Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Sockel av LGA1700-modell på ett moderkort

Välja moderkort med Intel LGA1700

Om du vill köpa en Intel Core-processor ur tolfte, trettonde eller fjortonde generationen – exempelvis Intel Core i7 12700K, 13700K eller 14700K – behöver du ett moderkort med processorsocketen LGA1700.

På den här sidan går vi igenom vad du behöver veta när du väljer och svarar på frågor på de vanligaste frågorna, men om du behöver hjälp att välja är du alltid välkommen att höra av dig till vår kundservice för rådgivning.

Vad du ska tänka på när du väljer moderkort till Intel

Det viktigaste när du väljer moderkort är att det är kompatibelt med processorn du vill använda, och att du väljer chipset som är ett passande val till den typen av processor. Ett chipset är en kretsuppsättning som avgör vilka funktioner moderkortet kan ha och dessa finns i olika pris- och prestandakategorier.

Till LGA1700 har Intel tre primära typer av chipsets – H-serien, B-serien och Z-serien. Bra att känna till är att ett chipset bara berättar vilka funktion ett moderkort kan ha, inte exakt vad det kommer ha. Moderkort med samma chipset kan skilja i exempelvis hur kraftfull strömförsörjningen är och i hur många USB-portar och M.2-platser de har.

Välja rätt Intel-chipset till rätt processor

Intel har släppt tre generationers processorer och två generationers moderkort till socket LGA1700. Här är de vanligaste typerna av chipsets och vad som utmärker dem:

  • Z790 och Z690 – för entusiaster som vill ha kraftfulla moderkort med moderna funktioner. De här modellerna bjuder på överklockningsstöd för både processor och minne, stöd för PCIe 5.0 samt hög bandbredd för NVMe-lagring, SATA-lagring och USB-portar. Välj Z-serien om du vill få ut det mesta ur din K-, KF- eller KS-processor.

  • B760 och B660 – mainstreammodeller med stöd för minnesöverklockning, men inte processoröverklockning. Kan ha stöd för PCIe 5.0, men har lägre bandbredd för NVMe, SATA och USB än Z-serien – även om de flesta modeller har tillräckligt många anslutningar för de allra flesta. Ett bra allroundalternativ, så länge du inte planerar överklocka processorn.

  • H770 och H670 – snäppet kraftfullare version av B760 respektive B660, med högre bandbredd för NVMe, SATA och USB – men saknar precis som det stöd för processoröverklockning. Bra mainstream-alternativ för dig som behöver fler anslutningar.

  • H610 – enklare instegsmodell som helt saknar stöd för överklockning. Har lägst bandbredd av alla chipsets och passar primärt budgetorienterade byggen.

Ska du välja DDR4 eller DDR5 till Intel LGA1700?

När du sorterar bland moderkorten kommer du se att de har stöd för antingen DDR4 eller DDR5, så vad ska du välja? Det beror på vad du använder nu och om du har tänkt att uppgradera eller byta ut hela din dator i framtiden.

Det är nämligen så att DDR5 är snabbare, men inte så pass mycket snabbare att man tvunget behöver ha det. Ska du uppgradera från en dator där du redan använder DDR4 kan du göra en mer prisvärd uppgradering genom att flytta med dig minnena från den. Intel LGA1700 är inne på sin sista generation, nästa generations processorer kommer använda sig av en annan sockel, så om inte planerar att uppgradera snart igen kan du behålla dina DDR4-minnen tills efterföljande ombyggnation.

Ska du däremot bygga helt nytt rekommenderar vi att välja DDR5, då kommer du med stor sannolikhet kunna använda minnena du köper nu när du uppgraderar nästa gång – vilket blir billigare i längden.

Är Intel-moderkort bakåtkompatibla?

Alla moderkort är bakåtkompatibla inom LGA1700-sockeln. Med andra ord kan du använda tolfte och trettonde generationens Core-processor tillsammans med moderkort med exempelvis chipset Z790, även om Z790 lanserades för den fjortonde generationen.

Byta Intel-processor med samma moderkort

Hur ser det ut med det omvända då? Om du exempelvis använder ett Z690-moderkort, som lanserades till tolfte generationen, erbjuder tillverkarna i nästintill samtliga fall BIOS-uppdateringar som gör det möjligt att använda trettonde och fjortonde generationen också.

Du hittar moderkortets senaste BIOS på moderkorttillverkarens produktsida, där det även står hur du uppdaterar det. Om du ska köpa ett moderkort med ett äldre chipset tillsammans med en modernare processor vill du förvisa dig om att moderkortet går att BIOS-uppdatera utan processor, utifall att moderkortet du köper inte har fått de senaste BIOS-uppdateringarna från fabrik.

Senaste guider