Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
mITX

Så bygger du en liten gamingdator

Om du vill bygga en liten gamingdator eller en Mini PC att ha på skrivbordet vill du välja ett chassi med formfaktorn mITX, även kallad mini-ITX eller bara ITX. En annan vanlig term inom kompakta datorer är SFF, vilket står för small form factor.

mITX är den överlägset minsta formfaktorn bland vanliga moderkort och chassin, men du kan ändå bygga moderna och högpresterande datorer med dem. För att det ska bli bra behöver du dock välja dina datorkomponenter med omsorg, vilket vi hjälper dig med på den här sidan.

Kan en liten gamingdator vara tyst och kall?

Med kompakta mått och begränsat utrymme för kylning ställer man sig gärna frågan om det ens går att bygga en gamingdator i ett ITX-chassi på ett bra sätt. Det korta svaret är att ja, även riktigt små datorer kan vara tysta och kalla – men inte alla, och inte med alla komponenter.

När du väljer komponenter till mini-ITX är det inte alltid självklart att exempelvis en kraftfullare processor kommer ge dig bättre prestanda än en enklare processor. Om chassit begränsar hur mycket kylning som får plats kan en kraftfull processor, exempelvis en Core i9, begränsas av kylkapaciteten – medan en strömsnål och effektiv processor kan sträcka på benen även med en mindre kylare.

Med andra ord ska komponenterna inte bara få plats fysiskt, utan också vara rimlig att använda med det specifika chassit. Då ITX-chassin skiljer sig markant i utförande rekommenderar vi alltid att läsa recensioner där komponenterna du skulle vilja montera i chassit testas, för att få en så rättvis uppfattning som möjligt av vad du själv kan förvänta dig.

Välj rätt typ av chassi till mITX

För att ge dig själv goda förutsättningar för en tyst och kall dator vill du dock alltid se till att välja ett mini-ITX som passar datorns syfte, om det exempelvis ska bli en gamingdator vill du ha se till att både processorn och grafikkortet har goda förutsättningar att kylas.

ITX-chassin finns i många olika former och utföranden, vissa är öppna och gjorda för mer högpresterande komponenter och andra är mer stängda och tänkta för exempelvis kontorsdatorer eller mediadatorer. Mini-ITX finns både som mindre versioner av traditionella tower-chassin, i stående format och i låga, kompakta varianter med två kamrar.

I chassin med låg volym är det vanligt att grafikkortet och processorn separeras till olika delar av chassit och att chassit har begränsade möjligheter till intagsfläktar. Då är det särskilt viktigt att komponenterna i sig har bra kylning, snarare än att chassifläktar hjälper till att forcera in kalluft.

Kolla därför alltid noga i ITX-chassits specifikationer för att se vad som får plats och om det går att justera något i chassit för att göra rum för mer kylning, innan du väljer övriga komponenter. I vissa modeller går det exempelvis att justera för antingen en större processorkylare eller ett större grafikkort.

Välja processor och kylare till mini-ITX

Som vi varit inne på tidigare är det viktigt att välja en processor som är en bra matchning till chassit, men vad innebär det?

Det innebär att du får plats med en processorkylare som utan problem kan kyla processorn du tänkt använda och att kylaren får förutsättningar att göra det, exempelvis genom att chassit har perforerade paneler och ger öppet luftflöde till kylaren.

Du vill att processorkylaren har högre kylkapacitet (W) än vad processorn har som högsta TDP (W) för att få så bra förutsättningar som möjligt att processorn inte kommer begränsas av dess värmeutveckling, vilket du kan läsa i specifikationerna. I chassin där det går att addera extra fläktar rekommenderar vi att göra det, när det kommer till ITX är luftflöde en lyxvara man sällan vill tacka nej till.

Hur du väljer grafikkort till mITX

När du ska välja grafikkort till ett ITX-chassi är det viktigt att välja en modell med bra kylare, vilket i regel är de med flera fläktar, tjocka kylflänsar och många värmeavledande rör. Att välja ett grafikkort med bra kylning är särskilt viktigt om chassit du tänkt använda saknar chassifläktar som blåser friskluft mot grafikkortet, då kommer det behöva klara all sin kylning själv.

Utmaningen är att bättre kylning i regel tar mer plats, vilket är en bristvara i de allra minsta chassina. I fullstora chassin är det i oftast längden som sätter begränsningen, men i ITX-chassin vill du även se till att grafikkortet inte är för tjockt eller för brett. Med andra ord vill du oftast ha ett så stort grafikkort som får plats – förutom att du inte vill att är så pass brett att det hamnar direkt mot sidopanelen, det hämmar luftflödet och turbulens.

