2020-05-13

Video: Intel Core 10th gen

Comet Lake snart här – vad gäller?

Med den tionde generationen Core-processorer gör Intel rejäla ingrepp i sina modellserier, även om de fortsatt är baserade på den välbeprövade arkitekturen Skylake. I videon ovan går vi igenom vad som är nytt med processorerna. Vi har även en sammanfattningsvideo om de nya moderkorten med chipset Z490 här.

Den stora nyheten med de nya processorerna är att alla Core-modeller nu har Hyper Threading, HT. Detta ger oss bättre flertrådad prestanda i alla segment och gör att processorerna lämpar sig för bredare användningsområden än tidigare.

De nya modellerna erbjuder också högre standardhastigheter på internminnet, upp till 2933 MHz för Core i7 och Core i9 och upp till 2666 MHz för Core i5 och Core i3. Därtill har många modeller fått mer cache-minne. Core i9 har exempelvis nu 20MB.

Den enda processorn som fått fler kärnor är nya Core i9, vilken nu har tio kärnor. Det höga antalet kärnor i kombination med bra IPC och oerhört höga klockfrekvenser bärgar för en riktig best till processor. Core i9 är dessutom utrustad med två nya typer av automatisk överklockning: Turbo Boost Max 3.0 och Thermal Velocity Boost.

Turbo Boost Max 3.0 är en vidarearbetning på och ett komplement till Intels vanliga Turbo-funktion, vilken återfinns i alla Core-modeller. 3.0 återfinns istället endast på Core i9 och Core i7, och ger dem både högre och smartare automatisk överklockning. Funktionen känner av vilka två av processorns kärnor som är bäst och överklockar dem extra mycket. Med Core i9 10900K når vi hela vägen upp till 5.2 GHz med den nya turbon, vilket ger extrem prestanda med få trådar direkt ur kartong.

För att nå ännu högre med Core i9 har den dessutom utrustats med en opportunistisk överklockningsfunktion som heter Thermal Velocity Boost, TVB. Med opportunistisk innebär det att processorn endast överklockas ytterligare om det finns extra kylkapacitet att ta av. Om spelrum finns får vi upp till hela 5.3 GHz på en enskild kärna, eller 4.9 GHz på samtliga kärnor. TVB och Turbo är båda funktioner processorerna är skapta för att användas med i standardutförande och kräver ingen manuell överklockning som påverkar garantin.

Utöver att ta nytta av TVB har vi andra goda anledningar att investera i en kraftfull kylare. De nya överklockningsbara modellerna, de med suffixen K eller KF, har nämligen en TDP på 125W. TDP är enkelt förklarat ett värde som beskriver hur mycket kylkapacitet som krävs för att leda bort processorns värme i standardutförande. Vi rekommenderar generellt att ha ett högre TDP-värde på din kylare än vad din processor kräver. Planerar du överklockning rekommenderar vi väldigt god marginal.

Efter att du sett videon kan du läsa mer om de nya modellerna på knappen nedan.