Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Två chassin i mATX-storlek

Köpa mATX-chassi

Om du vill bygga en lite mer kompakt dator är mATX ofta ett både praktiskt och prisvärt alternativ. mATX står för microATX och används som standard både för chassin och moderkort. Moderkort i storleken mATX är lika breda som vanliga ATX-moderkort, men är cirka 6 cm lägre. I den här guiden går vi igenom vad du på för- och nackdelar med mATX och vad du behöver tänka på när du väljer.

Vad kan man bygga i ett mATX-chassi?

Chassin i storleken mATX har i regel tillräckligt med plats för kraftfulla komponenter och kylning som passar, men är sällan fullt lika bra lämpade för stor vattenkylning som fullstora ATX-chassin är. mATX-moderkort har för det mesta allt du behöver för en modern, högpresterande gamingdator – men de har färre PCIe-platser och ofta färre M.2-platser än vad ett fullstort ATX-moderkort har.

Vår rekommendation är att alltid jämföra modeller som intresserar dig. I de allra flesta fallen kommer mATX erbjuda allt du behöver för din nya dator, vilket gör det möjligt att bygga en både mindre och billigare dator.

Välj ett mATX som passar din dator

När du väljer ett mATX-chassi till din dator är det särskilt viktigt att du väljer en modell som passar den typen av dator du ska bygga, då de har mer begränsat med utrymme för kylning än ATX.

Den vanligaste typen av mATX är låga tower-chassin, som helt enkelt är mindre modeller av liknande ATX-chassin. Många av dem är lika breda som ATX-chassin och har rum för stora tornkylare, men de har i regel inte lika gott om plats för radiatorer.

mATX-chassi med högt luftflöde

Det finns dock många mATX-chassin med goda förutsättningar för högt luftflöde och plats för stora komponenter. Om du vill bygga en högpresterande dator i ett mATX-chassi, exempelvis en kraftfull gamingdator eller en redigeringsdator, rekommenderar vi att välja ett chassi med öppet luftflöde och plats för större processorkylare.

Du vill antingen ha plats för en tornkylare som har högre TDP än processorn, eller plats för en sluten vattenkylare med en radiator på 240-, 280- eller 360 mm i toppen av chassit. Som en fingervisning brukar 240 mm vara tillräckligt för kraftfulla Ryzen 5, Core i5, Ryzen 7 och Core i7, medan Ryzen 9 och Core i9 mår bra av att paras ihop med större radiatorer än så – särskilt om du ska använda alla kärnor samtidigt.

Se till att komponenterna passar i mATX

För att göra det enklare att hitta kylning som passar och att se så att övriga komponenter går in i mATX-chassit du är intresserad av rekommenderar vi att använda dig av vår Datorbyggare.

Det är ett verktyg som automatiskt sorterar bort delar som inte passar delarna du redan valt. Om du med andra ord börjar med att välja ett mATX-chassi, så kommer endast kompatibla mATX-moderkort visas som valbara alternativ.

På så sätt kan du bygga din drömdator utan att behöva läsa på om allt kring varje komponent, det gör Datorbyggaren åt dig. Den har dock vissa begränsningar, så som att den inte ser om snabbare internminnen är med i moderkortets QVL-lista, om nätaggregatskablarna är tillräckligt långa eller om radiatorn går att sätta specifikt i toppen av chassit – den utgår från alla radiatorplatser. Det vill du med andra ord kika specifikt på.

Välj rätt nätaggregat till ditt mATX-chassi

Just nätaggregat är en komponent som du vill vara särskilt uppmärksam på när du bygger i ett mATX-chassi. Just för att mATX är mer kompakt än ATX kan man lockas av tanken att välja ett kompakt SFX-nätaggregat, men de flesta mATX-chassina är designade för att användas med ATX-nätaggregatet.

Därför vill vi höja ett varningens finger för dig som tänkt använda ett kompakt nätaggregat i mATX, kablarna som medföljer är nämligen oftast för korta. Kabeln till processorn är den som för det mesta blir för kort i en traditionell tower-layout, då krävs det en förlängare eller ersättningskabel.

För att göra det enklare för dig rekommenderar vi därför att välja ett ATX-nätaggregat om chassit har stöd för det, då vet du att kablarna är tillräckligt långa. I andra fall vill du undersöka närmre och se hur långa kablar som krävs om du använder SFX eller SFX-L, de kan ha olika långa kablar.

Använd filtret för att hitta rätt datorlåda

Om du är ute efter ett chassi med specifika egenskaper kan vi tipsa om att använda dig av vårt filter på kategorisidan. Om du trycker på ”Fler filter” får du tillgång till många fler alternativ som gör det enklare att sortera fram modellerna som passar ditt bygge.

Ska du bygga en högpresterande dator vill du exempelvis framför allt kolla på modeller med meshfront och plats för höga tornkylare eller stora radiatorer i toppen av chassit – då kan du bocka i det och få fram modellerna som passar in. På samma sätt kan du hitta mATX-chassin med plats för 3.5”-lagring, med inbyggd LED-belysning eller i färgen du föredrar.

Vi erbjuder alltid ett noga utvalt sortiment mATX-chassin från populära tillverkare som Fractal Design och DeepCool, så vi hoppas att du hittar något som faller dig i smaken. Om du har tips på modeller du tycker vi borde ta in eller om du har frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss via vår kundservice. Är du intresserad av större chassin kan vi tipsa om vår guide för ATX-chassin, medan du som vill ha ett ännu mindre chassi kan läsa mer om hur du bygger en liten gamingdator i ett mITX-chassi.

Senaste guider