Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Intel-processor för socket LGA1700

Välja Intel-processor med socket LGA1700

Om du vill köpa en processor ur Intels tolfte, trettonde eller fjortonde generation processorer har du hittat rätt. I den här guiden summerar vi vad Intels olika serier består av, vad de olika suffixen betyder och ger dig allmänna tips och förklaringar – så att du kan hitta en Intel-processor som passar dig.

Vad är Intel Core, Celeron och Pentium?

Intel delar upp sina processorer i de olika produktserierna Celeron, Pentium och Core. Core är den överlägset största serien och innehåller allt från prisvärda instegsmodeller till högpresterande modeller för både gaming och produktivitet.

Celeron och Pentium är båda budgetorienterade alternativ med få kärnor, som endast passar enkla kontorsdatorer eller liknande. Alla modeller har stöd för PCIe 5.0 och DDR5, men även moderkortet behöver ha stöd för det för att det ska kunna användas.

Vad är Performance-cores och Efficient-cores?

Om du inte köpt en Intel-processor på länge kanske du undrar varför det står Performance-cores och Efficient-cores i specifikationerna på moderna Intel-processorer.

I och med steget till LGA1700 gick Intel över till att använda sig av en hybriddesign på majoriteten av sina Core-processorer, där de nyttjar två olika typer av processorkärnor. De högpresterande Performance-kärnorna används primärt för tunga arbetsuppgifter, så som gaming, medan de energieffektiva Efficient-kärnorna används för bakgrundsprocesser.

Det viktigaste för dig som ska köpa att veta är att detta inneburit enorma prestandaförbättringar när det kommer till flertrådad prestanda. Om du uppgraderar från en äldre Intel-processor kan du med andra ord förvänta dig stora förbättringar på den fronten, om du köper motsvarande modell ur de senaste generationerna.

Ska du välja Core i3, i5, i7 eller i9?

Nästan alla som köper en Intel-processor bör välja en Intel Core-modell, men frågan är vilken produktserie som passar dig bäst. Här är generella summering av de olika serierna och vad de passar till.

 • Core i3-processorer är instegsmodeller med färre kärnor än de andra modellserierna. Core i3 passar främst kontorsdatorer och budgetvänliga gamingdatorer. De här processorerna är i regel energisnåla och prisvärda, men med få kärnor får du begränsad livslängd.

 • Core i5 är mainstream-serien och ger i regel bra flertrådad prestanda, särskilt med trettonde och fjortonde generationen, ihop med konkurrenskraftig spelprestanda för pengarna. Passar både blandanvändare och gamers suveränt.

 • Core i7 är en högpresterande modellserie för dig som vill ha gott om kraft för såväl produktivitet, streaming och gaming. Med den stora mängden kärnor ger Core i7 lång livslängd, för dig som inte vill uppgradera i första taget.

 • Core i9 är entusiastserien för dig som vill ha bästa möjliga prestanda från Intel. Core i9 har suverän flertrådad prestanda och gamingprestanda i toppskiktet – för dig som exempelvis vill redigera film och spela på samma dator.

Vad betyder K, KS, KF och F på Intel?

Utöver att välja en processorserie som passar det du vill göra vill du även välja rätt modell inom serien. Intel Core finns just nu i fem olika modellserier, med olika egenskaper. Suffixet i modellnamnet berättar vilka egenskaper processorn har.

 • Om processorn saknar suffix, exempelvis Core i5 13500, har processorn integrerad grafik – men saknar stöd för överklockning. De här modellerna har låg energiförbrukning (TDP) och passar exempelvis kontorsdatorer som inte har dedikerade grafikkort.

 • Processorer med suffixet F, så som Core i5 13400F, har varken integrerad grafikkrets eller stöd för överklockning. F-modeller har i regel låg energiförbrukning (TDP) och är prisvärda processorer för gamingdatorer med dedikerade graifkkort.

 • Har processorn suffixet K, exempelvis Core i7 14700K, innebär det att den har stöd för överklockning och att den har en inbyggd grafikkrets. De här har modellerna har högre energiförbrukning (TDP) och lämpar sig för exempelvis gaming och produktivitet där den integrerade grafikkretsen används, så som i Adobe Premiere Pro.

 • Om processorn har suffixet KF, så som Core i7 14700KF, innebär det att den har stöd för överklockning, men att den saknar integrerad grafik. De här modellerna lämpar sig bäst för gamingdatorer som har dedikerade grafikkort.

 • Längst upp i prissegmentet hittar du modeller med suffixet KS, exempelvis Core i9 13900KS. Dessa är specialversioner av K-modeller, där de handplockat processorer som presterar särskilt bra och de är tänkta för de allra största entusiasterna.

Vilken Intel-processor är bäst för gaming?

Core i9 14900K är just nu Intels bästa processor för gaming, men det är inte det självklara valet för dig som bara ska spela. Intel Core i7 14700K är nämligen nästan lika bra för gaming, det skiljer bara några få procent, samtidigt som den är både billigare och lättare att kyla.

Även Core i5 14600K är ett bra alternativ, den är ytterligare några procent långsammare men ger bättre pris per prestanda och är mycket enklare att kyla än vad 14900K är. Oavsett vad är alla tre bra för gaming, så när du väljer bör du primärt utgå från vad mer du ska göra än bara spela – det är framförallt den flertrådade prestandan som skiljer modellerna åt. Motsvarande modeller ur trettonde generationen är nästan lika bra, så de är fortfarande bra alternativ.

Kyla en Intel-processor

Intel LGA1700-processorer finns i många prestandakategorier som har vitt skild energiförbrukning, vilket innebär att det är viktigt att välja rätt kylning till rätt processor.

Normalt är det enklaste sättet att göra det är att utgå från processorns TDP, vilken du kan se bland specifikationerna, men med moderna Intel-processorer rekommenderar vi större marginal. TDP är ett riktvärde för hur mycket värme processorkylaren behöver kunna hantera för att processorn ska fungera normalt, och du vill att kylaren har ett högre TDP-värde än processorn, men riktvärdet Intel inkluderar inte den maximala strömbudgeten.

Det hela blir dock lite mer komplicerat när det kommer till de mer högpresterande K-, KF- och KS-modellerna i de övre priskategorierna, då de kan överstiga det angivna TDP-värdet när många eller alla kärnor används samtidigt i turbo-läge. Därför vill du till dem välja kraftfullare kylning än vad TDP-värdet berättar, för att låta dem sträcka på benen. Här är generella riktlinjer för olika modeller, med förutsättningen att du har ett chassi med bra luftflöde.

 • Högpresterande Core i5, exempelvis Core i5 14600K, bör paras ihop med antingen en tornkylare med minst 180W TDP eller en sluten vattenkylare med en 240 mm-radiator.

 • Högpresterande Core i7, exempelvis Core i7 14700K, bör paras ihop med en kompetent sluten vattenkylare med åtminstone en 240 mm-radiator, men gärna 360 mm.

 • Högpresterande Core i9, exempelvis Core i9 14900K, bör paras ihop med en sluten vattenkylare som har åtminstone en 360 mm-radiator, men gärna större om chassit har plats för det.

Välja rätt moderkort till Intel-processorer

När du hittat en Intel Core-processor som passar dina behov är det dags att välja moderkort. Det finns tre olika typer av kretsuppsättningar att välja på till Intel LGA1700, som i sin tur finns i olika modellserier. Du hittar alla passande moderkort på vår kategorisida för LGA1700-moderkort, men vi kan även tipsa om vår guide för Intel LGA1700 om du vill veta mer.

Senaste guider