Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Tre ssd-diskar i M.2 utförande

Lär dig mer om M.2 och NVMe-lagring

Om du är ute efter modern, högpresterande lagring till din dator eller ditt PlayStation 5 kan det lätt bli en djungel. På den här sidan reder vi ut begreppen och går igenom vad du behöver veta för att välja rätt typ av lagring.

Vad menas med M.2?

M.2 är en typ av anslutning som blivit den nya standarden för att ansluta högpresterande lagring till stationära datorer, bärbara datorer, handhållna datorer och spelkonsoler som PlayStation 5.

Fördelen med M.2 är att anslutningen kan placeras direkt på moderkort, så att du inte behöver ansluta lagringen med kablar så som med en SATA-SSD (2.5”) eller mekanisk hårddisk (3.5”). Nackdelen med M.2 är att de kräver utrymme på kretskortet, så man kan begränsas i hur många lagringsenheter man kan installera. Normalt har ett moderkort två, tre eller fyra M.2-platser, medan en laptop eller spelkonsol som använder M.2 oftast bara har en.

###Är M.2 samma som en SSD?

Även om man i folkmun ofta säger ”M.2-SSD” så berättar inte M.2 något annat än vilken anslutning som används. Även om M.2 framförallt används för att ansluta NVMe-lagring, som är en snabbare typ av SSD, så kan M.2 även användas för att ansluta exempelvis nätverkskort eller långsammare SATA-lagring.

Hur väljer man M.2?

När du väljer lagring som ansluts via M.2 är det viktigt att enheten du ska installera lagringen i har stöd för lagringens hastighet, vilket vi går igenom nedan, och att lagringen får plats.

Anslutningen för M.2 ser alltid likadan ut, men själva lagringsenheterna finns i olika längder. Här är de vanligaste och vad de används till:

  • M.2 2280 (80 mm) är den vanligaste storleken och används på moderkort, i stationära datorer, i PlayStation 5 och i många gaminglaptops eller andra större bärbara datorer.

  • M.2 2242 (42 mm) är en ovanligare storlek, men förekommer i kompakta bärbara datorer.

  • M.2230 (30 mm) används i handhållna gamingdatorer som ROG Ally och Steam Deck, men kan även förekomma i kompakta laptops och mini-datorer.

Vad är NVMe?

NVMe är ett gränssnitt som gör det möjligt för lagringen att kommunicera med moderkortet och processorn över PCIe-bussarna, som kan ha mångdubbelt mycket högre bandbredd än det äldre gränssnittet SATA.

När man säger NVMe-lagring innebär det alltså att det är lagring som kan ha mycket högre hastigheter än en vanlig SATA-SSD eller mekanisk hårddisk, men just hur mycket snabbare beror på vilken PCIe-generation som används och vilka hastigheter själva lagringsenheten har.

Vad betyder PCIe på NVMe-lagring?

PCIe är snabba kommunikationsbussar som sammankopplar processorn och moderkortets chipset med andra komponenter i datorn. När det kommer till NVMe-lagring innebär det att en SSD kan använda PCIe för att kommunicera mycket snabbare än tidigare, vilket gett oss oerhört mycket snabbare lagring.

Just hur snabbt avgörs av vilken PCIe-generation just den M.2-platsen har, det kan skilja på ett och samma moderkort. Tänk att PCIe är moderkortets motorvägar och att generationen är hur många filer vägen har. Ju högre generation, ju mer data kan transporteras.

Hur mycket snabbare är NVMe än en hårddisk?

Om du ska bygga en ny dator och planerar att flytta med dig lagringen från din gamla är det viktigt att känna till hur stora förbättringar du kan få om du väljer modern lagring, särskilt som systemlagring.

Här nedanför kan du se normala maxhastigheterna för olika typer av lagring, men notera att hastigheterna kan skilja markant mellan olika modeller med samma PCIe-generation. För att få ut full hastighet behöver båda NVMe-lagringen och moderkortet ha stöd för samma generation, exempelvis PCIe gen 5, även om NVMe är bakåtkompatibelt.

  • Mekanisk hårddisk – upp till 250 MB/s
  • SATA-SSD – upp till 560 MB/s
  • NVMe-lagring med PCIe 3.0 – upp till 4 000 MB/s
  • NVMe-lagring med PCIe 4.0 – upp till 8 000 MB/s
  • NVMe-lagring med PCIe 5.0 – upp till 16 000 MB/s

Hur länge håller en SSD?

En SSD (Solid State Drive) har inga rörliga delar och är långt mycket tåligare än en mekanisk hårddisk, men de har ändå en begränsad livslängd. Livslängden avgörs till största del av hur mycket de används och hur mycket data som skrivs på dem.

Olika typer av SSD:er slits olika snabbt, du kan se den förväntade livslängden för respektive modell bland specifikationerna på produktsidan. Förväntad livslängd anges i TBW, vilket står för Terabytes written och berättar hur många terabyte data som lagringen förväntas kunna skriva under dess livslängd.

Normalt gäller garantin antingen så många år som det står eller tills att du uppnått angivna antalet skrivna terabytes, men en normalanvändare kommer sällan i närheten av den mängden skriven data. Om du ofta flyttar många och stora filer, exempelvis om du redigerar film professionellt, vill du dock se till att välja en modell med lång förväntad livslängd.

Välja SSD till PlayStation 5

För dig som vill utöka lagringen i ditt PS5 vill du välja snabb NVMe-lagring med PCIe 4.0 i storleken M.2 2280. Alla modeller med PCIe 4.0 är dock inte tillräckligt snabba. För att göra det enklare att välja har vi skapat en sida där vi samlar lagring som passar till PlayStation 5, plus att vi även har guider för hur du monterar lagringen.

Senaste guider