Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

GeForce RTX Super – Release

RTX 2060 och RTX 2070 får superkrafter

Nvidia kommer efter nästan ett år ut med en uppdatering av sin GeForce RTX-serie med grafikkort. RTX Super, som de kallar den, anländer med ännu fler kärnor än tidigare, tillsammans med uppskruvade klockfrekvenser. Enligt Nvidia som ska dessa kort kunna nå hastigheter upp till 25% snabbare än ursprungsmodellerna. Förutom den förbättrade prestandan kan du även ta del av samma funktioner som var RTX-seriens signum - nämligen Ray Tracing och DLSS.

Ray Tracing, eller strålspårning, är en teknik som genom att beräkna mängder av utskickade strålar kan ljussätta spelet på ett mer verklighetstroget vis.

DLSS i sin tur använder artificiell intelligens för att skala upp en bild i en lägre upplösning till en med högre - exempelvis från 1440p till 4K. Resultatet är en skarpare bild till en lägre kostnad i prestanda.

Två nya modeller i mellanklassen

På releasedagen släpper Nvidia två nya modeller: GeForce RTX 2060 Super och GeForce RTX 2070 Super. I ren prestanda så kan man enkelt säga att de tar ett kliv upp gentemot tidigare modeller. RTX 2060 Super ersätter RTX 2070, medan RTX 2070 Super tar RTX 2080s plats. Korten presterar nämligen nästan i klass med dessa två tidigare modeller, men stannar kvar på i princip samma prispunkt (RTX 2060 Super tar ett litet kliv uppåt, men får samtidigt utökat minne till 8 GB). RTX 2060 kommer i och med detta att finnas kvar som ett alternativ i klassen under RTX 2060 Super - en instegsmodell för de nya funktionerna i Nvidias Turing-serie.

Mot slutet av månaden, 23 juli närmare bestämt, släpper Nvidia dessutom en uppdaterad version av RTX 2080. Även den här modellen får benämningen Super och det återstår att se var den kommer lägga sig rent prestandamässigt. Herren på täppan kommer fortfarande vara RTX 2080 Ti, som tidigare också varit ordentligt överlägsen jämfört med de andra modellerna. Vi ser här fram emot en modell som på riktigt kan ge prestanda nog för smidigt spelande i 4K till en konkurrenskraftig prislapp. Vi vet redan nu att bandbredden kommer utökas till 15,5 GB/s, så räkna med prestanda någonstans mitt emellan RTX 2080 och RTX 2080 Ti.

Samma arkitektur, mer kraft

Precis som namnet antyder med Super så handlar det mer om uppgraderingar snarare än ett generationsskifte. Därav är de grundläggande funktionerna samma som återfinns i grundmodellerna från förra året. Men hoppet i prestanda är ändå betydande - RTX 2060 Super ger runt 15% bättre prestanda än vanliga 2060, medan RTX 2070 Super konkurrerar ut den äldre kusinen 2070 med omkring 12%.

Är du ute efter ett grafikkort i mellanklassen som både passar bra för spelande i 1440p i 60 fps med höga inställningar och för att nyttja moderna funktioner som Ray Tracing är båda dessa två modeller värda att ha koll på.

Publicerad 2019‑07‑23, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter