Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Nya Intel Core Ultra släpps snart 🔥 Här är allt du behöver veta inför release
Nya Intel Core Ultra släpps snart 🔥 Här är allt du behöver veta inför release

Guide: Intel Core Ultra (Series 2)

Allt du behöver veta om Intel Core Ultra Desktop Processors (Series 2)

Nu är Intels femtonde generation desktopprocessorer här och först ut är de högpresterande modellerna med suffixen K och KF. I den här guiden summerar vi allt det viktigaste du vill känna till inför köp, både i en snabb summering precis här nedanför och i en mer djugående text längre ner.

Intel Core Ultra Desktop Processors (Series 2)

De viktigaste nyheterna med nya Intel Core Ultra (Series 2)

  • Ny arkitektur – Arrow Lake-S
  • Mycket bättre effektivitet, lägre temperaturer
  • Ingen hyperthreading – lika många kärnor som trådar
  • Ny plattform – LGA-1851
  • Nytt kraftfullt chipset – Z890
  • Nytt namnschema – glöm Core i5 (K), Core i7 (K) och Core i9 (K)
  • Kom ihåg Core Ultra 5, Core Ultra 7 och Core Ultra 9 istället
  • Stöd för snabbare minnen (DDR5 6400 MHz) och CUDIMM
  • Bättre integrerad GPU på K-modellerna
  • Alla modeller har nu NPU
  • Snäppet bättre allroundprestanda, liknande gamingprestanda

Intels nya processorer

De första modellerna att släppas i Intel Core Ultra (Series 2) var de högpresterande entusiastmodellerna, som alla har stöd för överklockning. Här är modellerna och de viktigaste specifikationerna för respektive modell, förutom de generella förbättringarna i arkitekturen – som vi går igenom nedan.

Modell Antal kärnor (P/E) Turbofrekvens P/E Basfrekvens P/E L2/L3-cache TDP/TDP Max iGPU
Core Ultra 9 285K 24 (8/16) 5.7/4.6 GHz 3.7/3.2 GHz 40/36 MB 125/250 W Ja
Core Ultra 7 265K 20 (8/12) 5.5/4.6 GHz 3.9/3.3 GHz 36/30 MB 125/250 W Ja
Core Ultra 7 265KF 20 (8/12) 5.5/4.6 GHz 3.9/3.3 GHz 36/30 MB 125/250 W Nej
Core Ultra 5 245K 14 (6/8) 5.2/4.6 GHz 4.2/3.6 GHz 26/24 MB 125/159 W Ja
Core Ultra 5 245KF 14 (6/8) 5.2/4.6 GHz 4.2/3.6 GHz 26/24 MB 125/159 W Nej

Intels nya namnschema

Om ni läser listan med processorer här ovanför kommer ni troligen inte känna igen er. Intel har nämligen bytt sitt namnschema, vilket vi sett på laptops sedan tidigare. Intel Core Ultra Desktop Processors (Series 2) är den första generationen med det nya namnschemat för vanliga desktopprocessorer och följer i mångt och mycket samma upplägg som tidigare generationer – fast med andra namn. Här nedan kan du se vilka föregångarna för respektive modell var.

Fjortonde generationen (14th gen) Femtonde generationen (Series 2)
Core i9 14900K Core Ultra 9 285K
Core i7 14700K Core Ultra 7 265K
Core i7 14700KF Core Ultra 7 265KF
Core i5 14600K Core Ultra 5 245K
Core i5 14600KF Core Ultra 5 245KF
Series 2

Nytt med Intel Core Ultra (Series 2)

Börjar vi med det grundläggande bjuds vi återigen på processorer med hybriddesign, alltså att både högpresterande kärnor (Performance-cores) och energieffektiva kärnor (Efficient-cores) används i symbios. Precis som tidigare används P-kärnorna för de högst prioriterade uppgifterna, så som gaming, och E-kärnorna för bakgrundsarbete och flertrådade arbetssysslor.

Nytt för den här gången är dock att Hyper-Threading inte används, vilket är Intels egna SMT (Simultaneous multithreading) – en funktion som gör det möjligt för en kärna att arbeta med två trådar samtidigt. En tråd kan liknas vid ett flöde med instruktioner, och tidigare har Hyper-Threading använts för att öka den flertrådade prestandan i Intels processorer.

Processorerna har därtill utrustats nya minneskontroller, gjorda för DDR5 6400 MHz (eller MT/s), och chipsetet Z890 har stöd för den nya typen av minnen, CUDIMM, som kan ge långt högre frekvenser än så. Läs gärna mer om CUDIMM i vår guide om internminnen.

Baserat på tester som gjorts hittills finns det linjärt mer prestanda att hämta hela vägen upp till åtminstone 8 400 MT/s, men huruvida det är värt det för dig kommer bero på pris och hur stor skillnad de snabbare minnena gör i just det du gör på din dator.

Nu med AI och bättre grafik

Den nyhet som Intel kanske kommer trycka på mest är att nykomlingarna alla har utrustats med varsin NPU, för att göra en dator utrustad med en av de nya processorerna till en AI PC. Termen NPU står för Neural Processing Unit, och är en typ av krets som används för att accelerera AI-beräkningar på ett effektivt sätt.

Detta är ett led i att Intel förbereder sina produkter för en framtid med mer AI, på samma sätt som de gjort med sina nya (och väldigt trevliga) laptopprocessorer. Hur kraftfull en NPU är mäts enklast i TOPS, Trillions Operations Per Second, och de som sitter i Intels nykomlingar har 13 TOPS. För AI-beräkningar kan dock även både processorn och grafikdelen på K-modellerna användas, för upp till totalt 36 TOPS. Tester har visat enorma förbättringar i många typer av AI-laster och maskininlärning, både tack vare NPU:erna och att processorerna i sig nu är långt mer effektiva vid den typen av beräkningar.

Väljer du en K-modell får du en integrerad grafikkrets baserad på arkitekturen Intel Xe LPG, med den nya mediamotorn Xe Media Engine och upp till fyra kärnor. Nytt för den här gången är utöver högre prestanda även stöd för DX12 Ultimate och Intel XMX, en funktion som gör det möjligt för grafikdelen att accelerera AI-beräkningar. Detta ska bland annat kunna användas av program för att accelerera vissa uppgifter, på samma sätt som att Intels integrerade grafik bland annat kunnat användas parallellt med dedikerade grafikkort i flera av Adobes program. De har nu även stöd för både HDMI 2.1 och DisplayPort 2.1 med 12Gbps.

Värt att uppgradera?

Är det värt att uppgradera till Intel Core Ultra (Series 2)?

Intels nya processorer bjuder på flera stora förbättringar, så som enorma förbättringar i energieffektivitet, bättre AI-prestanda, bättre grafikdelar och en modernare plattform – men de är inte en självklar uppgradering för dig som redan sitter på någon av Intels senaste processorgenerationer.

Prestandamässigt erbjuder (Series 2) något bättre allroundprestanda vid långt lägre strömförbrukning och lägre temperaturer än vad 14th gen gjorde, men det bjuds inte på tydliga förbättringar på alla punkter. Exempelvis är gamingprestandan snarlik eller snäppet efter förra generationen, med möjlighet till att nå högre med snabbare CUDIMM-minnen. Intels förra generation hade bra spelprestanda, så nykomlingarna är absolut kapabla inom gaming, de är bara inte självklara val för gamingdatorer.

Om du däremot gör mer än att bara spela erbjuder (Series 2) intressanta och moderna helhetspaket med oerhört stark flertrådad prestanda, med särskilda styrkor inom AI, maskinlärning, simulering, videoredering och flera andra krävande laster. För att se om de styrkorna appliceras på det just du gör rekommenderar vi att läsa tester från olika publikationer, för att bilda dig en bra uppfattning om hur prestandanivån ser ut i olika program och uppgifter. Här är exempelvis TechPowerUps test av Core Ultra 9 285K, och här är SweClockers.

