
Välja ATX-chassi
ATX är en standard för datorkomponenter och här hittar du våra chassin med stöd för moderkort i storlekarna ATX och den större formfaktorn E-ATX, som står för extended ATX och är gjord för workstation-datorer och HEDT, high end desktop.
ATX är den överlägset vanligaste storleken för datorlådor och moderkort, då de ger en bra balans mellan storlek och funktion. Det finns enorma sortiment med delar som är gjorda för just ATX-formfaktorn, vilket lett till bra konkurrens och lägre priser. ATX används både i mellanstora chassin, så kallade miditower, och i större chassin, även kallade fulltower.
Många ATX-chassin har även stöd för de mindre moderkortsstorlekarna mATX och mini-ITX, men tänk på att det kan bli lite svårare att dra kablarna och att det kan se fel ut att använda mindre moderkort än vad chassit är gjort för.
Välj ett ATX-chassi som passar datorn du ska bygga
När du ska välja chassi vill du välja ett som passar och har plats för komponenterna du tänkt använda, men det kan även vara bra att ta ett som har rum för mer om du vill kunna uppgradera i framtiden.
Med hjälp av Datorbyggaren kan du se om delarna passar med varandra, men det är ändå bra att tänka till en extra vända för att hitta det bästa chassit för dig.
Här är de viktigaste aspekterna att fundera kring.
- Luftflöde
- Dimensioner för kylning
- Plats för grafikkortet
- Rätt typ av nätaggregat
- Antal lagringsplatser
- Anslutningar i frontpanelen
- Extrafunktioner som 5.25” och fläkthubbar
Chassi med högt luftflöde
Om du ska bygga en kraftfull dator med högpresterande komponenter, exempelvis en gamingdator eller en redigeringsdator, vill du välja ett chassi med goda förutsättningar för högt luftflöde och plats för en passande processorkylare.
Chassin med högt luftflöde är i regel de med antingen perforerade paneler, så kallade meshpaneler, eller som har perforerade områden där fläktarna tar in luft. I många fall kan du både få lägre temperaturer och lägre ljudnivå om du byter från ett stängt till ett öppet chassi, då fläktarna inte behöver spinna lika snabbt för att ge bra kylning.
Det enklaste sättet att få ett chassi med bra luftflöde är att sortera på modeller med ”meshfront” i filtreringen här på kategorisidan, men det finns som sagt andra typer av chassin som också ger bra förutsättningar för högt luftflöde – exempelvis så kallade akvariechassin, som har luftintag på bortre sidan istället för i fronten.
Se till att processorkylningen får plats i chassit
Förutom att chassit i sig har bra luftflöde vill du även se till att det har plats med processorkylning som håller din processor sval. Du vill välja en processorkylare med högre kylkapacitet (W) än processorns TDP (W). Om du väljer en kraftfull processor, så som AMD Ryzen 9 eller Intel Core i9, blir kylarna som passar dem bäst ofta väldigt stora och då är det särskilt viktigt att välja ett chassi med plats för stor luft- eller vattenkylning.
Luftkylare, även kallade tornkylare, följer en standard och det viktigaste att kolla är max höjd för CPU-kylare, vilket du kan filtrera på. Tänk även på att fläktarna på större tornkylare ofta sticker ut över internminnena på moderkortet. Om du har högre minnen kan du behöva sätta kylarens fläkt högre upp på kylaren, vilket adderar till luftkylarens totala höjd.
Om du väljer en sluten vattenkylare, även kallad AIO-kylare, kan du få ännu högre kylprestanda och läckrare design – men kom ihåg att du behöver plats för radiatorn. Du vill helst ha radiatorn längst upp i chassit, så vi rekommenderar att använda sorteringen för ”Radiator topp (max) för att få fram chassin där den radiatorstorleken du planerar använda får plats i taket. Det näst bästa är att sätta radiatorn fram i chassit, men tjockleken på radiatorn och fläktarna begränsar hur långa grafikkort du kan ha.
Chassin med plats för långa grafikkort
Grafikkort har historiskt blivit större och större med varje ny generation, så vi rekommenderar att välja ett chassi med gott om plats för långa grafikkort om du planerar att uppgradera i framtiden. Du kan filtrera på ”Max längd grafikkort (standardutförande)” för att se hur långa grafikkort som går in i olika chassin så som de kommer levererade i lådan, men i vissa fall går det att exempelvis ta bort en hårddiskbur för att få plats med ännu längre.
