2020-05-13

Video: Intel Z490

Ny generation, nytt chipset – vad gäller?

Med Intels tionde generation Core-processorer introducerar Intel både det nya chipsetet Z490 och den nya sockeln LGA 1200. I videon ovan summerar vi vad du behöver veta inför uppgraderingen. Vill du veta mer om processorerna har vi en separat video för dem, se den här.

Det första och allra viktigaste att ta med dig är att du behöver ett nytt moderkort om du planerar att uppgradera till den nya generationen. De nya processorerna är ämnade att sitta i den nya sockeln LGA 1200, vilken har fler stift än föregångaren LGA 1151.

Det nya chipsetet Z490 har stöd för flaggskeppsprocessorernas nya funktioner Turbo Boost Max 3.0 och Thermal Velocity Boost. De nya Core-modellerna har dessutom högre standardhastigheter på internminnet, vilka de nya moderkorten är förberedda för.

De stora nyheterna med Z490 är dock inte de generella nyheterna, utan de som är valbara för moderkortstillverkarna. Nu finns nämligen bättre stöd för snabbare nätverk, vilket vi ser i många av de nya modellerna.

Intel har förberett för både snabbare ethernet, 2.5 Gbit/s, och den nya standarden för trådlös överföring: Wi-Fi 6, även kallat AX. Vill du ha framtidssäkrad överföring rekommenderar vi att spana in modeller med de teknikerna, alla modeller är inte utrustade med dem. Vi ser dessutom fler modeller med Thunderbolt 3, vilket även det är oerhört välkommet.

Den nya flaggskeppsmodellen Core i9 10900K, nu med tio kärnor, och de andra överklockningsbara modellerna har nu högre effekt och 125W TDP. Därför ser vi också flera entusiastmodeller med rejäl strömförsörjning och extra lager koppar i dess PCB, för dig som vill ha goda förutsättningar att överklocka de nya bestarna. De nya modellerna använder samma kylanordning som föregångaren LGA 1151, så du kommer kunna använda kylare med stöd för den.

Är du intresserad av att uppgradera till den nya generationen? Spana in alla nya processorer och moderkort via knappen nedan.