Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Mood

Fractal visar upp tygklädda chassit Mood

Det är alltid skoj när Fractal Design visar upp nya chassin. På senare år har vi bland annat välkomnat naggande goa lilla Terra och braksuccén North, vars träfront har inspirerat många andra tillverkare på mässan. Under Computex 2024 har Fractal verkligen inte sparat på krutet, inte bara har vi fått se deras nya gamingstolar Refine och deras gamingheadset Scape – vi har även fått se deras nya chassin Era 2 och Mood. Den sistnämnde ska vi kika lite närmre på nu.

Mood grå

Vad är Fractal Design Mood för typ av chassi?

Mood är lite svårplacerad. Inte sett till hur man kan placera den, utan hur man ska klassa den. Det är ett kompakt mITX-chassi på 20,4 liter, med plats för högpresterande komponenter – men det ser mer ut som läcker multiroom-högtalare eller en snygg luftrenare än ett chassi, vilket inte är negativt.

Det här är nämligen ett modernt chassi som är tänkt att kunna placeras i hem där design och färgval är viktig. Om Mood placerats intill en TV-bänk kommer troligen inte det otränade ögat ens inse att det är en dator, så att den som vill kan dölja sitt datornörderi ute i det öppna. Självklart står det lika bra även på ett skrivbord, det kräver väldigt lite bordsyta och har frontanslutningarna lättillgängliga i botten.

Mood-int

Intressant layout

Vill man att chassit upptar lite bordsyta behöver det bygga på höjden istället, vilket Mood definitivt gör. Här har Fractal skapat ett torn med två kamrar, som döljs av ett ytterhölje som lyfts av i ett stycke.

Den ena kammaren huserar grafikkort upp till 325 mm långa, som ansluts med en medföljande riser-kabel med PCIe 4.0. Notera dock att grafikkorten får vara max 58 mm tjocka/breda, kraftfulla grafikkort kan vara tjockare än så.

I den andra kammaren sitter nätaggregatet och moderkortet (mini-ITX) tillsammans med kylning, där vi kan välja på tornkylare upp till 110 mm höga eller sluten vattenkylning med radiator på upp till 280 mm. Både moderkortets och grafikkortets anslutningar pekar neråt, så kablarna får anslutas när chassit ligger på sidan och sedan ledas ut i en öppning på baksidan av basen chassit står på.

För att se till att skapa bra och riktat luftflöde har de helt stängt två av höljets sidor och placerat en enorm 180x38 mm-fläkt i toppen av chassi. Den fläkten skapar ett rejält undertryck i chassit, så att friskluft sugs in genom mesh och tyg på sidorna som är intill de värmealstrande komponenterna.

Vi får invänta tester för att se hur det presterar, men på pappret är det en bra approach och det borde inte vara några konstigheter att bygga en gamingdator med komponenter i åtminstone övre mellanklassen. Mood släpps 18 juni, håll utkik på Inet.se framöver om du är intresserad. Utöver den ljusgrå färgen som syns i bilderna kommer Mood även i svart.

Senaste nyheter