Konkret motsvarar Cora Ultra 5-modellerna med sina totalt 14 kärnor ungefär en Core i9 12900K i allmänprestanda, så det är ändå en kraftfull processor som passar utmärkt för till exempel videoredigering och streaming. Men vill du ha ännu mer av den varan, plus bättre gamingprestanda, får du cirka 15–20% högre allmänprestanda och några procent mer gamingprestanda med Cora Ultra 7-modellerna, och sedan ytterligare 5–10% på det om du väljer en Core Ultra 9. Se tester för att se exakta skillnader vid olika scenarion.

Med andra ord bör Intel Core Ultra (Series 2) vara ett intressant alternativ för dig som ska bygga en workstation i konsumentklassen, letar efter hög flertrådad prestanda eller som både arbetar och spelar på samma dator – och där processorernas styrkor framträder i just dina arbetsuppgifter. Vilken av modellerna som passar dig bör kravbild och budget styra, de har alla liknande styrkor – men olika mängd kärnor och beräkningskraft.

Vår enda starka rekommendation är att välja en K-modell om du gör något som kan nyttja grafikdelen, det är onödigt att snåla in på den delen med tanke på hur mycket mervärde den kan ge för många uppgifter.

Nya plattformen LGA-1851 och chipset Z890

Till de nya processorerna släpps även en ny plattform med socket LGA-1851. De nya moderkorten är inte kompatibla med tidigare processorgenerationer, till chipset Z890 kan endast (Series 2)-processorer användas.

I samband med releasen av de första processorerna i (Series 2), alltså K- och KF-modellerna, släpps moderkort med chipset Z890. Det har stöd för överklockning av både minnen och processorer – till skillnad från moderkort med chipsets ur B-serien, som endast har stöd för minnesöverklockning. Därtill är Z890 den första plattformen med stöd för den snabbare minnestypen CUDIMM.

Både chipsetet och processorn har fått ökad bandbredd i jämförelse med föregående generationer. Z890-chipsetet i sig har stöd för upp till 24x PCIe 4.0, vilket ihop med processorns 20x PCIe 5.0 och 4x PCIe ger upp till totalt 48 PCIe-längor – för en modern och kraftfull plattform gjord för de senaste och mest högpresterande grafikkorten och NVMe-enheterna.

Utöver högre bandbredd för komponenter bjuder Z890 även på förbättrade anslutningsmöjligheter. Nu får vi integrerat stöd för två Thunderbolt 4/USB 4-anslutningar, och förberett stöd för Thunderbolt 5 – vilket då blir upp till moderkortstillverkarna att lägga till. Därtill finns även Thunderbolt Share-stöd, vilket är en funktion som gör det enkelt att dela filer och tillbehör mellan två datorer, så som skärm, mus och tangentbord. För trådlösa anslutningar finns integrerat stöd för Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.3, med Wi-Fi 7 och Bluetooth 5.4 som tillval – så kika per moderkort vad som erbjuds.

Titta alltid på aktuella tester

Avslutningsvis vill vi prata om potentialen hos Intel Core Ultra Desktop Processors (Series 2).

Med nya processorarkitekturer och plattformar finns det i början oftare än inte outnyttjad potential och barnsjukdomar som över tid rättas till. Vi har sett det på i princip varje stort plattformsbyte, där exempelvis minneskompatibilitet förbättras, drivrutiner uppdateras och optimeringar implementeras över tid.

Detta resulterar i regel att tester och recensioner som släpps i samband med releaser inte ger den hela bilden i all framtid. Därför är vår generella rekommendation att kika på så nya tester som möjligt när du väl är igång med att välja processor.

Med (Series 2) så har Intel exempelvis helt slopat Hyper-Threading, och över tid kanske optimeringar i Windows egna schemaläggare gör den bättre på att använda den nya designen. Prestandan ser exempelvis just nu mer konkurrenskraftig ut i Linux, så det kan eventuellt vara så att schemaläggaren inte är helt optimerad än.

Därtill rekommenderar vi att kika på hur CUDIMM-minnen påverkar prestandan. Det finns utvalda tester med det redan nu, som visar på tydliga prestandaförbättringar i flera fall, men över tid kommer den bilden kompletteras med fler tester – så håll utkik. CUDIMM väntas nå handeln i mitten eller slutet av november 2024.

Senaste guider