 Whrs. Detta bör ge ungefär dubbelt så lång batteritid, med tanke på att de mest strömslukande delarna är desamma som tidigare.

ROG Ally X bakifrån

Vad är inte nytt med ROG Ally X Z1 Extreme?

Nykomlingen ROG Ally X är som sagt en förbättrad version av vanliga ROG Ally, inte en ren uppföljare, så allt är inte nytt. De två huvudsakliga delarna som är desamma som tidigare är kretsen och skärmen.

Återigen används AMD:s otroligt kompetenta krets Z1 Extreme, som med åtta processorkärnor och tolv grafikkärnor gör det möjligt att spela moderna spel i handhållet format. Vi rekommenderar att kolla recensioner och tester där Z1 Extreme används i spel du är intresserad av – det går verkligen att spela förvånansvärt många spel, det kompakta formatet till trots.

Skärmen var en av sakerna som hyllats allra mest med ursprungliga ROG Ally, så vi klagar verkligen inte över att de använder precis samma modell än en gång.

Skärm

Samma, riktigt trevliga skärm

Här bjuds vi på en 7” stor touchskärm med IPS-panel, 120 Hz, 7 ms, bra färgåtergivning och bra ljusstyrka, som tillsammans med Z1 Extreme kan ge oerhört bra flyt i många spel. Bland övriga likheter hittar vi återigen Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, Micro SD-kortläsare, fingeravtryckläsare, bra högtalare, 3,5 mm-anslutning, Windows 11 Home och USB-C 3.2 Gen2 med stöd för Displayport 1.4.

Om du vill lära dig mer om hur en handhållen gamingdator är att använda får du gärna se vår videogenomgång av ursprungliga ROG Ally – nya ROG Ally X ger allt det i ett ännu bättre format, med förbättrad mjukvara därtill. Läs gärna mer och förboka ditt exemplar via knappen nedan.

Senaste nyheter