Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Juni

Månadens vinnare – juni 2024

Nu har vinnaren i tävlingen Månadens bildinlägg för juni 2024 korats och vi skickar stora gratulationer till vinnaren Arthur K, vars hemsnickrade nätverkstorn blev framröstat som månadens favorit.

Temat för juni var nätverkslagring och backup, med en Synology BeeStation som vinst. Nu tar tävlingsformatet sommaruppehåll, men vi är tillbaka igen i september. Återvänd gärna då, vi kommer ha fler fina vinster och intressanta teman att ta del av. Och tack alla som hittills delat med sig av bilder, det har varit en fröjd att spana in alla kreativa lösningar!

Over

Vad har du för olika nätverksenheter i ditt torn?

Så hela tornet är byggd som hemmets nätverkscentral, och i det innefattas en gammal ”Raspberry Pi 1 Model B” som kör Pi-hole för att blockera reklam och trackers.

Pi fungera som DNS till routern som består av en ASUS TUF Gaming AX3000 V2 som valdes för simpel kontroll och inbyggt Wireguard-VPN Tunnel som jag ändvänder för att komma åt hemmanätverket utifrån. Sen har jag en simpel Netgear-switch med åtta 1GbE-portar som hantera fördelningen till servern.

Servern i sig är byggd på en äldre brandväggsmodul, Nexcom NSA5130, som har en Xeon 1275v3 med 32GB DDR3 ECC. Den rev jag ur originalchassit och satte på en kabelskena i metall, som jag modifierade för att hålla alla delar på plats. Både serverhårdvaran och kabelskenan är saker jag återbrukat, som annars skulle slängas.

Under

Kör du någon speciell NAS-lösning i dagsläget?

På servern har jag installerat Proxmox som kör en installation av TrueNAS SCALE och en installation av Ubuntu Server. TrueNAS hanterar all vår media i form av egen molnlagring/backup av bilder och dokument, samt en mediaserver med x antal TB av digitala film och serier som vi kollar på via Jellyfin.

På Ubuntu-servern driver jag en spelserver för vännerna, med installationer av bland annat Valheim, Enshrouded och Satisfactory. Hela serven är inkopplad via en SmartHome-plugg som jag har gett vännerna tillgång till. Så om de vill logga in och spela kan de starta den via SmartHome-appen, så att servern inte alltid behöver vara igång och dra massa ström när den inte är i bruk.

Allt detta är dock tungt för den äldre hårdvaran att driva, särskilt när det gäller media-encoding när man kolla film eller serie, servern inte har någon ordentlig GPU eller PCIe-plats för det. Så framtidsplanen för serven är att den ska få min stationära dators hårdvara, då min nuvarande plattform är i7 5960x med 64gig ram som jag haft sen 2015 och sitter i planerna att uppgradera inom nära framtid. Sen lägga till ett billigt Nvidia P400 för att hantera encoding.

Hur kom det sig att du valde att bygga en pelare, och vad består grunden av?

Anledningen till att allt byggdes på höjden som ett torn är platsbegränsning. Jag och min sambo bor i en lägenhet där det inte finns några extrautrymmen en server, och förståeligt nog ville vi inte ha den stående synlig, så då föddes idén om att bygga den på höjden och gömma den. Så nu har vi byggt in den bakom två smala IKEA-hyllor, haha.

Hyllorna

Om du hade kunnat uppgradera tornet, vad hade du uppgraderat till?

Allt ovan nämnt är tungt för den äldre hårdvaran att driva, särskilt när det gäller media-encoding när man kolla film eller serie. Servern inte har någon ordentlig GPU eller PCIe-plats för det.

Så framtidsplanen för serven är att den ska få min stationära dators hårdvara, då min nuvarande plattform är Core i7 5960x med 64GB RAM som jag haft sen 2015 och sitter i planerna att uppgradera inom nära framtid. Sen hade jag tänkt lägga till ett billigt NVIDIA P400 för att hantera encoding.

Sitter i nuläget och gör CAD-ritningar över hur den ska byggas upp för att få plats. Den kommer inte få plats bakom hyllorna efter uppgradering, så jag planerar istället att bygga den platt och lägga upp den på ett utrymme mellan några skåp och innertaket. Planen är att servern ska få vattenkylning, men vi har platsbegräsning så det kommer nog bli tre 80 mm-radiatorer och totalt tolv 80 mm-fläktar.

Har du ett favoritmärke inom teknik?

Favoritmärke är svårt att svara på då där är många märken jag tycker om och är inte direkt märkeslojal, utan går ofta efter vad som leverera det jag letar efter. Men med det sagt är ASUS ett märke som har haft en röd tråd med genom alla år jag hållit på med datorer och det kommer nog fortsätta att vara det

Favoritsmak på pingvinstång?

Favoritsmak på Pingvinstång är Sur Smultron, med stor marginal.

Senaste nyheter