
Välja luftkylning
I den här guiden går vi igenom det viktigaste du vill känna till när du väljer en luftkylare till din processor. Vi kommer primärt utgå från tornkylare, men samma principer applicerar i stort även på lågprofilskylare.
Luftkylare ger pålitlig prestanda och är i regel lätta att montera och underhålla, vilket gör dem till bra val för dig som bygger för första gången eller som få lång livslängd av din kylare. Så länge du rengör din kylare och byter kylpasta vid behov håller de oerhört länge – de enda rörliga delarna som kan gå sönder är fläktarna, och de är enkla att byta ut.
Ska du välja luft eller vatten?
Det första du behöver bestämma dig för är om du verkligen ska välja luftkylning eller om en sluten vattenkylare hade passat dig bättre. Om du vill lära dig mer om skillnaderna får du gärna läsa vår generella guide om processorkylning, i den pratar vi om de olika för- respektive nackdelarna med de två typerna av kylare.
Klarar kylaren av processorn?
Om du bestämt dig för en tornkylare vill du först och främst se till att en modell med tillräckligt hög kylkapacitet för din processor. Kylkapaciteten står listad som ett så kallat TDP-värde, vilket betyder Thermal Design Power, både på processorers och på kylares produktsidor.
Du vill att kylaren har ett högre TDP-värde än vad processorn har, gärna med god marginal. Med en överdimensionerad kylare kan du få en processor som går kallare vid samma effekt, vilket i förlängningen innebär lägre fläkthastigheter och ljudnivå. Om du exempelvis väljer en kylare med 120W TDP till en processor som har 65W TDP kan kylaren hålla processorn kallare även vid lägre fläkthastighet, även om prestandan nödvändigtvis inte blir högre än med en kylare med exempelvis 90W TDP.
Goda marginaler är särskilt viktigt om du väljer en väljer en högpresterande processor med hög energiförbrukning och höga turbohastigheter, exempelvis en Intel Core-modell med suffixet K. De kan alstra långt mer värme än vad som står angivet när de ökar turbohastigheterna. En Core i9 med 181W TDP kan exempelvis alstra över motsvarande 250W vid full belastning.
Vid den nivån av värmeutveckling är sällan en luftkylare det bästa valet, de allra största och bästa modellerna motsvarar i regel en sluten vattenkylare med en radiator på 240 mm. För att skapa marginal med en sådan processor vill du kika på slutna vattenkylare med större radiatorer istället, så som 360 mm eller 420 mm.
Får kylaren plats?
Ju kraftfullare en luftkylare är desto större blir den i regel, så det är viktigt att se till att den får plats i chassit. I vanliga ATX-chassin behöver du sällan tänka på mer än höjden och minneskompatibilitet, vilket vi kommer till. I chassits specifikationer kan du se ”Max höjd CPU-kylare” – du vill välja en luftkylare som är lägre än så.
Om du ska bygga en kompakt dator med exempelvis ett mATX-moderkort kan vi även tipsa om att dubbelkolla hur bred kylaren är, riktigt stora och breda kylare så som Noctua NH-D15 kan sticka ut över PCIe-anslutningen som du sätter grafikkortet i.
Krockar kylaren med minnena?
Stora tornkylare sticker ofta ut över minnesplatserna, vilket kan ställa till det om du har höga minnen. På majoriteten av luftkylare som sticker ut går det att justera fläkten som hamnar ovanför minnesplatserna, att flytta upp den för att göra rum för högre minnen. Detta gör dock ofta så att fläkten sticker upp ovanför toppen av kylaren, vilket adderar till den totala höjden.
Vill du kombinera en stor tornkylare med höga minnen vill du alltså se till att chassit har tillräckligt med plats för att fläkten ska kunna sticka upp ovanför kylaren. Om du använder lågprofilsminnen är detta i regel ett ickeproblem. Därtill kan du ändå inte se minnena om du använder en kylare som täcker dem – så poängen med att välja minnen med RGB-belysning går ändå förlorad.
Sammanfattningsvis vill du alltså välja en tornkylare med stöd för din processorsocket, som har tillräckligt hög kylkapacitet för din processor och som får plats i ditt chassi ihop med dina minnen. Du hittar alla våra luftkylare via knappen nedan, och vi kan tipsa om att använda vår Datorbyggare för att se vilka modeller som är kompatibla med andra komponenter.
Var försiktig vid frakt
Även om det kanske inte påverkar ditt val av luftkylare vill vi ändå passa på att höja ett varningens finger om riskerna med att flytta och frakta datorer utrustade med tunga tornkylare. En stor tornkylare med två torn kan väga över 1,5 kg, men fästs ändå vid samma relativt begränsade yta runt processorn som en liten kylare gör.
Detta innebär risker när du fraktar och flyttar datorn, kylarna kan börja röra på sig vid oförsiktig hantering och om man har otur kan det skada moderkortet. Det är av den anledningen vi endast tillåter luftkylare upp till cirka 750g tunga i vår monteringstjänst. Men även om du inte ska skicka datorn vill du tänka på hur du hanterar datorn, om du ställer ner en dator med tunga komponenter vårdslöst kan svikten från kylaren skada moderkortet – vilket även gäller stora grafikkort.