Nu är Intel Arc B580 här – borde du köpa?
Nu är Intels andra generation Arc-grafikkort här och först ut är modellen B580. Det är ett grafikkort gjort för att öka konkurrensen i det lägre mellansegmentet, och erbjuda dig som vill spela moderna spel i 1080p och 1440p ett riktigt prisvärt alternativ.
Recensionerna har landat, korten är släppta. Så hur bra är de, är det dags att öppna plånboken? I den här köpguiden summerar vi läget och jämför nya Intel Arc B580 mot sina konkurrenter och äldre grafikkort – för att hjälpa dig i ditt beslut om vilket ditt nästa grafikkort borde bli.
- Intel Arc B580 12GB Limited EditionJust nu! Assassin's Creed Shadows - Spelkupong på köpet, värde 799 krDu får köpa max 1 st av denna produkt!GDDR6 | Rek. watt (dator): 600 W | Längd: 272 mmSlutsåld3 490 kr
- Sparkle Arc B580 12GB Titan OCJust nu! Assassin's Creed Shadows - Spelkupong på köpet, värde 799 krTurbofrekvens: 2740 MHz | GDDR6 | Rek. watt (dator): 600 W | Längd: 315 mmI lager 30 jan3 890 kr
- ASRock Arc B580 12GB Challenger OCJust nu! Assassin's Creed Shadows - Spelkupong på köpet, värde 799 krTurbofrekvens: 2740 MHz | GDDR6 | Rek. watt (dator): 650 W | Längd: 249 mmBest.vara3 790 kr
- ASRock Arc B580 12GB Steel Legend OCJust nu! Assassin's Creed Shadows - Spelkupong på köpet, värde 799 krTurbofrekvens: 2800 MHz | GDDR6 | Rek. watt (dator): 650 W | Längd: 298 mmBest.vara3 890 kr
Hur bra är Intel Arc B580?
Med prestanda som enligt tester ligger mellan GeForce RTX 4060 och GeForce RTX 4060 Ti om vi jämför mot de närmsta NVIDIA-modellerna, eller ovanför Radeon RX 7600 och väldigt nära RX 6700 XT om vi kikar på AMD, ser vi att Intels nykomling presterar i nivån som Intel lovat – vilket innebär att det är ett kompetent kort för moderna spel i 1080p och till stor del även i 1440p.
Det är verkligen inte något revolutionerande i sig och det finns långt kraftfullare grafikkort än så, men det som gör B580 till ett högintressant alternativ är att det erbjuder något som ingen annan modell i samma prisklass gör.
12GB videominne är nyckeln
Intel Arc B580 är utrustat med 12 GB videominne ihop med en minnesbuss på 192 bitar, vilket ger den överlägset störst total minnesbanbredd i prisklassen just nu. Det är ingen liten sak.
I och med att spel använder mer och mer högupplösta texturer och att ray tracing tar mer videominne i anspråk har mängden minne ditt grafikkort har blivit allt viktigare i moderna spel – där vi ser att vissa moderna spel kan begränsas även i låga upplösningar som 1080p.
Spelar du i 1440p blir minnesmängden än viktigare, och i tester kan vi se att försprånget B580 har mot sina konkurrenter i prisklassen bara ökar ju högre upplösningen blir. Med andra ord är Intels nykomling ett grafikkort som både ger bättre prestanda nu och bättre framtidsutsikter än modeller med 8 GB videominne, vilket tidigare varit standard vid prispunkten.
Vem borde uppgradera till Intel Arc B580?
Det här är ett grafikkort som enligt Intel är tänkt att erbjuda dig som sitter på äldre eller klenare grafikkort en prisvärd uppgradering, så vad innebär det?
Här är en summering med ungefärliga siffror på hur mycket mer prestanda du kan förvänta dig i snitt om du går från respektive grafikkort till ett Arc B580, i stora testsviter med många spel. För att få en så rättvis bild som möjligt rekommenderar vi dock alltid att kolla testresultat på specifika spel, det kan skilja markant mellan olika titlar. Vi kan exempelvis tipsa om att se recensionerna gjorda av SweClockers, Hardware Unboxed, Linus Tech Tips, TechPowerUp och Gamer’s Nexus.
Arc B580 mot | 1080p | 1440p |
---|---|---|
Arc A750 8GB | Ca 40% | Ca 45% |
RTX 3050 8GB | Ca 70% | Ca 75% |
GTX 1660 Ti 6GB | Ca 90% | Ca 90% |
RX 580 8GB | Ca 155% | Ca 160% |
GTX 1060 6GB | Ca 165% | Ca 175% |
RX 6500 XT 4GB | Ca 180% | Ca 260% |
Fotnot: Siffrorna är tänkta att ge en generell fingervisning om den relativa prestandan vid rasterisering. 100% motsvarar att du i snitt får dubbelt så hög prestanda om du uppgraderar till Arc B580, förutsatt att processorn inte begränsar din prestanda. Kolla alltid specifika tester för att se vilken prestanda du kan förvänta dig i olika spel, för att se om uppgraderingen är värd det för dig.
Sammanfattningsvis erbjuder alltså nya Arc B580 fina uppgraderingsmöjligheter för dig som kommer från äldre grafikkort, och erbjuder framförallt god prestanda även i upplösningen 1440p och bättre potentiell livslängd i jämförelse med andra modeller i samma prisklass, tack vare större videominne.