Det kan vara små marginaler, så vi rekommenderar att verkligen läsa på och se vilka grafikkort som får plats om du väljer ett särskilt kompakt chassi. Och precis som med processorer så alstrar i regel kraftfullare grafikkort mer värme – så ta hellre ett steg ner i prestanda än att försöka klämma in så högpresterande delar som möjligt, det kan resultera i högre temperaturer och högre ljudnivå än nödvändigt.

Riser med rätt PCIe-generation

I många mini-ITX, särskilt i de med två kamrar, ansluts grafikkortet i en PCIe-förlängning istället för direkt i moderkortet. Den här typen av förlängare kallas riser och det viktiga att känna till med dem är att de, precis som en vanlig PCIe-plats, kan ha stöd för olika PCIe-generationer.

För att undvika bandbredd- och kompatibilitetsproblem vill du att din riser har samma PCIe-generation som ditt grafikkort, och att ditt moderkorts PCIe-plats är inställd på att använda den generationen.

Om du exempelvis har ett grafikkort med PCIe 4.0 vill du alltså ha en riser gjord för PCIe 4.0 – så se till att chassit du tänkt köpa har en riser med rätt generation redan från början. Det går ofta att köpa till din riser i efterhand, men det är en onödig kostnad att ta såvida det inte handlar om en uppgradering vid ett senare tillfälle.

Nätaggregat till mini-ITX

De flesta ITX-chassin är gjorda för att användas tillsammans med nätaggregat med formfaktorn SFX eller SFX-L, vilka är markant mindre än ATX-nätaggregat och har mycket kortare kablar – något som är att föredra i majoriteten av kompakta chassin. Vissa kompakta chassin har stöd för ATX, men om kablarna är för långa kan det göra kabeldragningen utmanande. Vi rekommenderar att alltid kolla tester på det specifika chassit, för att se om det passar bäst med SFX eller ATX.

Det enda som skiljer SFX och SFX-L åt är hur långa de är, de använder annars helt samma fästen, och du vill se till att ditt chassi har plats för det nätaggregatet du väljer. I övrigt gäller precis samma principer som när du väljer nätaggregat till större datorer – att det har rätt typ av kablar och tillräckligt hög effekt för dina komponenter, vilket är den rekommenderade effekten du hittar bland grafikkortets specifikationer.

Extra lagring ovanligt i mITX

I och med platsbegränsningarna i kompakta chassin behöver kompromisser ibland göras. Det som oftast får stryka på foten är antalet lagringsplatser för 2.5” och 3.5”. Vissa modeller har ett fåtal platser, medan andra helt saknar möjlighet att montera SATA-SSD eller mekaniska hårddiskar.

I de fallen vill du då se till att välja ett moderkort med flera M.2-platser, så att du kan montera mer lagring direkt på moderkortet istället. Ett annat tips är också att välja färre NVMe-enheter med högre kapacitet snarare än fler med lägre kapacitet, just för att det finns ett mer begränsat antal platser.

Skydda dina fläktar från kablarna

Ett sista tips vi har är till dig som ska bygga i ett kompakt ITX-chassi med plats för chassifläktar, och det är att köpa till fläktgaller till fläktarna. I många fall är det så pass tight inuti chassit att det blir svårt att dra kablarna så att de inte hamnar nära fläktarna, så för att förhindra att de åker in i och skadar fläktarna vill du säkra upp med fläktgaller.

mITX blir bara bättre och mer populärt

I takt med att fler vill ha små datorer växer också utbudet för kompakta chassin, moderkort och nätaggregat. Vi samarbetar med och tar alltid in de senaste modellerna från populära tillverkare som Fractal Design, Phanteks, Lian Li, Hyte, Corsair, SSUPD och Streacom – men har du förslag på andra tillverkare du gärna ser oss ta in är du alltid välkommen att höra av dig. Vårt mål är att du alltid ska kunna hitta ditt nya ITX-chassi hos oss på Inet, oavsett vilken typ av dator du vill bygga.

Om du vill ha ett chassi som det är enklare att välja delar till är ATX-chassin ett mer mångsidigt alternativ, läs gärna vår guide om ATX-chassin. En bra mellanväg för många är annars chassin i storleken mATX, de är mindre än ATX-chassin men enklare att hitta komponenter till än mITX. Läs gärna vår guide om mATX-chassin här.

Du hittar alla våra chassin i storleken mITX via länken nedan.

Senaste guider