Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
8700F

Release – AMD Ryzen 7 8700F

Idag har AMD visat upp den nya processorn AMD Ryzen 7 8700F, som likt toppmodellerna i Ryzen 8000G-serien utrustats med en NPU för AI-accelerering.

AMD Ryzen AI

NPU står för Neural Processing Unit, vilket är en typ av krets som är särskilt framtagen för att kunna accelerera AI-beräkningar och förbättra prestandan i program och applikationer som nyttjar det. Det här är en term som med stor sannolikhet kommer bli allt vanligare, när datorer anpassas till AI.

Modeller som utrustats med en NPU märks med ”AMD Ryzen AI” – vilket är fallet med just Ryzen 7 8700F. De första AMD-modellerna som lanserades med en NPU var Ryzen 7 8600G och 8700G, men till skillnad från dem saknar 8700F integrerad grafik. För att nyttja AI-accelereringen behöver du därför kombinera nykomlingen med ett modernt Radeon-grafikkort, då kan processorns NPU avlasta grafikkortet och göra vissa beräkningar som annars gjorts på det.

Som processor då?

Även om Ryzen 7 8700F till namnet tillhör en nyare generation är själva processordelen samma som används i Ryzen 7000-serien, det som är nytt är just additionen av en NPU. Modellen som ligger närmst till hand att jämföra med är Ryzen 7 7700. De är båda modeller med 8 kärnor, 16 trådar och en lätthanterlig TDP på 65 W. Ryzen 7 7700 har dock större cache, 40 MB istället för 24 MB hos nykomlingen, och högre maxfrekvenser.

Med andra ord är 8700F en kompetent allroundprocessor för produktivitet och gaming, men inte ett självklart val över Ryzen 7000-serien såvida du inte ska nyttja dess NPU ihop med ett Radeon-grafikkort. Och vill du köra helt utan ett dedikerat grafikkort finns Ryzen 8000G-serien som ett bra alternativ.

AMD Ryzen 5 8400F

Avslutningsvis vill vi även nämna att AMD även presenterat modellen Ryzen 5 8400F. Det är en strömsnål modell med sex kärnor, som är tänkt som ett prisvärt alternativ för dig som exempelvis vill bygga en budgetorienterad gamingdator på den moderna plattformen AM5. Till skillnad mot 8700F saknar dock 8400F NPU-delen och därmed AMD Ryzen AI, så detta är inte en modell särskild anpassad för AI.

Som alltid rekommenderar vi att kolla recensioner och tester inför processorköp, för att se vilken modell som passar det du gör bäst. När du gjort det får du gärna läsa mer om nykomlingen via knappen här nedanför.

Senaste nyheter