Allt det andra då?
Även om man så klart är mest intresserad av ren prestanda finns det fler saker att ha i åtanke när man väljer grafikkort, och där har Intel Arc B580 både för- och nackdelar ställd mot sina konkurrenter.
Nackdelar
En nackdel, åtminstone jämfört mot NVIDIA, är energieffektivitet. Även om Intel gjort fina framsteg med den här generationen är fortfarande GeForce RTX 40-serien tydligt mer energieffektiv och om det är viktigt för dig finns det bättre alternativ där. Men, med det sagt är de verkligen inte strömtörstiga. Arc B580 är ändå effektiva grafikkort med en strömbudget på 190 W, som verkligen inte behöver skämmas – de kan bara inte rå sig på marknadsledarna.
En annan nackdel, även här åtminstone jämfört mot NVIDIA, är ray tracing-prestandan. Intel har gjort otroligt fina framsteg och slår i regel RX 7600 samtidigt som det i flera fall är konkurrenskraftiga mot RTX även med ray tracing påslaget, men totalt sett är de inte ikapp RTX 40-serien. Är ray tracing viktigt för dig är det alltså än så länge RTX som gäller.
B580 är dock ett generellt kraftfullare kort i jämförelse med exempelvis RTX 4060, som är i samma prisklass, och har därför med dess 12GB videominne ett försprång som kan stå sig även när man slår på ray tracing. Vill du kunna spela de senaste spelen med alla ray tracing-inställningar aktiverade/maximerade behöver du dock i många spel ändå gå upp till grafikkort i högre priskategorier för att göra det, så i den här klassen är inte ray tracing-prestandan av lika stor vikt.
Mer neutralt
Något som var ett hett diskussionsämne när Intel släppte första generationen Arc-grafikkort var drivrutiner, optimeringar och mjukvara. Det är helt enkelt väldigt mycket som ska till för att helt nya grafikkort ska fungera bra och vara optimerade med alla spel, alla API:er och så vidare.
Här har Intel verkligen gjort ett hästjobb och nu är det egentligen inte en grej längre, de har optimerat så otroligt mycket mer och har bra drivrutiner som uppdateras ofta. Jag kan rekommendera att kolla in Hardware Unboxed-videon där de testar hela 250 spel med förra generationens Intel Arc.
Där ser de att den stora majoriteten av spel fungerar fläckfritt på deras grafikkort. Den videon är dessutom från juli 2024, så Intel har sedan dess haft gott om tid på sig att polera ytterligare. Med andra ord är det i mångt och mycket en icke-faktor nu, i jämförelse när den första generationen släpptes.
Något annat Intel också har förbättrat kontinuerligt är deras uppskalningsteknik XeSS, som numer också den erbjuder interpolerade bilder (frame generation) för att på ett smart sätt förbättra det upplevda flytet i spel. Deras uppskalning vet vi sedan tidigare att den fungerar bra och av det vi sett hittills fungerar även deras frame generation bra.
Här har de dock samma utmaning som i övrigt, att de inte har haft likt lång tid på sig att implementera sina tekniker. Spel som har stöd för uppskalning med XeSS är relativt vanligt, men de med frame generation är hittills få och därför är deras spelgalleri med titlar som har stöd för hela deras svit mindre än konkurrenternas. Det kan ses som en nackdel, men just för att deras teknik i sig fungerar väldigt bra handlar det mest om att de ska lägga till stöd i fler spel, än att det är en inbyggd nackdel i själva korten.
Vi rekommenderar därför att kolla vad som gäller för de spelen du vill spela med uppskalning påslaget, vilket främst bör vara de allra mest tungdrivna spelen i högre upplösningar. Värt att känna till är också att de använder PCIe 4.0 x8 och att du precis som med första generationen Arc vill kunna använda Resizable BAR för att få ut all prestanda, vilket kan vara begränsande om du sitter på en gammal plattform – men om du inte gör det är det inget du behöver fundera på.
Fördelar
Pris, prestanda och pris per prestanda är de stora fördelarna med Intel Arc B580. De är konkurrenskraftigt prissatta och erbjuder 12 GB videominne vid en lägre prispunkt än sina konkurrenter, vilket är själva säljspitchen med de här korten. Förutom det bjuder de dock på några trevliga fördelar, som att de har stöd för HDMI 2.1 med UHBR 13.5 och DisplayPort 2.1 med UHBR 10 – vilket enkelt översatt innebär att de har bra bandbredd för skärmar som kombinerar höga upplösningar, hög uppdateringsfrekvens och stort färgdjup i ett.
Därtill har de inbyggd hårdvara för att accelerera AI-beräkningar och inbyggda mediamotorer med väldigt bra filformatstöd, så att de kan användas för mer än bara gaming. Majoriteten av er som köper grafikkort kommer kanske inte bry er om det, men om du ska ha en riktigt bra HTPC eller använda datorn till mer än gaming är det en riktigt trevlig bonus att få på ett grafikkort i den här prisklassen.
Så sammantaget är det otroligt välkommet att Intel släpper ett modernt och konkurrenskraftigt grafikkort i den allra mest populära priskategorin, där vi får gott om funktioner och 12 GB videominne vid en lägre prispunkt än vi varit vana vid. Vill du uppgradera din dator hittar du alla vår Intel Arc-grafikkort samlade via länken nedan.