Värt att tänka på är grafikkortet kommer samsas om plats ifall du monterar vattenkylning i samma del av chassit, i fronten på vanliga tower-chassin, så ta med det i beräkningen och välj ett större chassi om båda inte får plats samtidigt. I många chassin går det även att montera grafikkortet stående, alltså vertikalt, för ett häftigare utseende. I regel köps tillbehör till för att möjliggöra det, se vilka möjligheter chassit du är intresserad av har.
Vilka anslutningar behöver ditt chassi?
Något som är lätt att förbise, men som kan vara väldigt viktigt, är vilka anslutningar chassit har och var de sitter. På chassin som ska stå på golvet vill du helst att anslutningarna är på chassits ovansida, medan du vill att anslutningarna ska sitta långt ner på framsidan eller sidan om du ska ha chassit stående på skrivbordet.
Majoriteten av moderna chassin har USB-C, ofta kombinerat med USB-A och analoga ljudanslutningar. Om någon av dem är viktiga för dig rekommenderar vi att specifikt kolla vilka anslutningar modellen du är intresserad av, så att du har anslutningarna du behöver lättillgängliga. Tänk dock på att moderkortet behöver ha stöd för anslutningarna, alla moderkort har inte stöd för USB 3.0/3.1 Gen 1 (snabbare USB-A) eller USB 3.1 Gen 2 (USB-C).
Välj rätt nätaggregat
Förutom att välja ett nätaggregat som har tillräckligt hög effekt för dina komponenter vill du även välja ett som passar chassit du tänkt bygga i. Nätaggregat finns i två formfaktorer, den mindre typen SFX och fullstora ATX. Till ATX-chassin vill du nästan alltid välja ATX-nätaggregat, kablarna som ingår till dem nätaggregaten är anpassade efter storleken på ATX-chassin. Om du ska använda ett grafikkort med anslutningstypen 12VHPWR rekommenderar vi att välja ett nätaggregat med ATX 3.0.
Alla ATX-nätaggregat använder samma fästanordning, så om chassit har stöd för ATX kommer skruvhålen på ditt chassi passa alla nätaggregat av den typen. Tänk dock på att nätaggregaten kan skilja i längd och att chassin har olika mycket plats. Du vill helst att chassit ska ha stöd för längre nätaggregat än vad du monterar, så att du får plats över för kablar. I många chassin kan du dock ta bort exempelvis hårddiskburar för att få plats med längre nätaggregat.
Behöver du plats för SSD och hårddisk?
Om du ska flytta med dig hårddiskar och SSD:er från din gamla dator till en nya rekommendera vi att kolla om det finns plats för 2.5” och 3.5”. I moderna chassin har det blivit allt ovanliga med hårddiskburar som har plats för många hårddiskar, då man nu för tiden mest använder M.2-lagring som ansluts direkt på moderkort, så kolla specifikt efter det. Chassin med 5.25”-platser än långt mer ovanliga, men det finns fortfarande.
Chassi med fläktkontroll eller RGB
Om du planerar att bygga en dator med många fläktar och/eller RGB kan vi tipsa om att kolla på chassin med det inkluderat, det blir i regel billigare än att köpa till det som tillbehör i efterhand.
Med inbyggda fläktkontroller kan du koppla dina chassifläktar till samma hubb och styra alla från den samtidigt, så att du enklare kan kontrollera luftflödet och ljudnivån i ditt chassi. Chassin med RGB har oftast antingen inbyggda dioder eller inkluderade fläktar med RGB, och vissa modeller har inbyggd RGB-styrning som gör det möjligt att ändra färg med ett enkelt knapptryck.
Nya chassin från de bästa tillverkarna
Vi har alltid de senaste chassina från populära tillverkare som Fractal Design, Lian Li, Phanteks, be quiet!, Corsair, ASUS och Cooler Master. Vi har även ett stort sortiment budgetvänliga chassin från omtyckta tillverkare som Kolink, Montech och DeepCool för dig som vill bygga en billigare gamingdator. Så om du vill bygga om eller uppgradera datorn rekommenderar vi att kolla vilka nya datorlådor vi lagt till i sortimentet, du kan alltid hitta ditt nya chassi hos oss på Inet.
Om du är ute efter ett mindre chassi kan vi tipsa om de mindre storlekarna microATX och Mini-ITX. Vi har en guide om mATX här och en guide om mITX här.